|

Türk mucide küresel vizyon

Üniversite yıllarında evinin garajında geliştirdiği teknoloji sayesinde dünya deviyle anlaşma imzaladı. Türk girişimci Mehmet Enes Kutluca’nın üniversite yıllarında geliştirdiği biyolojik boru ile atık su arıtma teknolojisi Biopipe’yi, Metito ile birleştirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:34 - 29/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bütün dünyada giderek yaygınlaşan çevreye duyarlı ve sürdürebilir teknoloji (green technology) uygulamaları Türkiye'de de ilgi görüyor. Özellikle inşaat teknolojisinde kullanılan regülasyonlarla çevreye zarar vermeyen materyallerin kullanımını mecburi hale getirilmesi, hem özel sektörü hem de kamu kurumlarını yeşil teknolojiye yöneltiyor. Bu durum teknolojik buluşları da beraberinde getiriyor. Türkiyeli iki genç Enes ile Enver; üniversite yıllarında kafa yormaya başladıkları bu alanda önemli bir başarıya imza attı.



GARAJNDAN DÜNYAYA AÇILDILAR


Biopipe teknolojisinin Türk mucidi Enes Kutluca Biopipe teknolojisini henüz daha mühendislik öğrencisiyken evinin garajında geliştirdi. 2013 yılında İsviçre'den yatırım alarak Biopipe TR Çevre Teknolojileri A.Ş.'yi İstanbul'da kuran Enes Kutluca; Biopipe Global AG'yi ise Zürih'te grup şirketi olarak ortağı Enver Mısırlı ile kurdu. Türkiye'de son iki yılda kurulumu yapılan önemli projelerin de katkısıyla Biopipe'ı dünya devlerinin ilgisini çekti.



Enes Kutluca ve Enver Mısırlı'nın şirketi Bioppi; yeşil teknoloji ile geliştirdikleri atık su arıtma sisteminin lisanslama ve ortak girişim anlaşması için Japon devi Mitsubishi'nin ana hissedarı olduğu Metito ile anlaşma imzaladı. Türk mucidin garaj projesiyle geliştirdiği Bioppi varılan anlaşma kapsamında Afrika ve Asya ülkelerine satışa sunulacak. Bu anlaşma iki genç mühendis için önemli bir büyüme adımı olurken, Türkiye için ise teknoloji ihracatı anlamına geliyor.







JUEZ: BİOPPİ'YE AŞIK OLDUK


Anlaşmanın imzalandığı toplantıda konuşan Metito yetkilisi Fady Juez, yaptıkları işle ilgili katılımcılara bilgi verdi. İlk aşık oldukları büyük teknolojinin Biopipe olduğunu söyleyen Juez, basit ve doğaya çok yakın teknolojilerin önemine işaret ederek, “Biopipe'i Türkiye'den alıp tüm dünyaya tanıtmak için kendimize çok güveniyoruz” dedi.



YÜZDE 60 SU TASARRUFU SAĞLIYOR


Bioppi'nin kullanım alanları hakkında Yeni Şafak'a bilgi veren Enver Mısırlı ise bu güne kadar 30 projede uygulama imkanı bulduklarını ve olumlu sonuçlar alındığını ifade etti. Bioppi ile yüzde 60' a varan bir su ve yüzde 20 de enerji tasarrufu sağlandığını ifade eden Mısırlı, temizledikleri suyun içme hariç her alanda kullanılabildiğini kaydetti.



HOCALARI İNANMADI O ÇALIŞIP BAŞARDI


Törende konuşan mucit Enes Kutluca; her yıl milyonlarca metreküp atık suyun kullanılmadan denize döküldüğüne dikkat çekti. Kutluca, “ Hayalimi gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum. Projemi üniversite öğrencisiyken hocalarıma anlattım fakat atık suyun bir boru içerisinde arıtılması onlara pek uygulanabilir gelmedi. Yılmadım hayalimi gerçekleştirmek için araba garajında 2 yıl kadar ar-ge çalışması yaptım. Şimdi Metito gibi bir firmayla anlaşma yapıp Asya ve Afrika'ya açılıyoruz. Amerika ve Rusya pazarına girme hedefimiz var” dedi.


#Biopipe teknolojisi
#Enes Kutluca Biopipe
#Enver Mısırlı
8 yıl önce