|

Türkiye bu tümseği de aşacaktır

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreci geride bırakarak dengelenme ve istikrar yolunda önemli bir mesafe aldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin temelleri sağlamdır. Son 25 yılda pek çok sıkıntılı dönem yaşadık, hepsini aşmasını bildik. Türkiye bu tümseği de aşacak yoluna devam edecek” dedi.

Arzu Kurum
04:00 - 4/01/2019 Cuma
Güncelleme: 02:10 - 4/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Rifat Hisarcıklıoğlu
Rifat Hisarcıklıoğlu

Döviz kurundaki hareketlilik; artan yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla zor bir yılı geride bırakan Türk ekonomisini Yeni Şafak’a değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; yeni döneme ilişkin beklentilerini anlatırken önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreci atlatarak dengelenme ve istikrar yolunda önemli bir mesafe aldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin temelleri sağlamdır. Son 25 yılda pek çok sıkıntılı dönem yaşadık, hepsini aşmasını bildik. Türkiye bu tümseği de aşacak yoluna devam edecek” ifadelerini kullandı. İşte Hisarcıklıoğlu’nun sorularımıza verdiği cevaplar:

DOĞRU VE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Son dönemde hükümetin aldığı önemli tedbirler oldu. Bunların piyasaya nasıl etkisi oluyor?

Doğru ve çok önemli adımlar atıldı. Kısa Çalışma Ödeneği mevzuatı değiştirildi ve işler hale getirildi. Düzgün mükelleflerin SGK Prim Borçlarına 60 ay vade sağlandı. Teknik İflas sorunu çözüldü. Lisanslı Depoculukta kira, lojistik ve analiz destekleri artırıldı. İç piyasada ticareti desteklemek için 4 sektörde vergiler indirildi. Ve bu yıl tekrar uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ın yıl sonunda süresi dolan KDV ve ÖTV indirimlerini yeni yılda 3 ay süreyle devam ettirmesine yönelik kararını hem iç piyasayı hem de enflasyonla mücadeleyi desteklemek açısından olumlu bulduğumuzu ifade ediyor ve kendisine teşekkür ediyoruz.

2019’DA DEVLET DESTEKLİ TİCARİ ALACAK SİGORTASI GELİYOR

  • Ayrıca, TOBB olarak yıllardır önemini vurguladığımız Ticari Alacak Sigortası çıktı. 2019’da devlet destekli ticari alacak sigortası geliyor. Asgari ücrete uygulanan prim desteği yeniden başlatıldı. Özellikle KOBİ’ler için miktarı da 100 liradan 150 liraya yükseldi. Bölgesel istihdam teşviki 1 yıl daha uzatıldı. Kadın, genç ve engelli istihdamındaki teşvik süresi 12 aydan 18'e çıkartıldı. İlk kez işe alınacakların, tüm sigorta ve vergi giderlerini, 2019 ve 2020’de devlet karşılayacak. Tüm bu önlemler piyasaya moral veriyor, ticareti destekliyor. Biz bu çalkantılı süreci de geride bırakacağımıza inanıyoruz. Zira Türkiye’nin temelleri sağlamdır. Son 25 yılda pek çok sıkıntılı dönem yaşadık, hepsini aşmasını bildik. Türkiye bu tümseği de aşacak yoluna devam edecek.

YENİDEN TEMPOLU BÜYÜME SÜRECİNE GİRECEĞİZ

2019 yılına yönelik beklentileriniz nedir?

Elbette daha yapılması gereken işler de var. Ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanan Oda ve Borsa camiası olarak, atılan tüm bu adımların, ekonomiye yansıması için, üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Enseyi karartmadan, temkinli ama kararlı bir şekilde ilerlemeye devam etmeliyiz. Türkiye ekonomisi zorlu bir süreci geride bırakarak dengelenme ve istikrar yolunda önemli bir mesafe almıştır. İnanıyoruz ki, kamu ve özel sektör istişaresi ve koordinasyonuyla Türkiye, yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir.

ZAMAN GELECEĞE ODAKLANMA ZAMANI

Yeni yıldan umutlusunuz...

Tabi ki, iş insanı umutsuz olur mu? Üstelik, ben inancım gereği de umutlu olmak zorundayım. Ben ülkemin geleceğinden umutluyum. Karamsar olmaya gerek yok. Dar bir sokaktayız ama çıkmaz bir sokakta değiliz. Dünyanın bu en zor coğrafyasında bin yıldır bir tek biz ayakta kaldık. Daha iyisini de yaparız. Yeter ki birlik ve beraberliği muhafaza edelim. Bu ruhu koruyalım. Unutmayın, dün Türkiye’nin geleceğine yatırım yapanlar kazandı. Bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar yarın da kazanacak. Zaman, daha güçlü Türkiye için, dayanışma içinde olma ve geleceğe odaklanma zamanı. Hata ararsanız hatasız insan olmaz. Nasıl bakarsanız öyle görürsünüz.

DÜNYADA İŞ YAPMA BİÇİMİ HIZLA DEĞİŞİYOR

Türkiye, son 15 senede müthiş bir ekonomik gelişme gösterdi. Düşük teknolojili üretimden, orta teknolojili üretime geçtik. Ancak dünyada iş yapma biçimi, malları üretme biçimi, inanılmaz bir şekilde değişiyor. 3 bin dolardan 12 bin dolara çıkarken yaptıklarımızı yaparak, 25 bin dolara sıçrayabilmek mümkün değil. Aynı malları, aynı firmalarla, aynı pazarlara satarak, ihracatta bir üst lige çıkmak da mümkün değil.

  • Önemli olan doğru kişiyi bulmaktır
  • Başta G3 zirveleri olmak üzere TOBB olarak girişimcilik konusunda birçok çalışma yapıyorsunuz. Girişimcilik üzerinde niye bu kadar duruyorsunuz?
  • Artık bütün dünya birbirine bağlı çalışıyor. Herkes bütünün parçası haline geldi. Know-how işi artık geçti, doğru kişiye ulaşabilmek yani know-who önem kazandı. Dünya yapay zeka, nano teknoloji, temiz enerji ve gen teknolojisini konuşuyor. İnsanlar neye odaklanırsa ve neyi konuşursa o konuda ilerleyebilir. Gelecekten ümitsiz değilim. Biz aslında büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. Son 25 yılda, beş önemli ekonomik kriz yaşadık. Hepsini de geride bıraktık, yola devam ettik.
  • ARTIK FİKİR ÜRETEN ZENGİN OLUYOR
  • Girişimcilik, günümüzün en önemli zenginleşme, kalkınma ve toplumsal refahı yükseltme aracı. Bu yüzyıl, 4. Sanayi devriminin dönemi ve kaynağı insan. Geçtiğimiz yüzyılda amaç, zengin doğal kaynaklara, mesela petrole ulaşmaktı. Şimdi amaç, insan kalitesini artırmak… Zira zenginlik, doğal kaynakla değil, fikir üreterek geliyor. İçinde bulunduğumuz bu çağ aslında bizim gibi, sanayileşmede geride kalmış ülkeler için büyük fırsat sunuyor. Eskiden kaynak bulma büyük meseleydi, şimdi hem kamu büyük maddi destek veriyor hem de pek çok özel fon mevcut. Girişimciliğin Türkiye’nin geleceği olduğuna inanıyoruz ve Türkiye’de girişimcilik ekosistemini geliştirmek için çalışıyoruz.
  • Sorumluluk hepimizin
  • 2018’de enflasyonla mücadelede TOBB, oda ve borsalar önemli destekler verdi. Çarşamba günü yaptığınız açıklamada bu desteğin devam edeceğini söylediniz.
  • Çok doğru. Enflasyonla Mücadele Programı döviz kurlarındaki yükselişle hızlanan enflasyonun kontrol altına alınmasına çok önemli bir katkı sağlamıştır. Enflasyonla mücadele işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle de mücadele demektir. Ancak bunu ne tek başına kamu, ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. TOBB ve Odalar-Borsalar, milli bir dayanışma içinde 2019’da da Hazine ve Maliye Bakanlığımızın Enflasyonla Mücadele Programına desteklerini sürdürecektir.

#Rifat Hisarcıklıoğlu
#TOBB
#İstikrar
#Büyüme
5 yıl önce