|

Türkiye ekonomisi vites büyüttü

Yabancı ekonomistler Türkiye’ye övgü yağdırdı. Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, Türk ekonomisinin vites yükselttiğini belirterek, Türkiye’ye yatırım konusunda güvenin geldiğini vurguladı. Rabobank Stratejisti Piotr Matys de Türkiye’nin büyüme hızının çok etkileyici olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:40 - 14/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, Türkiye’nin 2017’de yüzde 5,8 büyüme kaydedebileceğini söyledi.
Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, Türkiye’nin 2017’de yüzde 5,8 büyüme kaydedebileceğini söyledi.

Türkiye’nin son zamanlarda gösterdiği büyüme performansı yabancı ekonomistlerin de ilgi odağı oldu. Yabacı ekonomistlerden peşi sıra övgüler gelmeye başladı. Commerzbank Kıdemli Gelişmekte Olan Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, Türkiye’nin 2017’de yüzde 5,8 büyüme kaydedebileceğini bildirdi. Ghose, Türkiye’nin ikinci çeyrekte elde ettiği yüzde 5,1’lik büyümeye dair açıklamasında, Türk ekonomisinin vites yükselttiğini ve Türkiye’ye yatırım konusunda güvenin geri geldiğini söyledi.

OLUMLU GÖRÜNÜM

Turizmin Türk ekonomisinin başarısında önemli bir faktör olduğunu ve gelişme kaydettiğini ifade eden Ghose, Türkiye’ye gelen turist sayısının normal seviyelere ulaştığını, bunun da cari açık konusunda önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Enflasyon görünümünün fazla gelişme kaydetmediğini ancak bunun piyasaları fazla rahatsız etmediğini belirten Ghose, Türk varlıkları açısından görünümün genel anlamda pozitif olduğunu söyledi.

TÜRKİYE BU YIL 5,8 BÜYÜR

Ghose, Türkiye’nin ikinci çeyrekte daha geniş tabanlı bir gelişme gösterdiğini ifade ederek, ikinci çeyrek büyümenin kamu harcamaları ile gerçekleşmediğini, kamu harcamalarının söz konusu dönemde düşüş kaydettiğini bildirdi. Türkiye’nin 2017’de yüzde 5,8 büyüme kaydedebileceğini belirten Ghose, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) muhtemel faiz artırımı ve diğer küresel yüksek faizlerin 2018’de Türkiye’nin büyümesi için menfi unsurlar olduğunu vurguladı.

CESARET VERİCİ

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys de Türk ekonomisinin, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olaylarından dolayı yaşadığı yavaşlamadan hızla kurtulmakta olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin büyüme hızının çok etkileyici, orta vadeli görünümünün de cesaret verdiğini kaydetti. Matys, mali teşviklerin büyümeye katkı sağladığını ancak yapısal reformlar olmadan büyümenin sürdürülebilir olmayabileceğini belirterek, yapısal reformların yurt içi tasarruflar, verimlilik ve yatırımı arttıracağını söyledi.

SERMAYE GİRİŞİ DEVAM EDİYOR

Güçlü büyümenin özel tüketim, yatırım ve ihracatla devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Matys, ekonomideki canlanma işaretleri ve dış kaynaklı uygun ortam sayesinde Türkiye’ye sermaye girişinin devam edebileceğini kaydetti. TL’nin son zamanlarda Kuzey Kore kaynaklı risklere karşı dayanıklılık gösterdiğini vurgulayan Matys, dolar/TL’nin bu yılın sonuna kadar 3,35 seviyelerine gerileyebileceği tahmininde bulundu.

  • POZİTİF AYRIŞTIK
  • Bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyüme oranıyla OECD ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışan Türkiye ekonomisi, iç talebin yanı sıra ihracattaki artışla toparlanan dış taleple dengeli büyümeyi yakaladı. Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 büyürken, üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 16,3 yükselerek, 734 milyar 211 milyon lira olarak belirlendi.


TEMELİ CANLILIK

İkinci çeyrekte sanayi sektöründe artan üretim, Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri ve vergi teşviklerinin etkisiyle yurt içi talepteki yükseliş sonucu hizmetler sektöründe yaşanan canlılık büyümenin temelini oluşturdu. Tarım sektörünün toplam katma değeri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,7 artış gösterirken, sanayi sektörünün katma değeri yüzde 6,3 arttı.

İHRACAT DENGELİ SEYREDİYOR

Toplam yatırımlar bu dönemde yüzde 9,5 artarken, 2,9 puan ile büyümeye katkı sağlayan önemli bir diğer kalem oldu. Yılın ikinci çeyreğinde ihracat yüzde 10,5, ithalat yüzde 2,3 artış gösterdi. Söz konusu dönemde ihracatın katkısı ile dış talep büyümeye 1,8 puanlık katkı sağladı. Büyümenin sadece iç talep yoluyla değil, ihracatın ithalattan daha yüksek katkı sağlayarak dış talepteki artışla gerçekleşmesi “dengeli büyüme” olarak nitelendirilirken, bu yılın ikinci çeyreğinde de aynı performans bekleniyor.

#Türkiye
#Ekonomi
#Tatha Ghose
7 yıl önce