|

Türkiye’nin güneşine koşuyorlar

Arap Türk İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kerim, Arap yatırımcıların güneş enerjisi alanında yoğunlaştıklarını söyledi. Kerim, “Şu an bizim dernekte Yemenli bir grup, doların da tekrar rayına girmesiyle 100 milyon dolarlık güneş enerjisi alanında yatırım yapacak. 6 aydır bu konu üzerinde çalışıyorlar” dedi.

Mesude Demirhan
04:00 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:55 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan  Kerim, şu an enerji alanında yatırımların olduğunu paylaştı.
Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Kerim, şu an enerji alanında yatırımların olduğunu paylaştı.

Türkiye’deki Arap Yatırımlarının Dünü, Bugünü ve Yarını, İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen seminerle masaya yatırıldı. Arap Türk İşadamları Derneği (ARTİAD) ve İTO iş birliği ile gerçekleştirilen programda, Türkiye’deki Arap yatırımlarının geleceği konuşuldu. Programın ardından Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan ARTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kerim, şu an enerji alanında yatırımların olduğunu paylaştı. Kerim, “Özellikle güneş enerjisi alanında çalışmalar var. Güneş enerjisine birkaç yatırım oldu. Şu an bizim dernekte Yemenli bir grup, 100 milyon dolarlık bir proje için çalışıyor. Bu konuda ciddi araştırmalar yaptılar. 30 bin lira sadece araştırma için harcandı. Burada uygulamalara ve izinlere bakıyorlar. 6 aydır bu konu üzerinde çalışıyorlar. Şu anda dolarında tekrar rayına girmesiyle 100 milyon dolarlık güneş enerjisi alanında yatırım olacak” dedi.

100 MİLYAR NE Kİ?

Şu ana kadar Türkiye’ye gelen Arap sermayesinin 30 milyar dolara ulaştığını belirten Kerim, gelecek 5 yıl içinde yatırımların 100 milyar dolara ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi. 1972’den bu yana çok az bir rakam olduğundan yakının Kerim, şöyle devam etti: “Öğrenciler buraya 60’larda gelmeye başladı. Çoğu burada şirket kurmuş. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilk köprüyü bu öğrenciler kurmuş. Temeli atmışlar. Arap Türk ticaretinin temelini Türkiye’ye okumak için gelen öğrenciler oluşturuyor. Ben de okumak için 35 yıl önce geldim. Okurken ticarete başladım. Şu anda binlerce kişiyi Türkiye’ye getirdim. Benim gibi yüzlerce kişi var. Türkiye’de ihracat yokken biz ihracat yapmıştık. Bence 100 milyar dolarlık hedef zor değil. Katar Emiri 14 milyar dolar Türkiye’ye yatırcam dedi. Bu gerçek çünkü Türkiye’ye karşı samimiler. 100 milyar nedir?.”


YATIRIM YAPIN ÇAĞRISI

Cemalettin Kerim, Arap yatırımcıların dikkat ettiği en önemli konuların başında hoşgörülü ve misafirperver bir karşılama olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Filistin içinde milyarderler var. Hedefim onları buraya çekmek ve yatırım yapmalarını sağlamak. Onlarla burada ilgilensen güven versen niye getirmesin parasını. Biz her gün Türkiye’nin reklamını yapıyoruz. Türkiye’ye gelin yatırım yapın diye görüşmeler yapıyoruz. Türkiye cennet. Hem turizm için, hem kebab var, boğaz var. İnsanlar hakikaten Türk halkı muazzam. Herkes bayılıyor çünkü, misafirperverlik güzel. Çin’de yemek bulamıyoruz. Türkiye’de herşey var. Bir de zaten Erdoğan marka oldu dünyada. Adam gerçekçi. Dirayetini tüm dünyada ispatladı. İran’da yaptıkları toplantıda eğri oturup doğru konuşmak lazım. Bu kadar ülke liderleri önünde konuşmak fikirini bütün dünyada tavrını ortaya koymak ve ikna etmek herkesin harcı değil.”

TİCARİ DANIŞMANLIK OFİSİ KURULSUN

Kerim, Türkiye’de yabancıların vatandaşlık ve ikameti için ofis olduğunu, ancak Arap yatırımcılara kanuni ve mali sıkıntılar karşısında yardımcı olabilecek bu süreyi kısaltacak bir ofis tabelinde bulundu. Bu ofisin hızlıca işleri çözeceğini vurgulayan Kerim, yatırımcıya zarar veren kişileri bir günde bulabilecek bir ofisin olması gerektiğini söyledi. Kerim, “Türkiye’ye yatırım için gelen Arap yatırımcıların dolandırcıların tuzağına düşmemesi için buraya gelen yatırımcıya güven veren bir ofis olmalı. Ortaklık yapılacak zaman belli şartların olması lazım. Herşey kanuni olmadan izin verilmesin. Devlet bunu denetlesin. Türkiye’ye de yatırımcı çekmiş oluruz. Biz kendi yağımızda kavruluyoruz. Bize destek verseler daha iyisini yaparız” çağrısında bulundu.

#Arap Türk İşadamları Derneği
#Güneş Enerjisi
#Cemalettin Kerim
5 yıl önce