|

Türkiye’nin stratejik konumu 3 bin yıllık

Türkiye’nin enerjideki konumu İstanbul'da masaya yatırıldı. BP ve Shell’in de katıldığı Petrol ve Doğalgaz Zirvesi’nde konuşan İngiltere'nin Türkiye Enerji Direktörü Leigh Turner, “Türkiye, 3 bin yıldır stratejik konumda. Enerjide başarılı olmaya mahkum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:01 - 1/03/2016 Salı
Yeni Şafak

GREAT Bölgesel Petrol ve Doğalgaz Zirvesi dün İstanbul'da yapıldı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Birleşik Krallık'tan yetkililerin ve sektör temsilcilerinin katıldığı zirvede gelecek dönem için stratejiler ve fırsatlar tartışıldı. Toplantıya, Birleşik Krallık Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Uluslararası Enerji, Avrupa ve Enerji Direnci Direktörü Edmund Hosker, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Kazakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Magzum Mirzagaliev, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, İngiltere Başkonsolosu ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı Türkiye, Ukrayna, Orta Asya ve Güney Kafkasya Direktörü Leigh Turner ve sektörde öncü pek çok şirketler üst düzey temsilcileri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panellerde Türkiye'nin enerjide coğrafi konumu, dinamikleri ve çevre ülkelerde oluşan fırsatlar ve riskler değerlendirildi.



TÜRKİYE'DEKİ FIRSAT GÖRÜLMELİ


Açılış oturumunda konuşan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Türkiye'nin ülke içinde ve dışında karşılaştığı zorlukları aşacağına inandığını belirterek, uzun vadeli düşünebilen yabancı yatırımcıların Türkiye'nin sunduğu fırsatları görebileceğini söyledi. Enerji sektörünün uzun vadeli bir iş alanı olduğunu vurgulayan Moore; Türkiye'nin büyük bir enerji tüketicisi olduğunun altını çizdi.



ENERJİ ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ


Moore, “Türkiye'nin küresel enerji güvenliğinde de önemli bir rolü var. Ülke aynı zamanda doğalgaz boru hattı projelerine de ev sahipliği yapıyor. Enerji ihtiyacı olan Avrupa ve bölgede enerji zengini olan ülkeler arasında da köprü görevi görüyor. Türkiye aracılığıyla Avrupa'nın enerji ihtiyacını Hazar bölgesi ve Ortadoğu ülkeleri alternatif kaynak sağlayarak karşılayabilir. Azerbaycan doğalgazı da Türkiye'den geçecek Güney Gaz Koridoru sayesinde AB gaz sektörünü çeşitlendirecek ve enerji güvenliğini kuvvetlendirecek” açıklamasında bulundu.



TÜRKİYE BAŞARILI OLMAYA MAHKUM


İngiltere Başkonsolosu ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı Türkiye, Ukrayna, Orta Asya ve Güney Kafkasya Direktörü Leigh Turner,, “Eşi benzeri olmayan belirsizliğin olduğu bir dönemdeyiz. Ayrıca küresel ekonomik belirsizlikler var. Tedarik açısından bakıldığında alışık olmadığımız bir durum ve fazlalık var. Bu durumdan kaynaklı fiyatlarda şişme var. Jeopolitik belirsizlikler var. Türkiye'nin güneyinde istikrarsızlıklar var. Türkiye tüm bunlara rağmen istikrar adası konumunda. 3 bin yıldır bu coğrafya stratejik konumda bulunuyor. Türkiye coğrafyası nedeniyle başarılı olmaya mahkum. Pazar olarak müthiş bir potansiylei var” dedi.



PİYASALARI BİRBİRİNE BAĞLAMAK GÜVENLİĞİ ARTTIRIR


İngiltere Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdürü Edmund Hosker de Bakü'deki Güney Gaz Koridoru İstişare Komitesinin projenin devam ettirilmesi ve geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. Türkiye'nin, işbirliği arayışında göze çarpan önemli ülkelerden biri olduğuna işaret eden Hosker, “AB enerji güvenliğini sağlayabilmek için kaynak çeşitlendirmesi çok önemli. Aynı zamanda farklı ülkelerdeki enerji piyasalarını birbirine bağlamak da enerji güvenliğini artırır. Kuvvetli bağı olan ülkeler, enerji sektöründe oluşabilecek krizlere karşı da daha güçlü olur” diye konuştu.



TPAO HALKA ARZ EDİLEBİLİR






TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, petrol fiyatlarının bir yıl içerisinde biraz daha toparlanmasını beklediklerini ve 2017 Temmuz'da düzenlenecek Dünya Petrol Kongresi'ne kadar fiyatlarının toparlanması ve 60 dolarları görmesi halinde TP'nin halka arzının gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Şişman, enerji dünyasında çok zorlu zamanlardan geçildiğini ama çok fazla fırsatın bulunduğunu ifade ederek, bu fırsatların sadece TP değil tüm uluslararası şirketler için geçerli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin 2000'li yıllarda çok büyük enerji hamleleri yaptığını belirten Şişman, Türkiye'nin inanılmaz bir dışa bağımlılığı olduğunu ve bunu kapatmak için çözüm üretmek gerektiğini söyledi. Besim Şişman, petrol ve doğalgazda dışa bağımlılıktan dolayı aktarılan kaynağın artabileceğine değinerek, “Bunu kapatmak için çözüm üretmemiz lazım. Elimizdeki kaynaklar rüzgar güneş vs. bunlarla yapılacak. Biz petrol ve doğalgaz ülkesi miyiz? Hayır ama yine de üstünde çalışalım. Yabancı kaynakları buraya çekelim. Dünyanın her yerinde TP gibi bir enstrümanı kullanmalıyız. Özel sektörle birlikte yapmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.



#Petrol
#Doğalgaz Zirvesi
#Orta Asya
#Leigh Turner
8 yıl önce