|

Türkiye’ye 5 Petkim daha lazım

Petkim 2017’de yüzde 97 kapasiteyle çalışarak 2.4 milyon tonluk üretime imza attı. Şirket böylece Türkiye’nin petrokimya ürünleri ihtiyacının yüzde 18’ini karşılamış oldu. Ek yatırımlarla 6,5 milyar dolarlık Star Rafinerisi’nin de açılmasının ardından Petkim'in büyüklüğünün artacağına işaret eden Genel Müdür Anar Mammadov, “Türkiye’ye beş Petkim daha lazım” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:46 - 5/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
2017’de ‘Petkim benim’ projesiyle işçilere kapılarını sonuna kadar açacak.
2017’de ‘Petkim benim’ projesiyle işçilere kapılarını sonuna kadar açacak.

Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya şirketi Petkim, rekorlar kırmaya devam ediyor. 2017 yılının finansal sonuçlarıyla yeni döneme ilişkin hedeflerini paylaşan Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, Socar Türkiye’nin iştiraki olan Petkim’in net kârının bir önceki yıla göre yüzde 90 artarak 1 milyar 389 milyon liraya yükseldiğini belirtti. Geçen yıl yüzde 97 üretim kapasitesine ulaştıklarını ifade eden Mammaddov, net satışların ise bir önceki yıla göre yüzde 62 artarak, 7 milyar 364 milyon lira olarak gerçekleştiğini söyledi.

STAR RAFİNERİSİ YATIRIMIN KAPISINI ARALAYACAK

Bu yılın başında Star Rafineri’ye dolaylı olarak yüzde 18 oranında ortak olmak için 500 milyon dolarlık bir tahvil ihracı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Mammadov, “Bu piyasa koşullarından mümkün olduğunca bağımsız olmak için böyle bir yatırım kararı aldık. Bu yıl içinde Star Rafineri’nin devreye girmesiyle, hammadde ihtiyacımızın tamamını oradan sağlayacağız. Bu da elimizi güçlendirerek yeni yatırımların önünü açacak. 2018 yılı zorlu olmakla birlikte Petkim’in verimlilik odaklı yeni başarılara imza attığı bir dönem olacak. Bizim Petkim’e ek yatırım yapmak için alanımız ve gücümüz var. Türkiye’nin en az 5 Petkim’e ihtiyacı var. Star Rafinerisi ile birlikte yatırım tekrar gündeme gelecek” dedi.


PETROL FİYATLARI CİROMUZU ARTTIRDI

Geçtiğimiz yıl yüzde 97 kapasite ile 2.4 milyon tonluk üretime imza attıklarını söyleyen Mammadov, “Petrol fiyatlarınında etkisi ile karlılığımız büyük oranda arttı. Petrokimya sektörü Türkiye’de ve dünyada çok hızlı büyüyor. Dünyada yıllık büyüme oranı yüzde 3-4 arasında. Türkiye’de ise bu oran yüzde 6-7 arasında seyrediyor. Bu Türkiye’nin ekonomisinin büyümesinin de bir göstergesidir. Petkim için son 3 yıl çok başarılı geçti. Bu başarının arkasında 2015 yılından itibaren petrol fiyatlarının düşmesi etkili oldu. 2015 ve 2016’da biz Petkim olarak finansal bir rekor kırdık. 2017’de ise daha biüyük fark açarak iki rekorumuzuda geçtik. Rakamlara baktığımızda bizim ciromuz yaklaşık yüzde 70 büyüdü” şeklinde konuştu.

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

İhracat ülkeleri arasında İtalya, ABD, Yunanistan, İspanya ve Belçika’nın geldiğini kaydeden Mammadov, şöyle devam etti: “Yıllık 3.6 milyon ton brüt üretim kapasitemizin içinde etilen üretimimiz 588 bin tonluk bir değer taşıyor. Dünyada 33’üncü sıradayız.” Mammadov, Petkim’in doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 5 bin kişiyi istihdam ettiğini de sözlerine ekledi.

İşçiler 1 yılda 100 milyon TL kazandırdı

2017’de ‘Petkim benim’ projesiyle işçilere kapılarını sonuna kadar açtıklarını belirten Petkim Genel Müdürü, “Bunun için yeni bir birim oluşturduk. İş geliştirmek için fikri olan herkes yönetime gelip sunum yapabiliyor. Geçtiğimiz yıl 200’den fazla projeyle işçiler kapımızı çaldı. Bizde hepsini dinledik ve dolayısıyla 100 milyon lira kara geçtik. Bunun karşılığı olarak fikri karşılığında bize para kazandıran ve Petkim’in en değerlisi işçilerimize yıllık 4 maaşa kadar ikramiye verdik. Buna devam edeceğiz. Neticede sahada olan ve bu işi bizden bile iyi bilen onlar. Kapımız her zaman açık olacak” açıklamasında bulundu.


Otomasyona 900 bin veri işleniyor

Endüstri 4.0 çerçevesinde teknolojiye de büyük önem verdiklerinin altını çizen Mammadov, “Bu kapsamda Petkim’den elde ettiğimiz 900 bin büyük veriyi bir programa işleyip, hem riski minimuma indirmek hem de kara geçmek maksadıyla projelerimiz var. En basitinden ısı tanklarımızdaki 1 derecelik oynamayla dahi daha kaliteli bir ürüne sahip olup daha fazla kazanç sağlayabiliyoruz. Otomasyon sistemleri ile bunu daha da çoğaltacağız” ifadelerini kullandı.

Rafineri Eylülde Aliyev'le açılacak

Star Rafinerisi ile ilgili çalışmalara da değinen Anar Mammadov, yüzde 95’i tamamlanan bu tesisin Eylül’de açılacağı bilgisini verdi. Mammadov, “Bu projenin Petkim’e entegrasyonu ile birlikte kompleksimiz tamamlanacak. Böylece daha verimli bir hale geleceğiz. Burada dizel ve jet yakıtı da üreteceğiz. Devlet Başkanımız İlham Aliyev’in Eylül takvimine girdik. İnşallah Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte tesisimizin açacağız. Ç alışmalarımız son sürat devam ediyor” dedi.

#Petkim
#İzmir
#Anar Mammadov
#İlham Aliyev
6 yıl önce