|

Ulusal marker ihalesi için devler yarışacak

Ulusal marker üretimi için ABD, İsrail, İngiliz, Alman ve İtalyan şirketleri yarışacak. EPDK Başkanı Günay: "İhaleyi 11 Kasım'da yapacağız, uygulamaya 2006 Şubat'ta başlayacağız"

Yeni Şafak
00:00 - 9/10/2005 Pazar
Güncelleme: 18:24 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye'de dolaşımda olan akaryakıtın kayıt altına alınması ve kaçakçılığın önlenmesi açısından önem taşıyan ulusal marker uygulaması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açılan ihaleye katılmaya hak kazanan şirketler belirlendi.

"Ulusal Marker Temini ve Teslimi İle Yükümlü Yüklenici Seçimine İlişkin İhale"ye 8 şirket başvururken, bu şirketlerden 6'sı yeterlilik alarak ihaleye katılmaya hak kazandı. İhaleye katılacak şirketler arasında ABD, İsrail, İngiltere, Almanya ve İtalya'dan dünyanın önemli kimya şirketleri yer alıyor. EPDK Başkanı Yusuf Günay, ulusal marker ihalesini kapalı zarf usulü ile teklif alma ve açık eksiltme yoluyla 11 Kasım 2005 tarihinde gerçekleştirileceğini ve uygulamanın Şubat 2006 tarihinden itibaren başlayacağını bildirdi.

Uygulama şubatta başlayabilir

Ulusal markerin Türkiye'ye ithal edilen, rafinerilerde üretilen akaryakıtın kaynağının ve ülkeye hangi yollardan nasıl girdiği izlenebilmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Günay, şunları söyledi: "Bu ihalemize öncekilere göre daha yüksek bir başvuru olması memnuniyet verici. İhale süreciyle eşgüdüm içerisinde, TÜPRAŞ, dağıtım ve depolama şirketleriyle ile akaryakıta ulusal marker eklenmesi için gerekli teknik hazırlıklarını tamamlamaları konusunda görüşmelerimiz sürüyor. Bu uygulamanın şubat ayından itibaren işlerlik kazanması için yoğun bir çaba içindeyiz."

  • ANKARA
    İhaleye katılacak şirketler

    Ulusal marker temini için yeterlilik alarak ihaleye katılacak ulusal 6 şirketle, ulusal markeri temin edecekleri üretim şirketleri şunlar:

  • Anadolu Petrolleri Petrol Dağıtım ve Dış Ticaret A.Ş.-Authentix Ltd. (İngiltere),
  • ADCO Petrol Katkıları San. ve Tic. A.Ş.-ITAM International Trading and Manufacturing (İtalya),
  • DUPONT Türkiye Kimyasal Ürünler
    San. ve Tic. A. Ş.-Identif GmbH (Almanya),
  • Sel-Tan İnş. Tic. ve San. A. Ş.-Johnson Matthey Plc. (Tracerco) (İngiltere),
  • Global Fluids International (GFI) S.A. (İsrail),
  • MTM Güvenlik ve Holografik Kart Sistemleri A. Ş.-InkSure Technologies Inc. (ABD) İhaleye başvuran Alman BASF ile Saten-Serem-John Hogg ortaklığı ise yeterlilik alamadı.
    Sistem nasıl işleyecek?
    Ulusal marker uygulamasıyla Türkiye piyasasında dolaşıma giren benzin, motorin türleri ve biodizele, yüksek teknoloji ürünü, çıplak gözle görülmeyen, taklit edilemeyen, formülü gizli nitelikte ve yakıtın niteliğini bozmayacak bir kimyasal madde enjekte edilecek. EPDK için özel olarak üretilecek ve patentli olacak markerin taklidi, çalınması ve amaç dışı kullanımlarına karşı üretimden çıkıp akaryakıtlara enjekte edildiği zamana kadar bütün evrelerde en üst seviyede güvenlik önlemi alınacak. İhaleyi kazanan firma EPDK'ya marker kontrolünü ve ölçümünü yerinde ve en fazla 3 dakikada yapacak 235 tane kontrol cihazı teslim edecek.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce