|

Ulusal paralarla ticaret çağrısı

Antalya’da yapılan D-8 toplantısında ulusal paralarla daha fazla ticaret çağrısı yapıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplam ticareti 3,7 trilyon doları geçen D-8 ülkelerinin birbiriyle olan ticaretinin 100 milyar dolarda kalmasını eleştirdi. D-8 Genel Sekreteri Jaafar, “Kendi paralarımızı kullanıp başka para hakimiyetini azaltalım” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:05 - 3/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Toplantılara 40'ı yabancı iş dünyasından 100 temsilci katıldı.
Toplantılara 40'ı yabancı iş dünyasından 100 temsilci katıldı.

D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları (D-8 TSO) Genel Kurulu ve D-8 TSO İş Forumu, dönem başkanı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde Antalya'daki Turizm Merkezi Belek'te gerçekleştirildi. Toplantılara Türkiye, İran Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır, Nijerya'dan olmak üzere 40'ı yabancı iş dünyasından 100 temsilci katıldı.

14 MİLYON TURİST BEKLİYORUZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Antalya'ya bu yıl 14 milyon yabancı turist beklediklerini belirterek, kentin tarımda da önde geldiğini söyledi. D-8'in, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın vizyonu kapsamında 1997'de kurulduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Çatışma, ihtilaf yerine barış, karşı karşıya gelmek yerine diyalog, istismar yerine iş birliği, çifte standart yerine adalet, ayrımcılık yerine eşitlik, baskı yerine demokrasi ilkeleriyle kurulmuştur" diye konuştu. D-8 üye ülkeler olarak benzersiz coğrafi konuma sahip olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin sınırlarının üç kıtaya yayıldığını vurguladı. Türkiye'nin doğal kaynakları, genç ve dinamik nüfusu olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, bunun dünya nüfusunun yedide birine karşılık geldiğini anlattı.

SADECE 100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET VAR

Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "1997'de D-8 kurulduğunda ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 14 milyar dolardı. Bugün 100 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu güzel ama yeterli değil. Kişi başı ortalama gelir bin 800'dü geçmişte, bugün ise 4 bin 500 doların üzerine çıkmış durumda. Toplamda 1,1 milyar nüfusumuz var, ekonomik büyüklük 3,7 trilyon dolar. D-8 ülkeleri, görünür bir ekonomik başarıya ulaşmıştır. Ancak ülkelerimizin sahip olduğu kaynakları dünüşürsek bu rakamların yeterli olmadığını görüyoruz." Ticaretten tarıma, sanayiden turizme, enerjiye kadar birçok alanda iş ilişkileri olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, ancak potansiyelin tam olarak kullanılmadığını aktardı.

1 MİLYAR İNSANIN REFAHI TİCARETE BAĞLI

Hisarcıklıoğlu, dünyada en az gelişmiş 48 ülkeden yarısının İslam ülkesi olduğunu söyledi. Dünyada 44 bölgede savaş ve çatışma olduğunu da hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bunların 35’i İslam ülkesi. Ticaret hacmimiz 100 milyar dolar. D-8 ülkelerinde yaşayan 1 milyardan fazla insanın refahı ekonominin gücüne bağlıdır” şeklinde konuştu.

  • D-8 örgütü üyesine Sabiha’da ayrıcalık
  • D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Büyükelçi Dato’Ku Jaafar da D-8 iş dünyası üyeleri arasında ekonomik işbirliğinin ilerletildiğini anlattı. Alınan kararları, somut projelere dönüştürmek gerektiğini vurgulayan Jaafar, ticarette karlı yatırımlar aramak gerektiğini söyledi.D-8’in ekonomik güç ve santral olacağını belirten Jaafar, şunları kaydetti: “Sabiha Gökçen Havaalanı ile bir anlaşma yaptık. D-8’in belirlediği ilk havaalanı olacak. Bununla, hem insanlar hem de iş dünyası arasındaki temasları, turizmi artırmak, ticareti kolaylaştırmak istiyoruz. D-8’in havaalanı kuruluşu yoluyla temaslarını kolaylaştırmak istiyoruz. Orada D-8 üyeleri için özel bölüm olacak ve seyahatlerde geçişleri çok kolay olacak. D-8 ödeme kartı projemiz var. Amacımız, üye ülkelerin kendi para birimlerini kullanarak ticaret yapmaları.”
#Ulusal Para
#Ticaret
#Piyasa
6 yıl önce