|

Dünyanın un ambarı olduk

Türkiye, 2015 yılında dünya un ticaretinin % 20,25’ini gerçekleştirdi. Bu oran ile Türkiye un ihracatı liderliğini pekiştirdi. TUSAF Başkanı Günhan Ulusoy, çevre ülke pazarlarında yaşanan problemlere rağmen, un sanayicilerinin ihracattaki başarısı ileTürkiye’nin kasasına yaklaşık 1 milyar dolar gelir sağlandığını açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2016 Pazar
Güncelleme: 23:19 - 27/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Un sektörü, 2015 yılında ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden birini oluşturdu. 10 yıl öncesine kadar 40 ülkeye ihracat yapan un sanayicileri, bugün 100'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz yıl ülkemiz dünya un ticaretinin yüzde 20,25'ini gerçekleştirerek bu dalda birinci ülke oldu. Sektör 2015 yılı hedeflerini de tutturarak büyük başarıya imza attı. Türkiye'nin dünya un piyasasına sunduğu mamul madde miktarı Ocak-Aralık döneminde 2 milyon 798 bin 362 ton ile tüm zamanların rekor seviyesine ulaştı. Bu rekorun değer olarak karşılığı ise 979 milyon 082 bin dolar. TÜİK verilerine göre 2014 takvim yılında 2 milyon 182.664 tonluk un ihracatı yapılmış ve 930 milyon 700 bin dolar gelir elde edilmişti. Geçtiğimiz iki seneyi karşılaştırıldığında un sanayicilerinin 2015 yılında gerçekleştirmiş olduğu ihracat, 2014 ihracatını miktar olarak yüzde 28,2 oranında geride bıraktı.



TÜRK UNU DÜNYANIN DÖRT BİR KÖŞESİNDE


Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Günhan Ulusoy, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ulusoy kürsel alanda fiyat rekabetinin arttığını söyledi. Emtia fiyatlarındaki gerilemenin un maliyetlerini düşürdüğünü söyleyen Ulusoy “Maliyetlerdeki düşüş küresel rekabeti daha da arttırdı” dedi. Ulusoy, “Küresel rekabetin artması, yeni oyuncuların da piyasaya girmelerine neden oldu. Pastanın daha çok bölünmesine neden olan bu duruma karşılık, Türkiye un sanayicileri sektördeki yerlerini sağlamlaştırdı” diye konuştu.







2015 EN BAŞARILI YIL OLDU


Sektörün değer bazında 2015 yılını, bir önceki seneye göre yüzde 5,2'lük artışla kapattıklarını belirten Ukusoy “Bu sanayicilerimizin başarıdır. 2015 yılı gerek miktar gerekse değer olarak Türkiye'nin bu zamana kadarki en yüksek değerleri olup rekor kırılmıştır” dedi. Dünyanın birçok ülkesine un sattıklarını belirten Ulusoy “Tonga Krallığı'nda, Vanuatu Kiribati Cumhuriyeti'ne kadar insanlar Türk unu tüketiyorlarsa bu başarıdır" şeklinde konuştu.



Un ihracatı buğday ithalatını etkiliyor


Türkiye'deki buğday ithalatının temel sebeplerinden biri olarak un ihracatı gösteriliyor. Türkiye 2015 yılında 22,6 milyon ton buğday üretimi gerçekleştirdi. Bu oran Türkiye'ye fazlasıyla yetiyor. Fakat Türkiye'nin un ihracatı daha fazla buğdaya ihtiyaç duymamazıa neden oluyor. Yılda 4 milyon ton buğday ithal eden Türkiye'nin en büyük ihtalat yaptığı ülke Rusya.



Dünya piyasasının yüzde 10'u Rusya'da


Rusya'nın yıllık buğday İhracatı 17 milyon ton düzeyinde; dünya buğday ihracatındaki payı da yüzde 10'un üzerinde. Rusya'nın yaptırımları karşısında ise Türkiye'nin buğday ithalatı Fransa, Kazakistan ve Ukrayna gibi ülkelerden karşılanabileceği belirtiliyor. Ayrıca buğday üretiminin 4-5 milyon ton artırılması ile Türkiye'nin ithalat yapmasına da gerek kalmıyor.





#Günhan Ulusoy
#un ambarı
#Un sektörü
8 yıl önce