|

Üniversitelere yakın evlerin satışı arttı

Konutta yeni kampanyanın üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklandığı döneme denk gelmesi kampanyaya ilgiyi artırdı. Aileler okul döneminde kira vermek yerine kendi evinin taksidini ödemeyi tercih ediyor. Parası mevduatta olan da ev alıyor. Müteahhitler, projelerde satış hızının yükseldiğini dile getirdi.

Mine Açar
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 11:33 - 11/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Evde tarihi fırsat velileri harekete geçirdi
Evde tarihi fırsat velileri harekete geçirdi

Üniversite sınav sonuçlarının belli olmasıyla velilerin ev arayışı başladı. Bu dönemin tam da evde tarihi fırsat içeren kampanyaya denk gelmesi kiralık konut tercihi yerine velileri satın almaya yönlendirdi. Büyük şehirlerde kiraların yüksek olması ve kampanya ile ev alımlarının kolaylaştırılması da tercih değişikliğinde etkili oldu. İstanbul'da en düşük 1+1 tipi evin kirası 800-900 lira. Bu rakam site içinde olup güvenlik ve sosyal donatılarla bezendiğinde bin 200 bin 500 liraları buluyor. Buna bir de eşyalı verilen kiralıklar eklendiğinde rakam 2 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Öncelik hemen teslimde

Fiyatlar böyle olunca çocuğu için kiralık ev tutmak yerine cebinde parası olan veliler yüzde 10 peşinat ve 10 yıl vadede yüzde 0,98 vadeli kampanyadan yararlanmayı daha uygun buldu. Buna bir de peşinatın döviz ve altına endekslenmesi de eklendiğinde yatırım daha da cazip hale geldi. Satış ofislerinde görüşlerine başvurduğumuz bazı vatandaşlar kampanyanın ciddi fırsatlar içeridiğini söyledi. Öncelik ağırlıklı olarak bitmiş evlerde ancak cebinde parası olanlar bitmemiş evlerde de şu anki fırsatın yüksek olduğunu ve ev aldıklarını dile getiriyor.

Aylık vade farkı aslında 0,84

Nitekim İstanbul'da 500 bin liraya satın alınacak bir konutun kira getirisi minimum bin 500 lira civarında. Böyle bir konutu kampanya şartlarında satın alacak biri konuta 10 yıl vadede 640 bin lira ödeme yapıyor. Halihazırda Türkiye’de banka kredisiyle ev almak ise şu an oldukça maliyetli hale gelmiş durumda. Mesela 500 bin liralık bir ev için 400 bin TL kredi çekilmesi gerekiyor. Şu an faiz oranları yüzde 2,2 seviyesinde. 400 bin lira kredi çekenler bankaya 10 yıllık vadede ayda 9 bin 500 lira ödüyorlar. Evin toplam maliyeti de 100 bin peşinatı da dahil ettiğimizde 1 milyon 240 bin liraya ulaşıyor.

Cirolar arttı

KONUTDER Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, kampanya başladığı andan itibaren 15 projede konut satışı yaptıklarını söyledi. Elmas, “Tüm projelerimizde bin konutla kampanyaya dahi olduk. Kısa sürede 50 milyon liranın üzerinde ciro yaptık. Üniversitelere yakın olan Topkapı ve Kağıthane projelerimize ilginin yüksek olduğunu gözlemliyoruz” bilgisini verdi.

Anadolu'dan katılım var

İNDER Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da ilk 3 günde Teknik Yapı olarak 40 konut satışına imza attıklarını aktardı. Durbakayım, “Hesabını iyi yapan bu fırsatı kaçırmak istemiyor. Kampanyadan milli bir duruş sergilemek için ev alan vatandaşlarla konut geliştiricileri de var. İNDER'e Anadolu’nun birçok ilinden katılma talebi geldi müteahhitlerden. Şu ana kadar Anadoluda proje geliştiren irili ufaklı 15 firma bize yeni üye oldu” şeklinde konuştu.

  • Mevduatın getirisi aylık taksitleri ödüyor
  • * Konutun bedeli 450 bin lira
  • * İlk ödeme yüzde 10’a denk gelen 45 bin lira
  • * İkinci ödeme 12 ay sonra yüzde 15’e denk gelen 67 bin 500 lira
  • * Üçüncü ödeme 24 ay sonra yüzde 15’e denk gelen 67 bin 500 lira
  • * Geriye kalan 270 bin lira ise 10 yıl vadede aylık 0,98 vade farkıyla kredi çekiliyor.
  • * Kredinin aylık ödemesi 3 bin 836 liraya denk geliyor.
  • * Mevduat tutarı 450 bin lira
  • * Satın alınan ev için 45 bin lira ödeme yapılıyor ve kalan 405 bin lira aylık yüzde 18 vade farkıyla mevduatta tutuluyor. Getirisi aylık brüt 6 bin 391 lira
  • * Bir yıl sonra 405 bin liradan 67 bin 500 liralık satın alınan ev için ilk ara ödeme yapılıyor. Kalan para 337 bin 500 liraya iniyor. Bunun aylık getirisi yüzde 18’den hesaplandığında mevcut şartlarda brüt 5 bin 326 lira
  • * İki yıl sonra ikinci ara ödeme yapıldığında mevduatta kalan para 270 bin liraya iniyor. Bu bakiye de yine bugünkü şartlarla hesaplandığında aylık brüt mevduat getirisi 4 bin 260 lira olarak hesaplanıyor. Yani parası mevduatta hazır olan satın aldığı konutun parasını taksitlerle ödeyebiliyor. Ana parasının yarıdan fazlası ise cebinde kalıyor.

1 milyon kişi sitede ev inceledi

Kampanya’ya 33 proje ile dahil olan Emlak Konut GYO’nun internet sitesini 3 günde 1 milyon kişi ziyaret etti. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli: “Sitede kalma süresi de 4 dakika 30 saniye oldu. Çağrı merkezlerimizi 20 bin kişi aradı. Satış ofislerini ise 2 bin kişi ziyaret etti” dedi.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, Emlak Konut olarak 33 projede yaklaşık 12 bin bağımsız bölümün yüzde 25’i olan 3 bin bağımsız bölümle kampanyaya katıldıklarını ve ilginin yüksek olduğunu söyledi. Henüz kampanyanın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen internet sitesini 1 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğine vurgu yapan Gedikli, “Bu ciddi bir rakam. Sitede kalma süresi de 4 dakika 30 saniye oldu. Çağrı merkezlerimizi de 20 bin kişi aradı.Satış ofislerini ise 2 bin kişi ziyaret etti” dedi.

ŞİMDİ BİRLİK VAKTİ

Şimdi, tarihi bir kampanyaya daha imza atıklarını belirten Gedikli, “500 bin liralık konutun maliyeti 640 bin liraya geliyor. 6. aydan 12. aya kadar parasını istediği şekilde değerlendiren vatandaşlarımız bu dönem içinde borcunu kapatırsa onlara ayrıca cazip ödeme imkanları sunuyor, bu fırsatlardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızı da mutlaka satış ofislerimize bekliyoruz. Şimdi vakit birlik vakti. Vatandaşımız daha önceki kampanyalarda ülkesine güvenini ortaya köydu. Bu kampanyada da durum değişmedi” dedi

  • 8 milyarlık satış
  • Gedikli, “Ülkemizin Yarınlarına Güveniyoruz” ve “Güçlü Türkiye için Birlik Vakti” kampanyalarıyla yaklaşık 8 milyar liranın ekonomiye kazandırıldığını da hatırlattı.

Katılan firmalar

Artaş, Dap Yapı, Demir İnşaat, Dky İnşaat, Ege Yapı, EYG, Fer Yapı, Garanti Koza, Kuzu Grup, Nef, Sinpaş, Solid, Sur Yapı, Hasanoğlu İnşaat, Teknik Yapı, Dağ Mühendislik, Roya Yapı, Cihan İnşaat, emlak Konut, Gül Proje, Özak GYO, Star-Aslan ve Torkam ortaklığı, İdealist Yapı, Doğa-Baş Yapı Ortaklığı, Siyahkalem, Tahincioğlu, Torkam, Baş Yapı, Yeni Yapı, Babacan Yapı.

Satıştaki projeler

Avrupark Bahçekent, Avrupark Hayat, Avrupa Konutları Başakşehir, Avangart İstanbul, Başkent emlak Konutları, Büyükyalı İstanbul, Cer İstanbul, Kondon İstanbul, Batışehir, Ebruli Ispartakule, Esenler emlak konutları, Evvel İstanbul, Adım İstanbul, Evora Denizli, Gebze Emlak Konutları 3, İdealist Cadde, Karat 34, Koordinat Çayyolu, Körfezkent Çarşı, Niğde Emlak Konutları, Ofis Karat Bakırköy, Semt Bahçekent, Sofa Loca, Temaşehir Konya, Tual Adalar Kartal, Tual Bahçekent, Validebağ Konakları, Yeniköy Konakları, Sea Pearl Ataköy, Roya Nova, Semt Bahçekent, Bahçeyaka Ispartakule, Topkapı Evleri, Tempo City, Mirage Cadde Dükkânları, Axis İstanbul Ofis, Sancaktepe Lavender, YeşilMavi Maltepe, Muhit Sancaktepe, Excellence Koşuyolu, Şehir Konakları, Gölbahçe Evleri, İlkbahar, Exen İstanbul, Marka Rezidans Bursa, Köy Zekeriyaköy, Kuzey Yakası Ofisleri, Merkez Ankara, Nevşehir Emlak Konutları, Nidapark İstinye, Nidapark Kayaşehir, Nidapark Küçükyalı, Teknik Yapı Concord İstanbul , Uplife Kadıköy, Yücel Park, Deluxia Park Business, Deluxia Park Rezidans, Evora Denizli, Babacan Premium, Port Royal, Banu Evleri Ispartakule 2, Banu Evleri Ispartakule 3, DKY On Kağıthane ve DKY Sahil.

Sektörden tam not aldı

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur; “Biz kampanyaya 4 proje ile katılıyoruz Tarihi kampanyanın açıklanmasının ardından çağrı merkezlerinde telefon trafiği beş kat arttı. Aldığımız randevu sayısında da aynı oranda artış söz konusu. Kampanyanın ilk gününde 1000’in üzerinde talep formu aldık.”

EV ALAN KAZANIR

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: “Bu kampanya ile ev almanın cazibesi daha da artmış durumda. İnsanlara sadece oturumluk değil, aynı zamanda yatırımlık önemli bir fırsat sunuluyor.”

KARLI YATIRIM

qTahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Kampanyaya 3 projemizle destek oluyoruz. Bu dönemde en karlı yatırım gayrimenkul yatırımı olacak. Hem ekonominin hem sektörün değer kazanması anlamında çok önemli bir kampanya.”

Ciddi bir avantaj

qKuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Özen Kuzu, “Türkiye’nin güçlü ekonomisine güvenle yola çıkılan tarihi kampanyaya SeaPearl Ataköy projemizle dahil olduk. Bankaların konut kredisi faiz oranları dikkate alındığında yüzde 0,98 vade farkı alıcılar için ciddi bir avantaj.”

TAM BİR FIRSAT

qEge Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı: “Biz de 2 projemizle katılıyoruz. Kampanya ile faiz desteği sağlanırken çok ciddi indirim uygulanıyor. Yüzde 2’yi aşan konut kredi faizi 10 yıla kadar olan vadelerde 0.98’e çekildi. Bankasız ve kefilsiz yapılan ödeme planında peşinat da yüzde 20 yerine sadece yüzde 10 ile sınırlı tutuldu.”

KALDIRAÇ GÖREVİ

qDKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: “Artan inşaat maliyetlerine rağmen taşın altına elimizi koyduk. arak finans maliyetlerinin önemli bir kısmını üstleniyoruz. Kampanyanın, yılın üçüncü çeyreğinde ekonomiye ciddi bir katma değer sağlayarak kaldıraç olmasını bekliyoruz.

Kararı yerinde

qTona Yapı ve Safe İnşaat Ortaklığı İcra Kurulu Başkanı İlhan Erdal: “Kararın destekçisiyiz. Konut almanın tam vakti.”

  • Stokların erimesi için önemli
  • İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık: “Biz de bu konuda elini taşın altına koyan firmalar arasında yer almak istedik ve kampanyaya dahil olduk. Kampanya sonuna kadar ciddi bir konut satışı olacağını tahmin ediyoruz, stokların erimesi için çok önemli bir adım atılmış oldu” şeklinde açıklama yaptı.
#Konut
#Konut fırsatı
#Ekonomi
6 yıl önce