|

Üretim üssü artık Türkiye

Yıllarca distribütörü olarak çalıştığı Fakir markasının tamamını satın alan Saruhan Holding, üretiminin yüzde 85’ini Türkiye’de yapıyor. Kimya ve inşaatla birlikte cirolarının 1 milyar lirayı aştığını belirten Saruhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Zeki Saruhan, “Alman mühendisliği disipliniyle Türkiye’de üretim yaparak büyümeye devam edeceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2018 Pazar
Güncelleme: 01:07 - 1/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’de üretip dünyaya satıyor
Türkiye’de üretip dünyaya satıyor

Saruhan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Zeki Saruhan, hisselerinin tamamına sahip oldukları Fakir Ev Gereçleri küresel marka yolculuğunu hızlandırmaya kararlı olduklarını söyledi. İlk kez medyanın önüne çıkan Saruhan, 1996’da Türkiye’de kurdukları fabrikayla Fakir Ev Gereçleri’nin üretim ve hizmet anlayışını Türkiye’ye taşıdıklarını hatırlattı.

KALİTEN ÖDÜN VERMEDEN

28 yıl önce İstanbul’da açtıkları fabrikanın bugün Fakir ev ürünlerinin yüzde 85’ini üreten bir merkez haline geldiğini ifade eden Saruhan, “Alman mühendisliği bize çok şey kattı. 1999’da Çerkezköy’de kurduğumuz kimya fabrikamızda ise hem endüstriyel hem de ev tipi deterjan üretiyoruz. 2000 yılında Türkiye’den kimya ürünleri ihracatı yapmaya başladık. Kaliteden ödün vermeyen bir aileyle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Fakir’in önce yüzde 10, ardından yüzde 45 hissesini satın aldıklarının bilgisini veren Saruhan, ardından da hisselerinin tamamının sahibi olduklarını kaydetti. Saruhan, şunları kaydetti: “20 yıl distribütörü olarak çalıştığımız grubun önce yönetim ortağı, ardından ise hisse ortağı olduk. Şimdi ise hisselerinin tamamının sahibiyiz” diye konuştu. Uluslararası bir marka algılarını güçlendirme yolunda çalışmalarına devam edeceklerini belirten Saruhan, şöyle konuştu: “Özellikle Türk şirketlerine müteşekkiriz. Türkiye ekonomisinin sıçrama yaşadığı bu dönem bizim yeni hedeflere kilitlenmemizi sağladı.”

CİROSU 1 MİLYARI AŞTI

2017’yi 1 milyar liralık ciroyla kapattıklarını belirten Saruhan, bunun 400 milyon lirasının Fakir, 400 milyon lirasının inşaat ve yaklaşık 200 milyon lirasının ise kimya ve diğer işlerden elde ettiklerini ifade etti. Almanya ve Türkiye’de kendi fabrikalarında üretim yaptıklarını anlatan Saruhan, bunun yanısıra 5 ülkede daha üretim yaptırdıklarına dikkat çekti. Saruhan, “En büyük pazarımız Türkiye, en büyük partnerimiz ise Almanya. Balinaların küçük balıkları yutmaya çalıştığı bir okyanustayız. Şampiyonlar liginde oynayacak bir marka olmak için çalışıyoruz. Üretimimizin yüzde 85’i Türkiye’de. İthalatla başladığımız bir ticari ortaklığı Türkiye’de istihdama dönüştürdük ve Türkiye’den ihracat yapıyoruz” diye konuştu.


AR-GE MERKEZİMİZ ALMANYA

Alman mühendisliği disipliniyle Türkiye’de üretim yaparak yola devam edeceklerini anlatan Saruhan, şöyle devam etti: “Marka algımız küresel pazarlarda bize avantaj sağlıyor. Bunun için merkezimizi Stuttgart olarak görüyoruz. Mühendislik, inovasyon ve marka algımız buradan şekilleniyor. Teknolojisizseniz avantajsızsınız. Avrupa’daki teknolojik gelişmelere yakın olmak için ar-ge işimizi orada büyütmek istiyoruz” dedi. Markanın büyümesi için en önemli unsurun talep ve Pazar dinamikliği olduğunu da vurgulayan Ali Zeki Saruhan, global olmak ve markayı yukarı taşımak için bunun şart olduğunu kaydetti. Saruhan’ın en büyük hayali ise markaya ve ürünlerine karşı konulmaz bir talep oluşturmak.

  • Filtrede devrim çalışması
  • Saruhan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Necati Saruhan ise büyüme stratejilerini anlattı. Yeni marka satın almalarla yakında ilgili olduklarını söyleyen Necati Saruhan, “Satın almalarda büyük fırsatlar var. Sıfırdan marka üretmek kolay değil. Kumu teşviklerinde kıstaslar olmalı” dedi. Saruhan, filtre sistemini önemsedikleri ve kendilerini bu segmentte öne çıkaracak çok iddialı bir ürün üzerinde çalıştıklarının bilgisini de verdi.

Süpürgenin pazar lideri

Fakir Ev Gereçleri Pazarlama Müdürü Esra Özden Türköz de pazar payları hakkında bilgi verdi. Elektrikli süpürgede adet bazında Pazar lideri, ciroda ise ikinci sırada olduklarını belirten Türköz, “Küçük ev aletlerinde ise pazarın üçüncü büyük oyuncusuyuz. Ciromuzun yüzde 48’i süpürgeden, yüzde 40’ı mutfak ürünlerinden yüzde 12’si ise temizlik ve kişisel bakım ürünlerinden geliyor” dedi.

#Saruhan Holding
#Üretim
#Mühendislik
6 yıl önce