|

Uzan-TMSF kapışması Nisan ayında Cayman'da

Uzanlar'ın peşini kara para cenneti olarak bilinen Cayman Adalarında da bırakmayan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Uzanlar'a 'sahte ipotek' davası açtı

Yeni Şafak
01:00 - 7/02/2006 Salı
Güncelleme: 12:26 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Uzanlar'ın peşini offshore ve kara para cenneti olarak ün salan Karayipler'deki Cayman Adalarında da bırakmayan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzanlar'a 'sahte ipotek' davası açtı. TMSF, Frequency yatının satışına tedbir konulmasında parmağı olan kişinin bizzat Cem Uzan olduğunu ispatlayarak tedbiri kaldırmayı hedefliyor. TMSF, Cem Uzan'ın Ali Cenk Türkkan ile yaptığı medyaya sızan telefon görüşmeleri de dahil elindeki tüm delilleri Cayman Adaları yerel mahkemesine sundu.

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Frequency yatının devrine engel çıkaranın Cem Uzan olduğunun telefon kayıtlarıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, "Cayman adalarında Nisan ayında yapılacak duruşma için mahkemeye elimizdeki tüm delilleri sunduk. Mahkemeden olumlu bir karar bekliyoruz" dedi. Duruşma 12 Nisan'da yapılacak. Ertürk ayrıca, Cayman adalarındaki mahkemede Uzan'ın yatlarının işlerini takip eden kişi olan Ali Cenk Türkkan'ın Rum firması Libananco'nun da büyük ortağı olarak göründüğünü söyledi. Ertürk, Libananco hakında topladıkları bilgileri de Maliye'ye ilettiklerini kaydetti.

İPOTEK NEDEN SAHTE?

TMSF tarafından el koyulan Frequency ve Airwaves isimli iki Uzan yatından ilki Aralık 2004'te düzenlenen ihalede 32 milyon YTL'ye Finesse Managemenet Ltd.'e satıldı. Ancak Finesse, parayı TMSF'ye ödediği halde yatı devralamadı. Çünkü Uzanlar, Ürdün'deki Abdallah isimli dostları aracılığıyla Cayman Adaları mahkemesine başvurarak, Frequency yatında ipotek olduğunu iddia etmiş ve yata tedbir koydurtmuştu. Tedbirden dolayı devir gerçekleşemediği için de Finesse Ltd., TMSF'ye ödediği 32 milyon YTL'yi geçtiğimiz günlerde geri istedi.

TMSF ise yatın uluslararası sularda dolaşma iznini engelleyen mahkeme kararını kaldırmak için Uzan'ın ipoteğinin sahte olduğunu delilleriyle ortaya koydu. TMSF, 'sahte ipotek tesisi ve yatların sicilden terki' başlığıyla hazırladığı dosyayı Cayman Adaları yerel mahkemesine sundu.

Libananco'nun amacı siyasi

Devlet tarafından el konulan Ceaş ve Kepez'in en büyük hissadarı olduğu iddiasıyla ortaya çıkan Libananco şirketine avukat olarak tutulduğu belirtilen Güney Kıbrıs'lı Rum hukukçu Achilleas Demetriades, Loizidou davasıyla Türkiye'ye savaş açan avukat olarak nitelendiriliyor. Demetriades, devletin en üst makamlarına bir mektup göndererek Türkiye'nin Libananco şirketi ile uzlaşmaması halinde Türkiye'den 10 milyar dolar talep edeceklerini duyurdu. Öte yandan yat konusunda Uzanların işlerini takip eden Ali Cenk Türkkan'ın Libananco'nun büyük ortağı olduğu anlaşıldı.

  • / İSTANBUL


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce