|

Veri merkezine 2 milyarlık yatırım

Turkcell, veri merkezlerinin sonuncusunu İzmir'de hayata geçirdi. 250 milyon liralık yatırıma mal olan tesisle, dünyadaki verilerin Türkiye üzerinden taşınması ve yurt içindeki verilerin yurt dışına çıkarılmaması hedefleniyor. Ankara ve Çorlu tesislerinin faaliyete geçmesiyle şirketin bu alandaki toplam yatırımı 2 milyar lirayı bulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:14 - 23/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Turkcell’in “İzmir Veri Merkezi”nin
açılış töreni dün Başbakan Binali 
Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti.
Turkcell’in “İzmir Veri Merkezi”nin açılış töreni dün Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye'nin dijital dönüşümdeki yatırımları her geçen gün katlanarak artıyor. Turkcell'in "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı" vizyonuyla 2016'dan bu yana hayata geçirdiği veri merkezlerinin sonuncusu olan "İzmir Veri Merkezi"nin açılışı dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldı. Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, günümüzdeki en büyük gücün bilgi olduğunu, bilgiyi üreten ve kullananların bir adım öne geçtiğini belirtti. İletişim sektörünün hem dünyada hem Türkiye'de gün geçtikçe büyüdüğüne, geliştiğine dikkat çeken Yıldırım, bu alanda araştırma ve yenilikçi çalışmaların büyük önem taşıdığını söyledi.

‘MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ’

Başbakan Yıldırım, 5G vizyonunu ortaya koyduklarını hatırlatarak, "Veri merkezleri sadece verilerin depolandığı bir yer olarak görülmemeli. Veri merkezleri bir ülkenin milli güvenlik meselesidir. Ürettiğimiz verileri eğer ülkemizde depolayamazsak, ülkemizde değerlendiremezsek, saklayamazsak bu sefer ülkemizin siber güvenliği bakımından ciddi bir tehditle karşı karşıya kalınır. Ayrıca verilerin stratejik olduğu kadar ticari önemi olduğunu da biliyoruz" dedi. Yıldırım, şöyle devam etti: "Yatırımların kesintisiz devam etmesi ve daha çok istihdama dönüşmesi için ihtiyacımız olan nedir? İstikrar ve güven. İstikrar olmayan, güven olmayan ülkelerde yatırım olmaz. Türkiye'nin son 15 yılda elde ettiği güven ve istikrarın devamı 2023 hedeflerine emin adımlarla gitmesi için istikrarın devamı şart."

Söz konusu tesisi gazetecilere tanıtan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise, merkezin 2 bin 400 metrekaresi beyaz alan olmak üzere 14 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin datasının Türkiye'de saklanması gerektiğini ve bunun için çalıştıklarını anlatan Terzioğlu, "Türkiye'de tüketilen datanın yüzde 96'sı yurt dışındaki data merkezlerinden servis ediliyor. Turkcell müşterilerinin tükettiği datanın yüzde 8'i ise bizim ürettiğimiz dijital servisler. İzmir'de açtığımız veri merkezinin toplam yatırım miktarı 250 milyon lira” dedi.

TOPLAM 2 MİLYAR TL YATIRIM

Veri merkezi yatırımlarının şu ana kadar 700 milyon lirasını hayata geçirdiklerini belirten Terzioğlu, “'İzmir Veri Merkezi', Ege'nin en büyük veri merkezi olmasının yanı sıra Gebze Veri Merkezi'nde olduğu gibi Tier 3 sertifikalarıyla da dikkat çekiyor. Ankara ve Çorlu veri merkezlerimizin de tamamlanmasıyla bu alanda yaptığımız yatırım miktarı 2 milyar lirayı bulacak" diye konuştu. 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olan merkezin, Ege bölgesinin ilk ve tek “Tier 3” sertifikalarına sahip veri merkezi olduğunun da altını çizen Terzioğlu, merkezin yeşil bina ve çevreye uyum belgesi olan "Leed Gold" sertifikası aldığını anlattı.

  • Yurt dışına bilgi çıkışı sona eriyor
  • Kaan Terzioğlu, Türkiye'nin yeni dönemde söz sahibi olması için, dijital verilerini kendinde tutması ve bunları işleyerek yenilikçi servislere dönüştürmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Kendi şebekemizdeki datanın yüzde 8,5'ini Turkcell'in servislerinde tüketilen data oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde bu oran daha da yükselecek. Bu servislerin verilerini yurt dışına göndermek yerine bugün burada bir yenisini daha açtığımız kendi merkezlerimizde saklıyoruz” dedi.

Türkiye’nin en büyük veri merkezi şirketi

Verilen bilgilere göre, Turkcell, Dudullu, Kartal, Maltepe, Yenibosna, Davutpaşa ve Ankara Söğütözü'nde yer alan 7 bin 500 metrekare beyaz alanın yanı sıra Gebze'de 10 bin metrekare beyaz alanla Türkiye'nin en büyük veri merkezi işletmecisi konumunda. İzmir’in yanı sıra, 2019'da Ankara'da açılması planlanan veri merkezi ile 12 bin metrekare ve 2020'de Çorlu'daki Avrupa Veri Merkezi ile 6 bin metrekare beyaz alan daha açılacak

#Türkcell
#Veri Merkezi
6 yıl önce