|

Yardımlar vergiden düşürülecek

Afete maruz kalanlara harcanmak üzere yapılan nakdi ve ayni bağış ile yardımların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarından indirilebilecek, ayni bağışlar da KDV'ye tabi tutulmayacak

Yeni Şafak
00:00 - 4/09/1999 Cumartesi
Güncelleme: 17:13 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Deprem vergisi ve yardımların tek elde toplanması gibi önlemlerle afetzedelere gönderilen yardımların azalmasına neden olan hükümet, dün ilk defa olumlu bir karar aldı. Afete maruz kalanlara harcanmak üzere, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince makbuz karşılığı yapılacak nakdi ve ayni bağış ve yardımlar, miktarla sınırlı olmaksızın, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden veya kurum kazancından indirilebilecek ya da gider olarak dikkate alınabilecek.Bu tür yardımlar daha önce, o yıla ait beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 5`ini geçmemek şartıyla, vergi matrahı tespitinde indirim konusu yapılıyordu. Maliye Bakanlığı`nın, tebliğine göre, genel hayatı olumsuz etkileyen afetlere maruz kalanlara yapılacak harcamaları karşılamak için kurulan ``fon``a verilmek üzere, kamu kurumları, mahalli idareler, mal sandıkları, hayır kurumları, Türkiye Kızılay Derneği ile diğer kuruluşlara makbuz karşılığında yapılacak nakdi bağışlar ve bu kuruluşlar adına açılan banka hesaplarına yatırılan paralar ile Türkiye Kızılay Derneği`ne yapılan ayni bağışlar, beyanname ile bildirilecek gelirlerden veya kurum kazancından indirilebilecek. Afetzedelere yardımda için valiler ve kaymakamlar tarafından oluşturulan yardım komitelerine makbuz karşılığında yapılacak nakdi ve ayni bağışların tamamı da, beyanname ile bildirilecek gelir ve kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek. Bu şekilde yapılacak ayni bağışlar, Katma Değer Vergisi`ne tabi tutulmayacak.

Suistimale dikkat!

Bazılarının kötü ve ucuz malzemeyi yardım olarak gönderip bunu yüksek fiyatlama ile kayıtlara geçirmesi yoluyla naylon yardım metodlarına başvuranlara karşı Maliye'yi uyaran uzmanlar, bu değişiklik sırasında vergiyi düşürmek için suistimale yönelen mükelleflerin belirlenmesine yönelik sistemlerin kurulmasını istediler.



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce