|

Yeni bir tazelenme dönemindeyiz

94 ülkede 224 noktada ağı bulunan MÜSİAD yeni bir dönüşüm ve tazelenme sürecine girdi. Genel Başkan Abdurrahman Kaan, bürokrasiden uzak, küçük ve verimli çalışma komiteleri kuracaklarını ve yeni bir yönetim modeline geçeceklerini belirterek, “İnsan bir kaynak değildir, bir kıymettir. Biz insan yetiştiren bir okulduk, şimdi bu okulu akademiye dönüştürüyoruz” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 25/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:14 - 25/04/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Kerem Altıntaş-Abdurrahman Kaan-Celal Toprak
Kerem Altıntaş-Abdurrahman Kaan-Celal Toprak

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) işbirliğiyle “İş Dünyası ve Ekonomi Basını Söyleşileri”nin ilki dün MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleşti. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MANİPÜLATİF İLETİŞİM TUZAĞI

Kaan, sermaye birikiminin, bir ülke ekonomisinin genişlemeden ziyade daralma ve stres dönemlerindeki kilit kozu olduğunu belirterek, “Devlet, sermaye blokuna yaptığı desteğin karşılığını, hem ulusal hem de uluslararası alanda ekonomi-politik bir koz olarak kullanabiliyorsa almış demektir. Kırılganlığı ise büyüme ve genişlemeci politikalar dönemlerinde değil; stagflasyon ya da finansal sıkışma dönemlerinde ortaya çıkar” diye konuştu. Son 10 yılda değişen iktisadi mimari içinde ekonomik kriz olgusunun, reel ekonomik parametrelerden ziyade yeni paradigmal para kavramının bir hareket serbestisi sorunu olduğunu aktaran Kaan, finansal sistemin, manipülatif iletişim tuzağı meydana getirme ve bu şekilde ekonomi ajanlarını yönlendirme adına kullanıldığını söyledi.

ÖNLEM İÇİN UYARI VERDİ

MÜSİAD Başkanı Kaan, “Bir sermaye grubu kendisini ödediği vergi kısmından açıklıyor. ‘Kurumlar vergisinin yüzde 80’ini biz ödüyoruz’ diyorlar. Bugün kurumlar vergisinin GSYH içindeki payı yüzde 0,8. Yüzde 1 bile değil. Türkiye’de toplanan vergi içindeki payında da yüzde 8 civarında. Buradan iş dünyasına mesaj vermek manipülasyon oluyor. Biz gücümüzü vergi öncesi kardan mı yoksa imalattan satışlardan mı belirteceğiz?” şeklinde konuştu. MÜSİAD’ın çok ciddi veriler elde eden bir kurum olduğunu dile getiren Kaan, bütün bunları önlem alınması için önceden söylediklerini vurguladı.

TAZELENME DÖNEMİ

Kaan, dünyanın pek çok yerinde oyun kurallarının yeniden yazıldığını ve ekonomi literatürünün değiştiğini söyledi. Kaan, MÜSİAD’ın yeni bir dönüşüm ve tazelenme döneminde olduğunu belirterek, yol haritalarını şöyle sıraladı: “Sermayenin millileşmesi, ıslahı ve olgunlaştırılması. Sermayenin senkronizasyonu. Sermayede kutuplaşmanın giderilmesi ve sermayenin akreditasyonu.”

  • Kırsalı teşvik etmeliyiz
  • Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Abdurrahman Kaan, şehirde yaşamdan ziyade köyde, kırsalda yaşamın yeniden sağlanması gerektiğini aktararak, “Köyleri yeniden imar etmemiz lazım. Hollanda, yaklaşık 110 milyar dolarla dünyada en fazla gıda ihracatı yapan ülkedir. Bizim 17 milyar dolar ihracatımız var. Kırsaldaki yaşamı teşvik etmemiz lazım. Bugün köydeki delikanlıya kız vermiyorlar. Çünkü televizyon ve her taraf şehirdeki yaşamı anlatıyor. Karlılık da yok. Çünkü verimlilik yok” şeklinde konuştu. Kaan, MÜSİAD’ın “81 ilde 81 Biyogaz, Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri” projesi ile tarımda yeni bir modeli ortaya koymaya çalıştığını vurguladı.

#MÜSİAD
#Abdurrahman Kaan
5 yıl önce