|

Yeni konutlarda tasarruf dönemi

Türkiye'de küçük metrekareli konutlara talep artmaya başladı. Şu anki konutlarda ortalama net büyüklük 110 metrekare olarak hesaplanıyor. Bunun 2040'a kadar 60 metrekareye inmesi bekleniyor. Uzmanlar, ihtiyaç üstü büyüklükte konut üretmeye devam edilirse konutta israfın 400 milyar dolara ulaşacağını söylüyor.

Mine Açar
04:00 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:58 - 3/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yapılan araştırmalar da Türk toplumunun aile yapısının giderek küçüldüğünü ve bunun ev tercihlerine de yansıdığını gösteriyor.
Yapılan araştırmalar da Türk toplumunun aile yapısının giderek küçüldüğünü ve bunun ev tercihlerine de yansıdığını gösteriyor.

Türkiye'de konut tercihleri değişmeye başladı. Son dönemde birçok projede büyük metrekareli evler elde kalırken küçük metrekareli evler daha hızlı satılır ve kiraya verilir oldu. Yapılan araştırmalar da Türk toplumunun aile yapısının giderek küçüldüğünü ve bunun ev tercihlerine de yansıdığını gösteriyor. Türkiye genelinde hane başına nüfus 1960'da 5,8 iken rakam şu an 3,5. Bu sayının 2030'da 2,8, 2040'da 2,3'e ineceği hesaplanıyor.

20 MİLYON YENİ KONUT

Aynı süre içerisinde doğurganlık hızının 2,03'den 2030'da 1,6'a, 2040'ta 1,22'ye ineceği öngörülüyor. İhtiyaç duyulan konut sayısı da 44 milyon adet. Mevcut konutlar baz alındığında 2040'a kadar inşa edilecek konut sayısı da 20 milyon olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar tam da bu noktada konutta tasarruf döneminin başması gerektiğine dikkat çekiyor. Eski alışkanlıklarla konut üretmeye devam edilmesi durumunda bunun ülke ekonomisine milyarlarca dolarlık israf faturası olarak yansıyacağı aktarılıyor.


3 YILLIK FATURA 50 MİLYAR DOLAR

MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, ihtiyacı aşan büyüklükte üretim yapılması nedeniyle sadece son üç yılda 50 milyar dolara yakın israf yapıldığını söyledi. Altıoğlu, “Bu inşaat sektörünün bankalara olan borcunu aşan bir rakam. Plansız üretim yapılmasaydı bugün sektörün borcu bu büyüklükte olmayabilirdi. Sektörde konut arzıyla talepteki niteliksel uyumsuzluk nedeniyle 2 milyona yakın konut stoğu oluştu. Ancak yıllık 1 milyon adet civarında konut ihtiyacı dikkate alındığında bu korkulacak bir durum değil. Önemli olan bundan sonra üretilen konutların talebe uygun olması ve stokun yükselmemesi” dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA İSRAF RAKAMI YÜKSELİR

2030 yılına kadar Türkiye'de 9 milyon konuta ihtiyac olacağına dikkat çeken Sefer Altıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “7 milyon aded depreme dayanıksız konutu da yenilememiz gerekiyor. Bu durumda 15 milyon aded yeni konut yapımı gerekecek. 2040 yılına kadar ise ilave 20 milyonluk konut ihtiyacı doğması bekleniyor. Bunun 10 milyon adedinin kentsel dönüşüm alanlarında olacağını düşünüyoruz. Yüzde 20'si yani 2 milyon adedi İstanbul'da üretilecek. 2040 yılına kadar bu yanlışlardan uzak durarak demografik yapıdaki değişimi esas alan ölçekte üretim yapılması durumunda ilave yapılacak 20 milyon adet konutla 400 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilir” dedi. Altıoğlu, hesaplama yaparken konutta metrekare birim fiyatını 2 bin lira olarak aldıklarını metrekare büyüklüğünü de şu anki ortalama olan 110 metrekare yerine 60 metrekare olarak baz aldıklarını dile getirdi.

  • ENERJİDE DE CİMRİ OLMAK GEREKİYOR
  • Altıoğlu, 2040 yılına kadar ülke genelinde ulaşılacak 44 milyon adet konutun modern standartlarda enerji verimliliği esasına göre dizayn edilmesi gerektiğini de söyledi. Altıoğlu, “Türkiye mevcut ve inşa edeceği konutlarda 2040 yılına kadar olan süreçte uluslar arası enerji verimliliği standartlarını uygulamazsa yıllık ortalama 7 milyar dolar olmak üzere toplamda 150 milyar doları aşan enerji tasarruf imkanını kaçırma olasılığı ile karşı karşıya kalacak” şeklinde konuştu
#Konut
#İsraf
#Tasarruf
5 yıl önce