|

Yeni markalar Türkiye yolunda

İki milyonluk kapasiteye sahip Türk otomotiv sanayisinin çip krizini ve diğer krizleri minimum kayıpla yürüttüğüne dikkat çeken OSD Başkanı Haydar Yenigün, dünyada bu yıl 10 milyonluk üretim düşüşünün yaşanacağını belirtti. Yenigün, “Belirsizlik süreci azaldıktan sonra yeni markaların Türkiye’ye yatırım yapacağına inanıyorum” dedi.

Şuayip Alabay
00:56 - 11/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 01:01 - 11/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Otomotiv Sanayi Derneği(OSD) Türkiye’nin ilk 9 aylık performansını açıkladı. Toplantıda konuşan OSD Başkanı Haydar Yenigün çip krizinden ham madde fiyatlarına kadar birçok konuya değinirken, Türkiye’ye dünyadaki belirsizlik sürecinin ardından otomotivde yatırım yapılabileceğine dikkat çekti.

YENİ MARKALAR YATIRIM YAPACAK

Türkiye’ye otomotiv alanında yeni yatırımın gelme konusunda çok ümitli olduğunu vurgulayan Yenigün, “Çünkü Türkiye’de birçok yerde olmayan değerli üç tane unsur var. Çok yüksek kalite üretiyoruz. Hatta Avrupa kalitesinin üzerinde kalitede üretiyoruz. Çok esneğiz. Ve de tabii ki çok verimliyiz. Bu üç nedenden dolayı ben Türkiye’nin yatırım alacağını düşünüyorum. Döviz kurlarının da etkisiyle Avrupa’da bizimle iş yapmak isteyen markaların artacağını öngörüyorum. 2 milyon kapasitenin artacağı, mevcut markalarla, önümüzdeki şu kriz ve belirsizlik süreci bir miktar azaldıktan sonra da yeni markaların yatırım yapacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

BİRÇOK SORUNLA BOĞUŞUYORUZ

Mikroçip dar boğazının görünen sorunlardan yalnızca bir tanesi olduğunu söyleyen OSD Başkanı, otomotiv sanayisinin birçok sorunla boğuştuğunu ifade etti. Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü: “Tedarikle birlikte limanlarda aksaklıklar var. Şangay Limanı işlemlerini yavaşlattı. Deniz yoluyla ulaşmayan çipi ve değerli parçaları uçakla getirtiyoruz. Magnezyum fiyatları arttı. Magnezyum hem alüminyum hem de çelikte kullanılan bir ham madde. Dolayısıyla maliyetler arttı. Dolar bazında yerli sac fiyatları yüzde 30, ithal sac fiyatları yüzde 117 arttı. Petrol fiyatları 80 doları geçti için plastik ham madde fiyatları yükseldi. Konteyner fiyatları 2 bin dolardan 10 bin dolara çıktı. Konteyner bulmak mümkün değil. Zaten başımızda birçok sıkıntı varken her geçen gün buna yenileri ilave oluyor.”

TEDARİK SANAYİSİ ARKADAN GELİYOR

İhracata da değinen Haydar Yenigün, otomotiv ana sanayisinin ihracat kilogram değerinin 10,65 dolara yükseldiğini söyledi. Yenigün, “Toplam otomotiv sanayisinde bu rakam 7 dolar, tedarikte 4,74 dolar. Türkiye’nin toplam ihracat kilogram ortalamasıysa 1,12 dolar seviyesinde. Otomotiv ilk 8 ayda 5,27 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Tüm bu değerlere baktığımızda tedarik sanayisinin de kilogram değeri olarak yükselmesi gerekiyor ki katma değerimiz artsın” ifadelerini kullandı.


ÜRETİM VE İHRACATTA ENSEYİ KARARTMIYORUZ

Tüm bu sıkıntılı sürece rağmen geçen yıla göre yüzde 10 ila 20 civarında düşüşle 1 milyon 90 bine kadar çıkacak olan ihracat öngördüklerini belirten Haydar Yenigün, “2017’deki 1,33 milyon sonucunu lütfen unutmayın. Bu da 250-300 bin adet eksik ihracat demektir. Üretimde ise 2 milyonluk kapasitede 1,4 ile 1,5 milyon arasında bir rakam telaffuz ediyoruz. 2017’de bu rakam 1,7 milyondu. Oralardan uzağız ama yine de enseyi karartmaya yok” diye konuştu. İlk dokuz ayda otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 921 bin 619 adet, otomobil üretimi yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak gerçekleşti.

#Haydar Yenigün
#OSD
#Türk Otomotiv Sanayisi
2 yıl önce