|

Yerli uçağa Kale motor

Dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Rolls-Royce yerli Türk savaş uçağı motoru için Kale Grubu ile anlaşma yaptı. İlk motorun 2023’de uçurulacağını söyleyen Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, “En geç 2030 gibi seri üretime başlayacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/05/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 00:44 - 9/05/2017 الثلاثاء
Yeni Şafak
​Yerli uçağa Kale motor
​Yerli uçağa Kale motor

Kale Grubu ve dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce, Türkiye’ye uçak motorları geliştirmek için el sıkıştı. Yüzde 51 Kale Grubu, yüzde 49 Rolls-Royce ortaklığıyla bir şirket kuracak olan iki grup, başta Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, ülkenin sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirmeyi hedefliyor. Söz konusu girişim sayesinde, Türkiye’nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticisinden biri olması ve uçak motoru ihracatçısı konumuna yükselmesi bekleniyor.

HEDEF YERLİ VE
MİLLİ HAVACILIK

Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, anlaşmanın imza töreninde yaptığı konuşmada, küresel üretim kabiliyeti ve bilgi birikimlerinin kendilerini Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisi için daha büyük sorumluluklar almaya teşvik ettiğini söyledi.


TF-X’İN DE MOTORUNU ÜRETECEK

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan yerli savaş uçağı TF-X'in de motorunu üreteceklerini söyleyen Okyay, "Hedefe biz de motor üretrek destek vermek için Rolls Royce ile ortaklık kurduk. Şirketin yüzde 51’i bize, yüzde 49’u Rolls-Royce’a ait olacak. Üretilen motorları ihraç da edeceğiz. Savunma sanayine bugüne kadar 200 milyon dolarlık yatırım yaptık" dedi.

İ
LK MOTOR 2023’TE ÇALIŞACAK

İlk motoru 2023’te uçurmayı hedeflediklerini belirten Osman Okyay, "En geç 2030'da seri üretime başlayabiliriz" dedi. Ar-Ge merkezi kurulacağını, ardından bir üretim tesisine ihtiyaç olduğunu belirten Okyay, “Bu projede uçak motoru üretimi anlamında yerli bütün kabiliyetleri kullanmak üzere bir gayretimiz olacak. Proje kapsamında istihdam edilecek personel sayısından öte aslında endüstriye çok büyük bir iş imkanı ortaya çıkacak” dedi.


#Kale motor
#Yerli uçak
#Rolls-Royce
٪d سنوات قبل