|

Yetiştirdikleri kirazın yüzde 50'sini ihraç ediyorlar

Osmaniye'nin Bahçe İlçesi'ne bağlı bin 320 nüfuslu Yukarıkardere Köyü'nde yetişen bin ton kirazın yüzde 50'si Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Yeni Şafak
13:48 - 13/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:51 - 13/06/2016 Pazartesi
DHA
 Yüzde 50'si Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.
Yüzde 50'si Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.

Yukarıkardere Köyü'nde kiraz hasadı başladı. Hasat nedeniyle Bahçe Kaymakamı Mehmet Alper Çığ, Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ve Bahçe İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bahçe Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu köye gitti. Kiraz kasalarının araca yüklenmesi sırasında açıklamalarda bulunan Ahmet Refik Müftüoğlu, Yukarıkardere Köyü'nde yetiştirilen kirazın birinci kalite ihraç kirazı olduğunu söyledi.



"Kirazın merkezi"


Bahçe İlçesi'nde 2 bin 850 dekar alanda 70 bin kök kiraz bulunduğunu ifade eden Müftüoğlu, "Yukarıkardere Köyü'nde ise yaklaşık bizim 1500 dekar kirazımız bulunmakta. Burası kirazımızın ve ihracımızın da merkezidir. Yani çevre köylerde yetişen kirazlarımız da burada toplanıp ihraca gitmektedir. Köyümüzde üretimi yapılan 'Ziraat 900' türü ziraat kirazı ülkemizin ihracatta kullandığı en önemli çeşittir. Meyvesi iri, sulu, kaliteli ve lezzetli, meyve rengi koyu parlak kırmızı ve en önemli özelliği nakliyeye çok dayanıklıdır. Bu nedenle iç pazardan çok, dış pazar için tercih edilmektedir" diye konuştu.



"Fiyarlarından üretici memnun"


Kirazın ihraç ürünü olması için kalibresinin 24 ve üzeri olması gerektiğini belirten Müftüoğlu, şöyle devam etti:



"Yukarıkardere Köyü'nün iklim özellikleri ve toprak yapısı nedeniyle yüksek nitelikli kiraz yetişmektedir. Bu yıl fiyatlar 5 liradan açıldı. Şu an ihraca gidecek kirazın fiyatı 3,5 ile 4 lira arasında alıcı bulmaktadır. 24 kalibrenin altındaki kirazlarımız ise iç piyasaya gidiyor ve 1,5 ile 2 lira arasında satılıyor. Üreticimiz bir dekar kirazdan, ağacın yetişme durumuna, cinsine göre 1500 ile 5 bin lira arasında gelir elde edebiliyor. Bu yıl oluşan fiyatlardan üreticilerimiz oldukça memnun."


Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise, üreticinin daha çok kazanması için piyasadaki arz talep dengesinin önemli olduğunu söyledi. Yukarıkardere Köyü'ndeki kirazların erkenci olması nedeniyle fiyatların da iyi olduğunu belirten Sağlam, "Ülkemizin çeşitli bölgelerinde kiraz arzı arttıkça fiyatlar düşecektir. Önemli olan ürün piyasada olmadan o ürünü çıkarmaktır. Burada çiftçilerimizin bilinçli olması önemlidir ve çiftçilerimizde bu bilinç gittikçe artmaktadır" dedi.



"Çiftçimizin yüzü kirazla gülüyor"


Bahçe ilçesinin Osmaniye'nin yükseklerinde yer alan bölge olduğunu söyleyen Kaymakam Mehmet Alper Çığ da, "Burada meyvecilik ön planda ve meyvecilik içerisinde de kirazın ayrı bir yeri var. Burada ihracata yönelik kiraz üretilebilmekte. Bu senede çiftçimizin yüzü kirazla birlikte gülüyor. Onların yüzü güldükçe de bizlerde mutlu oluyoruz. İnşallah bu şekilde de üretimi sürekli bir şekilde devam ettiririz" diye konuştu.



Yukarıkardere Köyü'nde yetiştirilen kirazlar, TIR'larla götürüldüğü Mersin Limanı'ndan Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor.



#Osmaniye
#Kiraz
#İhracat
8 yıl önce