|

Yunanistan can sıkmaya başladı

İflasın eşiğindeki Yunanistan'ın durumunu değerlendiren Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, IMF’nin duruşunun gayet katı olduğunu, ancak bazı yerlerde Yunanistan’ın artık can sıkmaya başladığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 20:59 - 20/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Koç Üniversitesi 2014-2015 mezun töreninde konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, “Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nde kalıp kalmaması Avrupa toplumunu çok fazla etkilemez. IMF Başkanı Christine Lagarde Yunanistan konusunda katı olarak 'biz herhangi bir taviz vermeyeceğiz' dedi. Dolayısyla IMF'nin durumu gayet katı. Ancak bazı konularda Yunanistan artık can sıkmaya başladı” yorumun yaptı.



IMF TAVİZDE KATI


Rahmi Koç, Yunanistan'ın iflas etmesi ve Euro'dan çıkarak drahmiye dönmesi halinde Avrupa da İspanya'dan tut Portekiz'e uzayan tehlikeli bir duruma sürükleyebileceğini aktardı. Koç, “Yunanistan, Avrupa birliğinin ve İMF'nin kendilerini kurtaracağından emin olarak davranıyorlar. Christine Lagarde kati olarak biz herhangi bir taviz vermeyeceğiz dedi. IMF'nin durumu gayet katı” ifadelerini kullandı.İngiltere 2017'de referanduma gideceğini anlatan Rahmi Koç, İngiltere'nin Eurozone da ki özerk yapısına değinerek diğer Avrupa ülkelerinin bu birliği yürütme iddiasında olduğunu vurguladı. Koç, “Avrupa ülkelerinin ekonomik ve serbest dolaşım bakımından ortak özelliklere sahip olsalar da Avrupa'nın tam entegre olmuş ABD gibi tek bir blok değil” dedi.



Türkiye'de eğitimli insan birikiminin olmadığını kaydeden Koç, "Türkiye'de eğitimde neden birikim yok çünkü uzun seneler enflasyon ekonomisi yaşadık. Enflasyon muhasebesi tutmadığımız için milli gelir erozyona uğradı” diye aktardı. Ülkede ağır vergiler olduğunu belirten Rahmi Koç şunları dile getirdi: “İş adamlarının memlekette yeterli birikimde değil. Bu olmayınca dışarıdan yabancı sermaye getirmek gerek. Onunda kendi düzenine göre işleyen kuralı var bundan dolayı onları getirebilecek bir hukuk sistemi gerekiyor.”



SERMAYE GELİŞMİŞ ÜLKELERE AKIYOR


Bugün dünyadaki mali varlığın çoğu gelişmiş ülkelerin kendi aralarında yaptığı yatırımlar olduğunu söyleyen Koç. Sermayenin yüzde 80'ini gelişmiş ülkelere gidiyor. Bizim gibi ülkelere mevcut imkanın yüzde 20'si kalıyor. Oraya da Çin ve Hindistan talip oldu. Bize direkt yatırım olarak pek bir şey kalmıyor” diye söyledi.



FAZLA NÜFUS AYAK BAĞI


İhracat konusuna da değinen Koç sözlerini şöyle tamamladı: "1 dolarlık ihracat yapabilmeniz için 1,5 dolarlık ithalat yapmak durumundayız. Bence en büyük sorunlardan bir tanesi odur. Diğer sorunumuz da nüfus 80 milyon kişiye doğru gidiyor. Bu bize büyük bir ayak bağı oluyor."






#yunanistan
#rahmi koç
#ekonomi
9 yıl önce