|

Yüzyılın projesi, ilk gelinini verdi

Son 20 yılını boru hatlarında geçiren Botaş'ın deneyimli mühendislerinden Lot-C Saha Müdürü Burçin Yandımata idaresindeki Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı kampında, yüzde 70'i Türk, geri kalanı 30 farklı milletten yaklaşık 600 mühendis görev yapıyor. 3 çifte aşk kapısını aralayan kamp, ilk gelinini verdi, 2 çift ise boru hattı bitince evlenecek

Yeni Şafak
01:00 - 13/11/2004 Cumartesi
Güncelleme: 10:26 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye'ye yılda 300 milyon dolarlık gelir sağlayacak olan ve "21. yüzyılın projesi" olarak tanımlanan Bakü Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC), dini, dili, ırkı ve kültürü farklı yüzlerce mühendisi aynı hedefte biraraya getirdi. Yatakhaneleri, yemekhaneleri, sosyal tesisleriyle küçük bir kenti andıran Adana'nın Ceyhan İlçesi'ne bağlı Azizli Kampı'nda yaşam, sabah 04.30'ta başlıyor. Kahvaltılarını yapıp işlerine başlayan Azizli kampı sakinleri, akşam yemeği için yeniden biraraya geliyor. Temizlik işçisinden mühendisine kadar herkesin birbirlerinin dinlerine, inançlarına, kültürlerine saygı duyduğu kampta, yemek öğünleri, örneğin Hintliler et yemediği için milletlere göre farklı hazırlanıyor. Ancak Türk mühendislerin, acılı Adana kebabını yabancı meslektaşlarına sevdirmeyi başardıkları gözleniyor.

Kamptaki tek lokanta olmasına rağmen, garsonların "Bizi tercihinizden dolayı teşekkür ederiz" diyerek uğurladığı kamp çalışanları, soluğu barda alıyor. Kamp yasakları arasında "sarhoş olmak"da olduğu için barda içki servisi sınırlı yapılıyor.

Kadınlara takılmanın, evlenmenin, misafir getirmenin yasak olduğu kampta, her şeye rağmen evlenen olursa ayrı ayrı kamplara tayin edilmek zorunda kalıyor. BTC çalışanları aile özlemini ise bilgisayarlarının ekranına yükledikleri eş ve çocuklarının fotoğraflarına bakarak gidermeye çalışıyorlar.

Aşkları için kamptan ayrıldılar

Bu kurala karşın bugüne kadar 3 çifte aşk kapısını aralayan kamp, ilk gelinini verdi, 2 çift ise boru hattı bitince evlenecek. Boru hattının bitmesini beklemeyip evlendikleri için kampta kalamayan, bunun için kamp dışında ev kiralayan Hilal ve Selçuk Özkök, hayatlarından oldukça memnun görünüyorlar. Kampta aynı odada yaşamaları yasak olduğu ve ayrı kamplara tayin edilmeyi de göze almadıkları için Osmaniye'de ev kiralayan Özkök çifti, her gün kampa gidiş-dönüş yapmak zorunda kalıyor.

Birbirlerine olan benzerliklerinden dolayı kamp sakinlerinin başlangıçta kardeş sandıkları, ancak kampa gelinceye kadar birbirlerini hiç tanımadıklarını belirten Özkök çiftçi, kamptaki ilk aşk hikayesinin kahramanı olarak gösteriliyorlar. Özkök çiftinden sonra kamp 2 çifte daha aşk kapısını aralamış. Ancak bu gençler, tayinlerinin çıkmasını göze almadıkları için evliliği hattın bitimine ertelemişler. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı kampta, kamp sakinleri, en geç saat 22.00'de, prefabrike odalarında yalnız yaşamlarına çekiliyorlar.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce