|

Zeybekci; Tek taraflı birlik olmaz güncellenmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “3’üncü ülkeler AB ile yaptığı anlaşmalarda Türkiye’nin her türlü kolaylığına kavuşurken, Türkiye bu ülkelerle işbirliği yapamıyor" dedi. Bir dizi açıklamalarda bulunan Zeybekci, tek taraflı menfaat düzenleyen bu anlaşmanın şimdi yeniden güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/10/2016 Pazar
Güncelleme: 23:28 - 8/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Dünyada ideolojik bloklardan ticari blokların oluştuğu yeni bir döneme geçiliyor ve ekonomik bloklar oluşuyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “ABD'deki seçimlerin ardından ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşması (TTIP) başlayacağını söyledi. Türkiye'nin bilinen 10 bin yılık dünya tarihi boyunca, bütün ticaret yollarının buluştuğu nokta olduğuna vurgu yapan Zeybekci, bugün Türkiye'nin herkesin söylediği dünyanın en önemli enerji kaynaklarının orta yerinde olduğunu aktardı. Zeybekci, “GB, AB ile ABD'nin aldığı kararlara da doğrudan taraf olmak ve uymak zorunda. Yine Cezayir, Meksika gibi 3'üncü ülkeler AB ile yaptığı anlaşmalarda Türkiye'nin her türlü kolaylığına kavuşurken, Türkiye bu ülkelerle işbirliği yapamıyor. Tek taraflı menfaat düzenleyen bu anlaşmanın şimdi düzeltilmesi lazım. Biz, GB'nin güncellemesi ile Türkiye'nin de AB üyesi ülkelerin 3'üncü ülkelerle yaptığı anlaşmalara doğrudan katılmasını istiyoruz”dedi.



ÜRÜN İSTİLASINA GEÇİT YOK


ABD ile AB'nin TTIP anlaşması sonrası ürünlerin tek taraflı olarak Türkiye'yi işgal edebileceği gerçeğine de değinen Zeybekci, “Bu duruma müsaade etmeyeceğiz. Meclis'ten de bu konularda yetkileri aldık, 2017 başından itibaren GB güncellemesi konusunda görüşmelere başlayacağız” bilgisini yineledi. Zeybekci, Bulgaristan sınırında 25 kilometreye ulaşan Türk TIR kuyruğunu da AB'ye şikayet etti. Zeybekci, AB'nin zorda kalınca 'o ülkenin iç meselesi' diye topu taca attığını da söyledi.



Krizde 7 milyon kişiye istihdam


Türkiye'nin bütçe açığının Avrupa'nın 25 ülkesinden daha iyi olduğu da dile getirildi. Türkiye'nin 7 milyon kişiye istihdam olanağı oluşturduğuna değinen Zeybekci, “Üstelik de bunu komşu ülkelerde yaşanan sorunlar ve 15 Temmuz'da yaşadığımız terör darbesine rağmen başardık. 10 yılda enerji, sağlık ve ulaştırma sektörünü içine kattığımızda toplam 200-250 milyar dolar yatırım sözkonusu. AB'nin hangi ülkesi 10 yılda bu yatırımları yapacak. Yatırım yapılabilecek en cazip ülkeyiz o nedenle. Moody's'ten sonra 604 milyon dolar yabancı yatırımcı girişi oldu" dedi.



AB sürecimiz Guinness'e girer


AB üyeliği ile ilgili olarak Zeybekci, 30 yıldır üyeliğe aday olan süreçin 'Guinness Rekorlar' kitabına girebilecek kadar rekorluk bir durum olduğunu söyledi. Zeybekci, bütün olumsuzluklara rağmen hiçbir ülkenin bu kadar kararlı olduğunu görmediğini de dile getirdi.



İngiltere ile STA yakında


Zeybekci, İngiltere ile serbest ticaret anlaşmasını (STA) imzalamamız gerektiğini de söyledi. İki ülke arasında mutabakat sağlandığına dikkat çeken Zeybekci, tarım, hizmetler, kamu alımları konusundaki düzenlemelere yönelik hazırlıkların başlatıldığını vurguladı.





#Nihat Zeybekci
#TTIP anlaşması
8 yıl önce