|

Zileli kadınlar ekmeğini taştan çıkarıyor

Tokat'ın Zile ilçesindeki halk eğitim merkezinde çalışan 20 kadın, bölgede çıkarılan doğal taşları anahtarlık, kolye, yüzük, küpe gibi hediyelik eşyalara dönüştürerek, ABD'ye ihraç ediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:32 - 6/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Tokat'ın Zile ilçesindeki halk eğitim merkezinde çalışan 20 kadın, bölgede çıkarılan doğal taşları anahtarlık, kolye, yüzük, küpe gibi hediyelik eşyalara dönüştürüyor. Mavi kalsedon, jasper ve collawoud türlerinden çeşitli süs eşyaları üreten kadınlar, deyimi yerindeyse ekmeğini taştan çıkarıyor.



70 KADIN DAHA İSTİHDAM EDİLDİ


Konuya ilişkin Yeni Şafak'a bilgi veren Zile Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Üçköylüoğlu, Tokat Valiliği'nin desteğiyle yeni bir tesis daha açtıklarını söyledi. Üçköylüoğlu, ikinci atölyede de yaklaşık 70 kadının istihdam edildiğini ifade etti. Süsleme taşı atölyesinin bir yıldır faaliyette olduğunu, kadınlar için gelir kaynağı olabilecek örnek bir çalışmaya imza attıklarını anlatan Üçköylüoğlu, “İlçemizde özellikle ağaç opali ve mavi kalsedon ile beraber 6 çeşit değerli taş bulunuyor" dedi.Üçköylüoğlu, hediyelik eşyaya dönüştürdükleri ürünleri; İzmir, İstanbul ve Antalya'daki Türk firmaları aracılığıyla yurt dışına ihraç ettiklerini belirtti.







ABD'DEN 600 KİLOLUK SİPARİŞ


İşlenmiş özel taşlara özellikle ABD'den talep geldiğini aktaran Üçköylüoğlu, “Haziran ayına kadar ABD'ye 600 kilogram daha taş göndereceğiz. Yurt dışından sipariş alıyoruz" diye konuştu.



  • 3 milyon yıllık su damlası
  • Üçköylüoğlu, 3 milyon yıl öncesine ait jasper taşının içerisinde su damlacığının hapsolduğunu ve bu türe Türkiye'de ilk kez rastladıklarını aktararak, “Atölyede işlerken fark ettik" dedi.
#Tokat
#Zile
#İstihdam
7 yıl önce