|

Ev hanımlarına emeklilik şartları ve detayları belli oldu: Ev kadınlarına emeklilik nasıl olacak?

Ev hanımları, emeklilik için SGK'ya prim yatırabilirler. Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi yolda. AK Parti seçim beyannamesinde yer alan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında tutulacak. Ev hanımlarına emeklilik için çalışmalar başlarken primlerin üçte birinin devlet tarafından karşılanacak. Ev kadınlarına erken emeklilik için devletin yıllık prim desteği 17.160 TL civarında olacak. SGK'ya prim yatıran ev hanımları, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabiliyorlar. Peki ev hanımılarına emeklilik şartları neler? Emekli olacak ev hanımları aylık ne kadar prim ödeyecek? Ev hanımlarına emeklilikte devlet desteği ne kadar? Ev kadınlarına emeklilik şartları neler, başvurusu ne zaman başlayacak? İşte detaylar.

11:44 - 27/09/2023 Çarşamba
Güncelleme: 11:35 - 28/09/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Ev hanımları erken emeklilik şartları
Ev hanımları erken emeklilik şartları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere vergisiz telefonun ayrıntılarını açıklamasından sonra gözler ev hanımlarına sağlanacak erken emeklilik düzenlemesine çevrildi. Ev hanımlarına sağlanan emeklilik avantajları, Türkiye'de ev hanımlarının çalışma hayatından daha fazla yararlanmalarını ve emeklilik dönemine daha iyi hazırlanmalarını sağlayacaktır.

Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında gerçekleştirilmesi beklenen
ev hanımlarına emeklilik şartları
, seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından gündeme gelmişti. Torba yasanın diğer bir maddesi ise
ev hanımlarına erken emeklilik
olacak. Ev hanımları isteye bağlı sigorta yaptırarak erken emekli olma hakkına sahip olacak. Bu durumda devlet ev hanımlarının sigorta primlerinin bir bölümünü karşılayacak.

Ev hanımılarına emeklilik şartları neler?

Türkiye'de ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık, sigortalı olma zorunluluğu olmayan kişilerin, kendi istekleri doğrultusunda sigortalılık kapsamına girmesidir.

Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında prim ödeyerek, 9 bin gün prim ödeme ve 58 yaşını doldurma şartlarıyla emekli olabilirler. AK Parti'nin seçim vaadleri arasında ev hanımlarına erken emeklilik müjdesi yer almakta.

Ev hanımına emeklilik
hakkı tanıyacak düzenleme de torba yasada yer alıyor.
  1. Ev kadınlarının emekli olmasına imkan sağlayan düzenlemede ilk adım 18 yaşını doldurmuş ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan kadınlar var. Onlar çalışmadan emekli olabilecekler.
  2. Düzenleme ile ev kadınlarının emeklilik yaşı çocuk sayısına göre esnetilecek.
  3. Düzenlemeden daha önce çalışmış annelere de yararlanacak.
  4. Yine kadınların doğum borçlanması yaparak prim kazanabilmesi için de çalışma başlatlacak.

Ev hanımları emeklilik primleri ne kadar?

  • Ev hanımlarının temmuz ayı itibariyle ödemeleri gereken prim 4.293 TL’dir. Devlet üçte bir oranında prim desteği sağlayacağı için ev hanımlarının emekli olması için aylık ödenmesi gereken prim 2.863 TL’dir. Devletin yıllık prim desteği ise 17.160 TL’dir.

Ev kadınlarına erken emeklilik Çocuk sayısına göre yaş şartı

Ev kadınlarına getirilecek sosyal güvence ve
erken emeklilik
hakkı anneler için daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak. Fiili hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim katkısı hem de yaş şartında esneklik gerçekleşecek. Anneler için her yıl primlerine belli miktarda eklenme yapılacak. Burada kriter çocuk sayısı olacak.

Ev kadınlarına yıpranma hakkı ne kadar kaç gün?

Ev kadınlarına uygulanacak yıpranma çalışan anneler için de geçerli olacak. Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek. Anne ne kadar fazla prim kazanmış ise yaş şartı da o kadar geriye gidecek. Örneğin anneye 2 yıllık bir prim eklenmiş ise yaş şartı 2 yaş geriye çekilecek. Burada da çocuk sayısı önemli kriter olacak.

Yine kısmi emeklilik torba yasa maddeleri arasında yer alıyor. 3600 günle kısmi emeklilik için Meclis’te oylama yapılacak kabul edilmesi durumunda ise milyonlarca kişiye erken emeklilik yolu açılacak.

Torba yasa ne zaman Meclis’e gelecek?

Bayramdan hemen sonra torba yasa görüşmelerinin mecliste başlaması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanlığı düzenleme üzerinde sonra rötuşları yapıyor. Ardından yasa Meclis’e gelecek ve oynanacak. Kabul edilmesi durumunda ise milyonlarca kişinin geliri artacak aynı zamanda erken emeklilik kapısı aralanacak.

Ev hanımlarına emeklilik nasıl olacak?

Ev hanımları
,
emeklilik
için SGK'ya prim yatırabilirler. Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırabilirler. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatıran ev hanımları, 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler.

Ev hanımlarına emeklilik nasıl yapılacak?

Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirler:

İkametgahının bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmak.

İsteğe bağlı sigortalılık başvuru formunu doldurmak.

Nüfus cüzdanı fotokopisi.

1 adet vesikalık fotoğraf.

Banka dekontu.

2023 ev hanımı sigorta primi ne kadar?

Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırmak durumundalar. Buna göre; ev hanımları için isteğe bağlı sigorta priminin 1/3'ü alınmayacak. Halen isteğe bağlı sigortalılar her ay 3.202,56 TL prim ödemekteler. Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi ile isteğe bağlı sigorta yatırmak isteyen ev hanımları, 2.135,04 T

Ev hanımları emeklilik için sigortalılık süresi prim ödeme gün sayısı ne kadar?

Ev hanımları, isteğe bağlı sigortalılık kapsamında SGK'ya prim yatırarak emeklilik hakkına sahip olabilirler. Ev hanımları, emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresini ve 3600 gün prim ödemesini tamamladıklarında emekli olabilirler. Emekli olan ev hanımları, SGK'dan emekli aylığı alabilirler.

Hiç çalışmayan ev hanımları nasıl emekli olur?

BAĞKUR primi ile emeklilik elde edilebilir. BAĞKUR prim günlerinin de SGK gibi belirli bir sayıya ulaşması gerekir. Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır.


#ev hanımları erken emeklilik
#ev kadınları emeklilik şartları
#torba yasa
#Erken emeklilik
8 ay önce