|

Geçici işçi kadro düzenlemesinde son durum ne?

Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören kanun teklifi TBMM'den geçerek yasalaştı. Şimdi gözler geçici işçilere kadro verilmesinde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Şu anda elimizdeki dosya, geçici işçiler dosyası. Bu arkadaşlarımızın da kadro sorunlarını çözeceğiz. Bu dosyayı da kapatacağız." açıklamasını yaptı. Bakan Bilgin, düzenlemenin ne zaman yasalaşacağına ilişkin de tarih verdi. Peki geçici işçiler hangi kurumda var? 300 bin geçici işçiye kadro ne zaman verilecek, şartları neler ve kimleri kapsayacak?

11:42 - 27/01/2023 Cuma
Güncelleme: 12:11 - 27/01/2023 Cuma
Yeni Şafak
Geçici işçiye kadro son durum ne, kimleri kapsıyor?
Geçici işçiye kadro son durum ne, kimleri kapsıyor?

Sözleşmeliye kadro ve EYT düzenlemesinin tamamlanmasının ardından geçici işçiye kadro düzenlemesi gündemdeki yerini koruyor. ​​Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bengü Türk TV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı. Bakan Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT), ilk maaşlarını 1 Mart'ta almalarına imkan sağlayacak bir düzenlemenin Meclis'ten çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Geçici işçiye kadro var mı?

Geçici işçiye kadro çıktı mı?

Bilgin, sıkıntıları çözmek için dosya dosya çalıştıklarının altını çizerek, "Şu anda elimizdeki dosya, geçici işçiler dosyası. Geçici işçiler, çok farklı kurumlarda var. Şeker fabrikalarında, demir yollarında var, birçok kurumda var. Bu mevzuyu çözeceğiz, bu arkadaşlarımızın da kadro sorunlarını çözeceğiz. Bu dosyayı da kapatacağız." açıklamasını yaptı.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçici işçilerin kadro düzenlemesinde son duruma ilişkin, “Geçici işçi sorununu seçim öncesi çözeceğiz. EYT'den sonra Meclis'e getireceğimiz konulardan birisi de budur.” dedi.

Geçici işçi nedir?

Geçici iş pozisyonlarında altı aydan az süreyle belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan işçilere geçici işçi adı verilir.

Geçici işçiye kadro kimleri kapsayacak?

Geçici işçiye kadro düzenlemesi; 2006 yılı içerisinde usûlüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay veya daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçileri kapsar.

Geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçiş işlemleri bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içerisinde tamamlanır.

Geçici iş pozisyonlarından sürekli işçi kadrolarına geçirilmiş olmalarından dolayı, bu işçilerin mevcut ücret düzeylerinde ve diğer malî ve sosyal haklarında artış yapılamaz ve ücret skalaları değiştirilemez.



#Geçici işçi
#Geçici işçi kadro
#vedat bilgin
1 yıl önce