|

1 milyon müşteriye data şoku

İstanbul’da 1 milyon banka müşterisinin data bilgilerini ele geçiren dolandırıcılık şebekesinin, ilk dalgada 150 kişiden 13 milyon TL vurgun yaptığı ortaya çıktı. 4'ü kadın 16 şüpheliden 11'i tutuklandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:49 - 18/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Müşteriler, özel bir yazılımla 
banka numaraları taklit 
edilerek dolandırılmış.
Müşteriler, özel bir yazılımla banka numaraları taklit edilerek dolandırılmış.

İstanbul'da 1 milyon banka müşterisinin data bilgilerini ele geçiren dolandırıcılık şebekesinin, ilk dalgada 150 vatandaştan 13 milyon TL vurgun yaptığı ortaya çıktı. Bilgilerin çalındığı 1 milyonluk listede soruşturmayı yürüten savcının ismi de çıkarken, çok sayıda hâkim, polis ve işadamı da bulunuyor. Yapılan operasyonda 16 şebeke üyesinden 11'i tutuklandı.



POLİSE ŞİKÂYET YAĞDI


İstanbul polisi, ilk dalgada 13 milyon TL vurgun yapan şebekeyi çökertti. İki lüks rezidansta ofis tutan şebeke elebaşının, vurgundan elde ettiği paralarla da lüks hayat yaşadığı ortaya çıktı. Banka hesaplarından bilgileri dışında para çekildiğini belirten onlarca kişinin şikâyeti, İstanbul Emniyeti'ni harekete geçirdi. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, tek tek mağdurların ifadesini aldı. Araştırmalarda hesaplarının aynı yöntemle boşaltıldığı anlaşıldı. Bankadan arandıklarını ve hesaplarının başkasının eline geçtiği için şifrelerinin istendiğini söyleyen mağdurlar, ifadelerinde istenen bilgileri verdiklerini anlattı.





KÖSTEBEK BANKADA


Suç örgütünün elebaşı Metin E.'nin 3 yıl önce çağrı merkezi üzerinden dolandırıcılık yaptığı ve 1 yıl hapis yattığı anlaşıldı. Siber Polisi, Metin E.'nin banka görevlisi İsmail Y.'den bir milyondan fazla kişiye ait banka bilgilerini aldığını ortaya çıkardı. İsmail Y., mercek altına alındığında, Metin E., tarafından 3 yıl önce işe yerleştirildiği belirlendi. Para transferleri için müşterilerin bilgisi dışında şifreye ihtiyaç duyan, çete elebaşının, Mecidiyeköy'de bu amaçla ofisler kurduğu tespit edildi. Çağrı merkezine dönüştürülen bu ofislerden listedeki müşterileri arayan çete üyeleri “Kart bilgileriniz, Kıbrıs'taki bir kumar çetesinin eline geçti” yalanıyla şifre bilgilerini aldı. Daha sonra ise tek tek hesaplar boşaltıldı.





SAVCININ DA ADI VAR


Ele geçirilen dijital malzemelerde, hâkim, savcı ve polislerin de bulunduğu milyonlarca kişinin hesap bilgisi çıktı. O isimler arasında soruşturmayı yürüten savcının da bulunması dikkat çekti.



#Banka
#Dolandırıcılık
#İsanbul
7 yıl önce