|

10 numara sahtekarlık: Trafikte ölüm saçıyorlar

Atık yağları işlemden geçirip 10 numara yağ olarak piyasaya süren çeteyi takibe alan Jandarma, 2 depo ve bir TIR’a operasyon düzenledi. 5 kişi gözaltına alınırken 175 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi.

Aybike Eroğlu
02:34 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 02:38 - 15/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Jandarma, 175 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdi.
Jandarma, 175 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdi.

‘Seyir halinde yanan otobüs’ haberlerinin baş sorumlusu 10 numara yağa karşı harekete geçen Jandarma, 175 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirdi. İstanbul Jandarması, organize sanayi bölgeleri ve oto tamirhanelerinden topladıkları atık yağları işlemden geçirerek piyasaya süren şahıslara operasyon düzenledi. ‘10 numara yağ’ olarak bilinen ürünü lojistik işleri yapan tır ve otobüs garajlarına sattıkları tespit edilen A.S.B., K.G., M.Ş.Ö., H.B. ve T.B. isimli 5 şüpheli kıskıvrak yakalandı. Kaçak akaryakıtın tutulduğu Gebze’de bulunan 2 depo ve İstanbul Esenyurt’ta seyir halindeki bir TIR’a düzenlenen eş zamanlı operasyonda 175 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler, ifadelerinin alınmasının ardından adli makamlara sevk edildi.

DEPOYU TESİSE ÇEVİRMİŞLER

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı istihbarî çalışmalar sonucu şüphelilerin İstanbul piyasasından topladıkları atık yağları, akaryakıta dönüştürerek piyasaya sürüldükleri tespit edildi. Organize sanayi bölgeleri ile araba tamirhanelerini takibe alan Jandarma ekipleri rutin olarak yağ toplayan şahısları tespit etti. Atık yağların kaçak olarak kurulan tesislere taşındığı ve burada reaktörde ısıtılıp damıtıldıktan sonra asitlendiği ardından da filtrelenip inceltilerek kullanıma hazır hale getirildiği tespit edildi. Şüphelilerin, ürettikleri yakıtı lojistik işleri yapan tır ve otobüs garajlarına sattığı ortaya çıktı.


OTOBÜS YANGINLARININ BAŞ SORUMLUSU

10 numara yağ olarak bilinen kaçak akaryakıt bazı otobüs firmaları tarafından dizele göre oldukça ucuz olduğu için tercih edilse de çevreye büyük zararlar veriyor. Ayrıca araçların motor aksamını tahrip ederek yangın riskini artırmasından dolayı can ve mal güvenliğini de tehlikeye atıyor. Dizel motorlarda motorin yerine ‘10 numara yağ’ kullanımı enjektörler ve yakıt pompasında anormal aşıntıların meydana gelmesine yol açıyor. Motorun etrafındaki PVC kaplı kablolar ile motor kaputunun ses ve ısı yalıtımını sağlayan maddeler tutuşarak aracın kısa zamanda yanmasına yol açıyor. Yolcu otobüsü yangınlarının baş sebebinin ucuz akaryakıt olduğu belirtilirken son olarak 21 Temmuz’da İzmir’de, 22 Temmuz’da Diyarbakır- Şanlıurfa yolunda seyir halindeki otobüsler alevlere teslim olmuştu.

#İstanbul
#Esenyurt
#Diyarbakır
#Şanlıurfa
#İzmir
#Otobüs
#Yangın
#10 Numara Yağ
3 yıl önce