|

100 bin kişiye af

Rusya İş dünyası Ombudsmanı Boris Titov, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma''da görüşülen ekonomik aftan 100 binin üzerinde kişinin yararlanmasının beklendiğini söyledi.

Cihan
00:00 - 27/06/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:38 - 27/06/2013 Perşembe
Yeni Şafak
100 bin kişiye af
100 bin kişiye af

Mevcut yasa ile en az 13 bin 500 kişinin hapis cezasının sona ereceğini kaydeden Titov, ''Mahkumiyet dışında ceza alan 70-80 bin kişinin işlediği ekonomik suçların da af kapsamına girdiğini unutmamalıyız.'' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Titov''un Mayıs ayında önerdiği ilk ekonomik af taslağını reddederken, revizyona ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

Putin''in Cuma günü destek verdiği revize edilmiş ekonomik af yasasının ülkede girişim gücünün canlanmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Titov''a göre yasa güvenlik güçleri ve hukuk birimlerine iş adamlarına yönelik cezalar konusunda daha dikkatli olmaları konusunda bir işaret de veriyor. Polisin her zaman iş adamını hırsız olarak gördüğünü kaydeden Titov, ''Polis iş adamlarının ülkeden bir şeyler çaldığını düşünüyor. Putin ise, iş adamlarının hapiste değil, işlerinin başında olması gerektiğini söyledi.'' değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik affı 14 Temmuz''da tatile girmeden önce çıkarmayı planlayan Duma, son planlı oturumunu 5 Temmuz''da yapacak. Duma''nın 2 Temmuz''da yapacağı genel kurulda konuyu ele alması bekleniyor.

Kremlin yanlısı Halk Cephesi Eş Başkanı Aleksandr Galuşka, ekonomik aftan yararlanacak kişilerin sayısını hesaplamanın zor olduğunu, ancak doğrudan mahkumiyet olanlarla ilgili rakamın 15 bini geçmeyeceğini belirtti.

Diğer taraftan çıkacak affın Yukos''un eski sahiplerinden Mihail Hodorkovski ve iş ortağı Platon Lebedev''i kapsaması beklenmiyor. 50. Yaş günü nedeni ile Moskova''da Hodorkovski''ye destek mitingi düzenlenirken, polis taşkınlık yapan bazı göstericileri göz altına aldı.

Rusya''da siyasi olarak mahkum edildikleri iddia edilen Hodorkovski ve Lebedev vergi kaçakçılığı suçlarından 11 yıla mahkum olmuşlardı. Lebedev''in mahkumiyeti Ağustos 2014''de, Hodorkovski''nin de Ekim 2014''de bitiyor.

11 yıl önce