|

105 ülkeden 807 FETÖ’cünün iadesi istendi

15 Temmuz hain darbe girişimi öncesi ve sonrasında yurt dışına kaçan 807 FETÖ’cünün iadesi istendi. Ayrıca FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 339 üst düzey örgüt mensubunun başına toplam 675 milyon 500 bin TL’ye kadar ödül konuldu. İçişleri Bakanlığının aranan terörist listesine göre, elebaşlarından 42’si 10 milyonluk kırmızı listede yer alırken, 23’ü mavi, 17’si yeşil, 48’i turuncu, 209’u da gri listede aranıyor.

Osman Özgan
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 16:51 - 17/07/2020 Cuma
Yeni Şafak
ABD’de yaşayan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in konutu
ABD’de yaşayan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in konutu

1999 yılından bu yana ABD’de yaşayan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen gibi birçok FETÖ mensubu da 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında yurt dışına kaçtı. Türkiye, başta Gülen olmak üzere birçok kritik ismin bulundukları ülkelerden iadesini istedi. Ancak FETÖ’cülerin en çok tercih ettiği Avrupa ülkeleri ile ABD, Türkiye’nin bu talebi karşısında bugüne kadar hiçbir somut adım atmadı.

807 FETÖ’CÜNÜN İADESİ İSTENDİ

Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye, 105 ülkeden 807 Fetullahçı’nın iadesini istedi. Ayrıca bunlardan birçoğu hakkında da geçici tutuklanma talep edildi. 807 FETÖ’cü hakkında savcılıklar ve mahkemeler tarafından hazırlanan iade dosyaları ilgili ülkelere iletildi.


ELEBAŞI İÇİN 7 KEZ TALEP GİTTİ

İade talepnamelerinin başında elebaşı Fetullah Gülen için hazırlananlar geliyor. Türkiye bugün kadar FETÖ elebaşıyla ilgili 7 talebi ABD’ye gönderdi. ABD’ye gönderilen dosyada Gülen’in işlediği 27 suç başlığı bulunuyor. Dosyada bulunan deliller “iade hukuku bakımından yeterli ölçüde ve kesinlikte” olmasına rağmen ABD, bugüne kadar adım atmadı. ABD ayrıca terörist başının en yakınındaki isimlerden Cevdet Türkyolu, özel doktoru Kudret Ünal ile Ekrem Dumanlı, Emre Uslu ve Hakan Şükür’ün iadesi için de bir adım atmadı.

ALMANYA DA SESSİZ

Öte yandan, Almanya’dan da eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın iadesini isteyen Türkiye, yine bu ülkede olduğu belirtilen 15 Temmuz darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten Adil Öksüz’ün iadesine ilişkin de talepte bulundu.

100’ÜN ÜZERİNDE SINIR DIŞI

Türkiye’nin bu talebine karşın sadece Romanya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine böcek yerleştirilmesi olayında rol alan İlker Usta ve Sedat Zavar’ı iade etti. Bunun yanı sıra yine bakanlık verilerine göre, yapılan girişimler sonucunda 100’ün üzerinde FETÖ’cü sınır dışı etme yoluyla iade edildi.

339 FETÖ’CÜNÜN BAŞINA ÖDÜL

Söz konusu iade taleplerinin yanı sıra, 339 FETÖ’cünün başına da ödül konuldu. İçişleri Bakanlığının beş ayrı kategoriden oluşan Terörden Arananlar Listesi’ne göre, toplam 339 terörist için 675 milyon 500 bin TL’ye kadar ödül belirlendi. Buna göre, başına 10 milyon ödül konulan kırmızı listede, elebaşı Fetullah Gülen ile birlikte 42 isim yer alıyor. Listede örgütün beyin takımındaki Mustafa Özcan, Abdullah Aymaz, Cemal Türk, Cevdet Türkyolu, Şerif Ali Tekalan, Naci Tosun, Ali Bayram, Ahmet Kurucan, Harun Tokak, İsmail Büyükçelebi, Mehmet Ali Büyükçelebi gibi isimler de bulunuyor.


ÖKSÜZ VE DAHLAN DA KIRMIZI LİSTEDE

Yine kırmızı listede “Orta Doğu’nun kiralık katili” olarak bilinen Muhammed Dahlan ile 15 Temmuz hain darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten FETÖ’nün TSK imamı Adil Öksüz de yer alıyor. Yine sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden eski kurmay yarbay Turgay Sökmen ile darbe başarısız olunca helikopterle Yunanistan’a kaçan eski binbaşı pilotlar Ahmet Güzel ve Gençay Böyük, eski yüzbaşı pilotlar Abdullah Yetik, Ferudun Çoban, Uğur Uçan, Süleyman Özkaynakçı ile eski astsubaylar Bilal Kurugül ve Mesut Fırat da yer alıyor.


FETÖ’NÜN KAÇAK ‘MAVİ’ MİLİTANLARI

3 milyon liraya kadar ödülle arananların bulunduğu mavi listede, 23 FETÖ’cü isim yer alıyor. Örgütün azılı messuplarından Emre Uslu ve Ahmet Hamdi Parlak’ın da bulunduğu mavi listedeki bazı isimler şöyle:

-FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in doktoru Tuncay Delibaşı

-FETÖ’nün emniyet imamlarından Temel Alsancak

-FETÖ’nün emniyet imamlarından Osman Hilmi Özdil

-FETÖ’nün MİT imamlarından Murat Karabulut

-FETÖ’nün Alevilerden sorumlu imamı Süleyman Uysal

-FETÖ’nün eski Kara Kuvvetleri imamı Ali Semerci. Gülen’den aldığı MİT TIR’larının durdurulması talimatını uyguladı.

-FETÖ’nün beyin takımındaki isimlerden Barbaros Kocakurt. FETÖ’nün yurt dışından Türkiye’ye para aktarmada kullandığı Hawala sistemini yönettiği belirtildi.

-FETÖ’nün Yargıtay imamı İlyas Şahin

-FETÖ elebaşının ceketinin üstünden tansiyon ölçen doktoru Kudret Ünal.

DUMANLI VE KOCA’NIN BAŞINA 2 MİLYON

Başına 2 milyon lira ödül konan yeşil listede de 21 FETÖ’cü bulunuyor. Yeşil listede, Cemil Koca, Ekrem Dumanlı, Önder Aytaç, Sadık Kesmeci ve Orhan İnandı gibi isimler yer alıyor.


MAHREM İMAMLAR TURUNCUDA

1 milyona kadar ödülle aranan turuncu kategoride ise 48 FETÖ mensubu yer alıyor. Bu FETÖ’cülerin arasında ise mahrem imamlar Cağfer Sarıkaya, Cihat Tezel, Mehmet Çakmaktepe, Zeki Tunç ve 2010 KPSS sorularını çalan Mehmet Hanifi Sözen ile FETÖ’nün Batı Avrupa imamı Süleyman Tiftik ve Kenya imamı Bilal Karaduman yer alıyor.

EN FAZLA TERÖRİST GRİ LİSTEDE

Başına ödül konan FETÖ’cülerin sayısının en fazla olduğu kategori ise gri liste oldu. Buna göre, 209 FETÖ’cü 500 bin liraya kadar ödülle aranıyor. Gri listedeki dikkat çeken FETÖ’cüler şöyle: Ali Kalyoncu (darbeci general), İlhami Polat (darbeci albay), Muhammed Hakak Sanön (darbeci binbaşı), Serhat Pahsa (Hulusi Akar’ın darbeci koruma astsubayı), Ali Özdoğan (Erdoğan’ın çalışma ofislerine böcek yerleştiren ekipten), Ahmet Hüsrev Tonguç (FETÖ’nün bürokrasi imamlarından), Ayhan Falakalı (eski emniyet müdürü), Recep Güven (eski emniyet müdürü) Akın İpek, Zekeriya Öz.

#15 Temmuz
#FETÖ
#Darbe
4 yıl önce