|

13 yılda 130 milyon dolar enerji yatırımı

Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, enerji arz güvenliği için yapılan yatırımların yeterli olmadığını söyledi

00:00 - 16/11/2007 Cuma
Güncelleme: 00:02 - 16/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
13 yılda 130 milyon dolar enerji yatırımı
13 yılda 130 milyon dolar enerji yatırımı

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, enerji arz güvenliğini sağlamak için ciddi ölçüde yatırım yapıldığını belirtirken, "Hesaplamalara göre, 2020 yılına kadar yaklaşık 130 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç var" dedi. Çalık, 7. Enerji Arenasında yaptığı konuşmada, bir taraftan Orta Doğu ve Avrasya, diğer taraftan enerji tüketim merkezleri arasındaki coğrafi konumunun, Türkiye'yi enerji güvenliğinin sağlanmasında 'anahtar ülke' durumuna getirdiğini ifade etti. Türkiye'de son yıllarda görülen büyümenin önümüzdeki dönemde devam edeceği düşünüldüğünde, 2020-2025 yılları arasında tüm kömür ve hidrokarbon kapasitesi kullanımının talebi karşılaması için ilave teknolojilere de yatırım yapılması gerektiğini anlatan Çalık, "Nükleer enerji, bir tercih olmanın ötesinde kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmekte" dedi.

ALTERNATİFLER ÖNE ÇIKACAK

Türkiye'nin tüm kaynaklarının verimli ve etkin olarak kullanılması yanında yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesinin, önümüzdeki dönemde daha da fazla önem kazanacağını belirten Çalık, enerjinin verimli kullanılmasının da son derece önemli olduğunu söyledi. Çalık, Boğazlardan her gün dünyada tüketilen ham petrolün yaklaşık yüzde 2,5'inin geçtiğini, bunun Türkiye açısından ciddi bir çevresel tehdit oluşturduğunu söyledi.



Türkiye-İran, elektrikte ortak proje geliştirebilir

Tavanir Yönetim Kurulu Başkanı Masobnd Hojjat da, İran'ın elektrik üretim ve dağıtımını ayırdığını, 42 adet dağıtım şirketi bulunduğunu, bunların özel sektör firmaları olduğunu söyledi. Hojjat, en önemli bağlantının Türkiye ile olduğunu, Türkiye'nin sistemi ile İran'ın sisteminin birbirine benzerlik gösterdiğini, bu çerçevede iki ülkenin ortak projeler gerçekleştirebileceğini söyledi. Hojjat, İran ile Türkiye arasında 400 kilovat kapasiteli 2 hat bulunduğunu, bu kapasitenin 150 kilovatının kullanıldığını, gelecekte kullanım kapasitesinin artırılacağına inandığını aktardı.


16 yıl önce