|

15 Temmuz’da öldürülmek istendi Afrin’de tarih yazdı

TSK tarafından ÖSO birlikleriyle birlikte icra edilen ve yaklaşık iki aylık bir süreyi geride bırakan Zeytin Dalı Harekatı'nda Mehmetçiğimiz Afrin merkezine Türk Bayrağı çekti. Güvenlik uzmanları operasyonun bu denli zor olmasına rağmen mümkün olan en başarılı şekilde ilerlediği görüşünde hemfikir. Harekatın başarısında en büyük paylardan biri de şüphesiz operasyonu yöneten Korgeneral İsmail Metin Temel. 15 Temmuz'da FETÖ'cü hainlerin özel bir tim görevlendirerek öldürmek istediği Temel Paşa, bugün Afrin’deki muazzam başarının en önemli mimarlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Şafak ve
11:15 - 19/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:01 - 19/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Orgeneral İsmail Metin Temel.
Orgeneral İsmail Metin Temel.

Türkiye, İsmail Metin Temel ismini ilk duyduğunda takvimler 15 Temmuz Darbe Girişiminin hemen ertesi gününü gösteriyordu. Gecenin karanlığı aydınlandığında FETÖ’cü hainlerin bombaladığı yerler, ateş açtığı insanlar, tanklarla ezdiği vatandaşlar kadar o gece yaşanan gelişmeler de ortaya çıkmaya başlamıştı. Darbe girişimi öncesinde dönemin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı olarak görev yapan Temel Paşa, Cumhurbaşkanı Erdoğan dışında öldürülmesi için özel tim hazırlanan belki de tek isimdi…



Siirt yerine Van’a indi

Darbe girişimi sırasında Ankara ve İstanbul’da adeta terör estiren, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konakladığı otele üniformalı hainleri gönderen FETÖ’cüler ülkenin en doğusunda, Van’da da o gece bir suikasta imza atmak için her türlü yolu denemişti.

Darbe girişi sonrasında mahkemede tanık olarak o gece yaşadıklarını anlatan Temel Paşa, şunları söylemişti:

  • "Olay günü Esendere Hudut Taburu'nu denetlemeye gitmiştim. Akşam henüz hava aydınlıkken geri dönmek istediğimde hava sahasının tüm uçuşlara kapatıldığı bildirildi. Ben de ilk olarak Güvercinlik’teki Hava Karacılık Okulu Komutanı'nı aradım ancak ulaşamadım. Bu esnada Yüksekova'daki 'pilot Eskişehir ile görüşmüş ve uçuş için izin verilmiş. Ancak pilota transponder (radara uçağın bilgilerini göndererek izlenmesini sağlayan sistem) açık olsun denmiş.

Ben Siirt'te gideceğimizi beyan ettim. Daha sonra hareket ettik ve pilota tranponderı kapamasını söyledim. Pilot, Hava Kuvvetleri'nin 'açık bırakın' uyarısını hatırlatınca kapattırmadım ancak helikopteri çok alçaktan uçurtmak kaydıyla Siirt yerine Van'a iniş yaptık. Bu arada pilotumuza sürekli nereye gittiğimizin sorulduğunu sonradan öğrendim. Alçak uçtuğumuz için bizim konumumuzu takip edememişler."


"Helikopterle baskına geldiler"

Gece hava karardığında ise karargah üzerinde bir ses duyduğunu ifade eden Temel Paşa, "Ne olduğunu sorduğumda askerlerim irtibat kuramadıklarını söylediler. Polise sorduk, 'bize ait değil' dediler. Van Filo'ya sorduk kendi uçuşları olmadığını ifade etiler. O zaman helikopterin bize yönelik bir tehdit teşkil edebileceğini anladım.

  • Korumalara ve emir astsubayına karargahın korunması için hareket eden her şeye ateş emri verdim. Takviye birlik istedim ancak onlar gelmeden helikopter iniş yaptı ve içindeki tim inip mevzi aldı. Ben yanlarına giderken askerlerim 'Komutanım size acil telefon gelebilir. Siz kalın, biz kontrol edip gelelim' dediler. Helikopterin yanına varıp kapıyı açarak pilotu zorla aşağı indirmek istemişler. O sırada tim bir anda helikoptere hızla doluşmuş, hatta son iki kişi helikopter hoverdeyken (yerden 1-2 metre yüksekteyken ) atlamış ve süratle kaçmışlar" açıklamasında bulunmuştu.

"Hain olduğu söylenen generali infaz edecektik"

Darbe girişiminin hemen ardından gelişmelere de işaret eden Temel Paşa, ifadesinde şunları söylemişti:


"Ben daha öncesinde Siirt Valisi ile bölücü terör örgütüne yönelik şehrin içinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen mahallelerde nokta operasyonları sağlıklı bir şekilde yapabilmek için Siirt'te buluşmak üzere sözleşmiştik. Normalde helikopter ile gideceğim yer Siirt’ti. Ancak ben sonradan fikir değiştirip Van'a gitmiştim.


Benim planlı iniş yerim görünen Siirt'e bir tertibat alındığını sonradan öğrendim. Silahlı ve joplu personel burada hazır bekletilmiş. Daha sonra Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Özel Kuvvet Tim Komutanı şüpheli sıfatıyla bir ifade verdi. İfadesinde kendisine bir talimat verildiğini, Siirt'e gidip, hain olduğu söylenen bir generali infaz etme emri aldıklarını, ancak Siirt üzerine geldiklerinde Van'a devam etmeleri hususunda ilave bir emir verildiğini ve sonrasında bulunduğum yer olan Van Kolordu'ya geldiklerini anlatmış. Böylelikle beni hedef aldıklarını anlamış oldum. Bu kapsamda 13 askeri personel Silopi'de tutuklanmış."


Herkesin merak ettiği isim oldu

Türkiye, İsmail Temel Metin ismini 15 Temmuz'da öldürülmek istenmesinin ardından bu kez sınırın ötesinde, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlamasıyla duyacaktı. Peki, Temel Paşa'nın 15 Temmuz Darbe Girişimi dışındaki hikayesi nasıldı?

İsmail Metin Temel kimdir?
  • İsmail Metin Temel, 1958 yılında Bayburt'ta dünyaya geldi. Korgeneral rütbesine sahip olan Temel, gençlik yıllarında ailesiyle birlikte Adana'ya yerleşti ve eğitimini burada tamamladı. Kısa süre sonra askerliğe adım attı. Van Asayiş Kolordu Komutanıyken 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında vekaleten 2. Ordu Komutanı olarak atandı. Ardından 27 Temmuz 2016 tarihinde 2. Ordu Komutanlığı’na getirildi. Fırat Kalkanı Harekatı'nda başarılı oldu. İdlib'de gözetleme kulelerinin kurulumunda ve Afrin Harekatı hazırlıklarında büyük rol oynadı. Afrin Operasyonu'nu yöneten komutan olarak atandı.

Özel Kuvvetlerde, Bolu ve Kayseri Komando tugaylarında görev yapmış olan Temel Paşa, Kuzey Irak’takiler de dahil terörle mücadelede çok sayıda operasyona katılmış tecrübeli bir komutandır.

Sürekli sahada olan bir komutandı

2012 yılında Hakkari'de terör olayları artınca hemen Yüksekova’da konuşlu 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı olarak atanan Metin Paşa daha sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığına atanmıştı. Metin Paşa'nın görev yaptığı birliklerin hepsi doğrudan terörle mücadele harekatı görevi olan birliklerdir. Kısacası "Zeytin Dalı Harekatı"nı yöneten İsmail Metin Temel'in askeri kariyerinin neredeyse tamamı terörle mücadele harekatlarında geçmiştir.


Askerleri üzerinde maneviyatı çok üst düzeydir

Geçmişte Eğirdir Dağ ve Komando Okul Komutanı olarak da görev yapan Metin Paşa’nın öğrencileri halihazırda kendisi ile söz konusu terörle mücadele harekâtlarına katılmaktadır. Astları tarafından komutan olmanın ötesinde liderliği ile tanınan Metin Paşa’nın asker üzerindeki maneviyatı üst seviyededir. Bu kapsamda “Zeytin Dalı Harekâtı”nın başarıya ulaşması noktasında komutan faktörü ve askerin morali üst seviyede bulunmaktadır.

Şehit olan askerinin son istediği yıllarca yerine getirdi

Metin Temel'in Şırnak'ta çatışırken kendini feda eden bir askere verdiği sözü yıllardır yerine getirdiği de Fırat Kalkanı Harekatı sırasında ortaya çıktı.

Tarih: 8 Nisan 2007... Bolu'daki Komando Tugayı’na bağlı birlikler Şırnak'ın Küpeli Dağı'nda operasyon yapıyor. Daha doğrusu, bugün olduğu gibi, kalleşçe saldırılar düzenleyen PKK'lıları etkisiz hale getirmek için iz sürüyor. Dağ taş, mağaralar didik didik aranırken, gece yarısından sonra teröristlerle sıcak temas sağlanıyor.


"Anam size emanet"

Saatlerce süren çatışmada PKK’lıların attığı bir el bombası komandoların bulunduğu mevziye düşüyor. Bombayı gören Şırnaklı 21 yaşındaki Şeref Bulut hiç tereddüt etmeden arkadaşlarının üzerine kapaklanıp vücudunu siper ediyor.


  • Ağır yaralı olarak Şırnak'taki askeri hastaneye kaldırılan Şeref Bulut son nefesini verirken yanı başındaki Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Metin Temel'e şu sözleri fısıldıyor: "Komutanım, anam, ailem sizlere emanet."
  • İsmail Metin Temel şehide son nefesinde söylediği 'anam size emanet' sözünün gereğini 11 yıldır yerine getiriyor. En son 2011 yılında askerinin evine giden Temel'i görünce şehidin annesi Hatun Bulut'un oğlunun komutanına sarılarak ağlamış ve "Allah sizleri bu topraklardan eksik etmesin" diye dua etmişti.

#Zeytin Dalı Harekatı
#Afrin
#Malatya
#İsmail Metin Temel
#2. Ordu Komutanlığı
6 yıl önce