|

162 bin kişi yararlanacak

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP’nin Af Kanunu Teklifinin detaylarını parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında anlattı.

Haber Merkezi
04:00 - 23/09/2018 Pazar
Güncelleme: 02:53 - 23/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Feti Yıldız
Feti Yıldız

Yıldız, düzenlemeden 162 bin 989 kişinin yararlanacağını söyledi. Yıldız, teklifin 19 Mayıs 2018’den önceki suçları kapsadığını söyleyerek bu tarihe kadarki suçlarda 5 yıl şartlı indirim olacağını açıkladı.

KAPSAM DIŞI BIRAKILAN SUÇLAR

Cinsel saldırı, soykırım, kasten öldürme, çocuk istismarı, işkence, casusluk, devlet güvenliğine ilgili belgeleri elinde bulundurma, hükümete karşı silahlı isyan, anayasa ihlali, hükümete karşı silahlı isyan, halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik, cumhurbaşkanına suikast ve Atatürk aleyhine işlenen suçlar kapsam dışı bırakıldı. Yıldız af talebinin gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Cezaevlerinde fiziki koşullar oldukça yetersizdir. Doluluk buradaki insanların insan haklarına aykırı şekilde olmalarına neden olmaktadır. Türkiye’de 449 cezaevinin kapasitesi 211 bin 274’tür.

253 KİŞİ CEZAEVİNDE

Dün itibariyle cezaevlerinde toplam 253 bin 535 kişi bulunmaktadır. Cezaevi şartlarında insanların sağlığı bozuluyor, onur ve haysiyetle yaşamak zorlaşıyor. Fiziki yetersizlikler provokasyonlara açık halde. Bir defaya mahsus 5 yıl indirilir, indirim sonrasında infazı gereken ceza kalmazsa hükümlü salıverilir. Kovuşturma evresinde ise görevsizlik kararı, cezanın alt sınırı, soruşturma evresinde alt sınır göz önüne alınarak bir defaya mahsus 5 yıl indirim ile değerlendirilir.

AF BİR DEFAYA MAHSUS

Bir defaya mahsus 5 yıl indirimin tekrarının sebebi şudur; cezaevlerinde hem tutuklu hem hükümlü bir de davası açılmak üzere olan sanıklar vardır. Salıverilen hükümlülerin hapis cezasını gerektiren suç işlemeleri ve kesinleşmesi halinde yapılan indirim geri alınarak cezaların infazına başlanır.”

KABUL İÇİN NİTELİKLİ ÇOĞUNLUK GEREKMEZ

Feti Yıldız, hazırladıkları kanun teklifinin şartlı tahliyeye benzer yeni bir müessese olduğunu kaydederek teklifin Meclis’te kabulü için nitelikli çoğunluk gerekmeyeceğini ifade etti.

#MHP
#Af
#Feti Yıldız
6 yıl önce