|

17 Kasım örgütü 20 günde çöktü

Yunan polisi 27 yıllık 17 Kasım örgütünü 20 günde çökertti ve örgütün lideri Profesör Yiotopulos'u yakaladı. 17 K militanları, PKK'lılarla birlikte Bekaa'da eğitim aldı.

Yeni Şafak
00:00 - 23/07/2002 Salı
Güncelleme: 14:07 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Yunanistan güvenlik güçleri 27 yıllık 17 Kasım (17 K) terör örgütünü 20 günde çökertti ve örgütün lideri Profesör Aleksandros Yiotopulos'u yakaladı. Yunanistan'ın yıllarca varlığını bile kabul etmediği 17 K, Yunan istihbaratı örgütü EYP tarafından yıllarca korundu.

17 K militanları, PKK ve DHKP-C üyeleriyle birlikte Bekaa Vadisi'nde eğitim aldı. Atina'da Türk diplomatlarına yönelik kanlı eyleminden sonra 17 K örgütü, basına yolladığı 24 Ekim 1991 tarihli bildirisinde, "Son Türk askeri Kıbrıs'tan ayrılıncaya kadar vurmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Dev-Sol ise, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan emekli generallere suikastlar düzenledi.

17 K nereden çıktı?

17 K adını, 1973'te Atina Politeknik öğrencilerinin cunta yönetimine karşı ayaklandıkları gün olan 17 Kasım'dan aldı. Örgütün asıl kurucusu olarak Yunanistan eski Başbakanı Andreas Papandreu gösterildi. Örgüt ilk eylemini, 1975 Kasım ayında CIA'in Atina'daki istasyon şefi Richard Welch'i öldürerek duyurdu.

17 K'nın temelini oluşturan PAK üyesi Sifis Valırakis, PASOK'tan siyasete girdi ve Kamu Düzeni Bakanı oldu. 17 K örgütü 1975'ten beri işlediği cinayetlere rağmen örgütün 20 gün öncesine kadar tek militanı bile yakalanamadı. Bunun nedeni olarak uzun yıllar iktidarda kalan PASOK'un güvenlik örgütlerinin kilit noktalarına kendi yandaşlarını yerleştirmesi gösterildi.

BAKAN İTİRAF ETTİ

Bütün gizliliğine rağmen 17 K örgütünün Yunan Milli İstihbaratı ile bağı bulunduğu Yunan basınında ve kamuoyunda defalarca tartışıldı. Yunanlı tanınmış müzisyen Mikis Teodorakis'in, Devlet Bakanı olduğu dönemde Apoyevmatini gazetesinde yayımlanan sözleri 17 K ile derin devlet arasındaki ilişkiyi belgeledi. Teodorakis, "17 K bir terör şirketi. Bir merkezden aldığı emirleri yerine getirirler. Emirlerin, PASOK'un bir kanadından verildiği de artık biliniyor" ifadelerini kullanmıştı.

Atina Karataş'ı saklıyor mu?

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas, terör örgütü DHKP-C'nin lideri Dursun Karataş'ın Atina'da olup olmadığına ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

Protopapas, düzenlediği basın toplantısında To Vima gazetesinin, Karataş'ın Atina'da olduğu ve DHKP-C'nin lider kadrosunun Brüksel'den Yunanistan'ın başkentine taşınma hazırlığı yaptığı iddialarını içeren haberine değindi.

Dursun Karataş'ın Atina'da olup olmadığı sorusuna, "Bu konuda bilgim yok, ancak böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Araştırıp size bilgi veririm" yanıtını veren Protopapas, DHKP-C'nin lider kadrosunun Atina'ya taşınması iddiasına ilişkin olarak da, "Böyle bir şey yok" dedi.

Bir militan daha yakalandı
Yunanistan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Leftheris İkonomu, önceki gün yakalanan Thomas Serifis adlı kişinin 17 Kasım terör örgütü üyesi olduğunu ve eylemlere katıldığını itiraf ettiğini açıkladı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce