|

19 Eylül Gaziler Günü kutlanıyor

Türkiye'nin dört bir yanında 19 Eylül Gaziler Günü kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kutlama mesajında, "Al yıldızlı Türk bayrağının gazilerin cesaretleri sayesinde vatanın semalarında gururla dalgalanıyor, ezanın beş vakit minarelerde özgürce okunuyor" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
12:14 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:00 - 19/09/2018 Çarşamba
AA
Tekirdağ’da Gaziler Günü törenlerle kutlandı.
Tekirdağ’da Gaziler Günü törenlerle kutlandı.

Türkiye'nin dört bir yanında 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Adana'dan Erzurum!a Hatay'dan Mersin'e ülkenin tüm şehirlerinde kutlama etkinlikleri düzenlendi.

  • Cumhurbaşkanı kutlama mesajı yayınladı
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Aziz Türk milletinin tarihi boyunca şehitlerin ve gazilerin açtığı yolda ilerleyerek coğrafyalar fethettiğini, devletler kurduğunu ve en zor şartlar altında vatanına, bayrağına ve istikbaline sahip çıktığını belirten Erdoğan, gazilerin, fedakarlıklarıyla nice şanlı zaferler ve kahramanlıklarla dolu bir geçmiş armağan ettiğini ifade etti.
    Al yıldızlı Türk bayrağının gazilerin cesaretleri sayesinde vatanın semalarında gururla dalgalandığını, ezanın beş vakit minarelerde özgürce okunduğunu vurguladı.
Erbaş: Kahramanlığın yaşayan destanı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Fedakarlık ve kahramanlığın yaşayan destanı, vatanseverliğin onurlu sembolü olan gazilerimize sağlık, afiyet ve huzur dolu bir ömür, ebediyete intikal edenlere ve bütün aziz şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet diliyorum." ifadelerini kullandı.



Sakarya Muharabesi'nin ardından Gazi ünvanı verildi

13 Eylül 1921′ de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

“Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi’nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz.”

Sakarya Meydan Muhaberesi’nin kazanılmasından sonra, 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM'nce Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e, “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanı verilmiştir.

19 Eylül, “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır.


  • Gazi kime denir?
  • Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarında,Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak görevi ile harpte veya Devletin bekasını hedef alan terör örgütlerine karşı yurtiçi ve yurtdışı mucadelede her çeşit düşman veya terörist silahlarının tesiriyle veya harp bölgesindeki harekat ve hizmetler sırasında, bu harekat ve hizmetlerin sebep ve tesiriyle yaralanarak tedavileri sonucunda sakatlığı rapor ile kesinleşenleri ifade eder.

#Adana
#Gaziler Günü
#Mersin
#Osmaniye
6 yıl önce