|

2003 barışla aydınlansın

Dünya 2003'e büyük bir çoşkuyla girdi. Havai fişek gösterileri semaları aydınlatırken, yeni yılın tüm dünyaya barış getirmesi dileğinde bulunuldu.

Yeni Şafak
01:00 - 1/01/2003 Wednesday
Güncelleme: 13:01 - 22/05/2017 Monday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

Yeni yıl kutlamaları, her zaman olduğu gibi yine ilk olarak "en doğu"dan, Avustralya-Sydney'den başladı. Kentin istiridye şeklindeki ünlü opera binası ve liman köprüsü üzerinde patlatılan binlerce havai fişek 1 Ocak 2003'ün ilk dakikasına girildiğini haber verirken, Sydney semalarına da fantastik bir görünüm kazandırdı. Kentin limanını dolduran onbinlerce insan haftalar öncesinden hazırlanan bu görkemli gösteriyi büyük bir zevkle izledi.

Kutlamalar sırasında 2003'ün tüm dünyaya barış getirmesi çağrısında bulunuldu. İran'da yaşayan ve sayıları 120 bine ulaşan Hristiyanlar da yeni yıl kutlamaları için sokak ve mağazaları süsledi. Hristiyanların kendi geleneklerine göre, çam ağaçları ile mağaza ve evlerini süslemeleri, Tahran'ın caddelerindeki havayı değiştirirken, konu ile ilişkin Tahran'ın değişik semtlerinde resim ve fotoğraf sergileri düzenlendi.

Polis dün gece mesai yaptı

Bu arada dünyanın birçok kentinde yılbaşı kutlamaları nedeniyle güvenlik önlemleri sıkılaştırılırken, yalnızca Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya 200 bin polis yerleştirildi.

Bali adasında 180 kişinin öldüğü bombalı saldırının ardından Endonezya`da, yılbaşı için Cakarta'daki alışveriş ve eğlence merkezleri ile dini yerlerin ve kamuya açık mekanların güvenliğini sağlamakla 200 bin polis görevlendirildi. Rusya'da 250 bin, Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 5000, Paris'te ise 5500 polis yılbaşı gecesi görev başındaydı.

Öte yandan New York'ta da yeni yıl şenlikleri nedeniyle olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı.Binlerce polis memuru, Times meydanında görevlendirildi. Alınan önlemler çercevesinde Times meydanına bakan binaların çatılarına keskin nişancılar da yerleştirildi.

TEZE YILINIZI GUTLAYAARIZ
"Yeni yılınız kutlu olsun" cümlesi Türkçe'de 26 değişik şekilde söylenebiliyor. Gagavuz Türkleri "Yeni yılınızı kutlerim" derken Tatarlar "Sezne yanga yıl belen tebrik item" diyor. Türkçe'nin lehçeleri arasındaki farklılıklar insanı tebessüm ettirecek cümlelere yol açıyor. Eğer bir Başkırt Türkü size "Hezze yangı yıl menen kotlayım" derse merak etmeyin, sadece yeni yılınızı kutluyor. İnternet'te değişik sitelerde yeralan "Yeni yılınız kutlu olsun" cümlesinin Türk lehçelerindeki söyleniş şekilleri şöyle:

Yeni yılınızı kutlerim (Gagauz )

Yeni iliniz mübarek olsun (Azerbaycan )

Teze iliniz mübarek (Azerbaycan ağızlarında)

Teze yılınızı gutlayaarın (Türkmen )

Yengi iliwiz mubarâk olsun (Kerkük /Erbil )

Yengi iliyiz mubarâk olsun (K.Irak Türkmenleri)

Yengi yılıngız mübarek bolsun (Özbek

Yengi yılıngızğa mübarek bolsun (Yeni Uygur )

Cangı cılıngız kuttu bolsun (Kırgız )

Canga cılıngız kuttı bolsın (Kazak )

Canga cılıngız kuttı bolsın (Karakalpak )

Sezne yanga yıl belen tebrik item (Tatar)

Yanı ılınız kaırlı (mübarek) olsun (Kırım )

Ceni cılınız kutlu bolsun (Moldova Tatar ağzı)

Hezze yangı yıl menen kotlayım (Başkırt )

Cangngı cılığıznı alğışlayma (Karaçay-Balkar

Yana yılınız men (Nogay Türkçesi)

Yangı yılıgız kutlu bolsun (Kumuk )

Sizni yanhı yıl bıla kutleymın (Karay/Karaim )

Naa çılnang alğıstapçam şirerni (Hakas )

Caa çıl-bile bayır çedirip or men (Tuva )

Slerdi cangı cılla utkup turum (Altay)

Naa çıl çakşı polzun (Şor )

Ehigini şanga cılınan eğerdeliibin

(Sahaca/Yakutça)

Sene sul yaçepe salamlatap (Çuvaşça)
'Eğlenirken bir de bizleri düşünün'

İnsanoğlunun yaşadığı en büyük acılarından biri olan evlat acısını her gün yüreklerinde hisseden Çeçen anneler, yayınladıkları yılbaşı mesajında, ölüm, açlık ve yokluğun hüküm sürdüğü bir dünyada yılbaşı bahane edilerek içkili-müzikli âlemlerin düzenlenmesinin utanç verici olduğunu açıkladılar.

Yılbaşında insanları düşünmeye çağıran Çeçen anneler, "Savaşların hiçbirini çocuklar çıkarmadı, ama acının en büyüğünü çocuklar çekti, gözyaşını anneler döktü. Siz müzik setlerinizin seslerini yükseltirken, havai fişeklerin sayılarını arttırırken, daha çok içmeye, daha çok eğlenmeye çabakarken biz sizin gözlerinizi kapattığınız, bizim cansız evlatlarımızın resimlerine bakıyoruz.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 years ago