|

2006 rötarı İtalyanları şaşırttı

Türkiye'nin Papa'nın ziyaretini 2006'ya sarkıtması İtalyan basınında, 'Tokat' ve 'Papa'ya küstahlık' olarak verdi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/09/2005 Cumartesi
Güncelleme: 10:12 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Roma Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un Fener Rum Patriği Bartholomeos'un daveti üzerine kasım sonunda İstanbul'u ziyaret arzusunu dile getirmiş olmasına karşın, Türkiye'nin olası ziyaret için 2006 yılını uygun görmesi, İtalyan basınınca şaşkınlıkla karşılandı. Il Giorno gazetesi, konuya ilişkin haberini, "Vatikan'da hayal kırıklığı" başlığıyla duyururken, La Repubblica gazetesi "Papa 2006'da Türkiye'de" başlığını kullandı.

İtalyan Katolik Piskoposlar Kurulu'nun resmi yayın organı Avvenire gazetesiyse davet mektubunda dile getirilen arzuyu, "2006 yılı içinde resmi bir ziyaret" başlığıyla özetledi. Düne kadar 30 kasımda Aziz Andreas Yortusu'nda Papa'nın Fener Rum Patrikhanesi'nde olmasının beklendiğine işaret edilen haberde, Sezer'in mektubu için Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı Ruggero Franceschini "Bu haberin bekleyişi içindeydik. Temennimiz, Türkiye'de Katolik kilisesine hukuki statü tanınması konusunu anlatmak için Papa'nın Türk yetkililerle de görüşmesiydi" dedi.

'Yaygaraya anlam veremiyorum'

Öte yandan Vatikan'ın Türkiye Temsilcisi George Malkovich, ziyaret konusunda yaşanan tartışmalara hiçbir anlam veremediğini söyledi. Bartholomeos'un, Papa 2. Jean Paul'ü ölmeden önce Türkiye'ye davet ettiğine işaret eden Malkovich, Papa'nın, ölümü üzerine bu ziyareti gerçekleştiremediğini anımsattı.

'TÜRKİYE'NİN TAVRI PAPA'YA TOKAT'
Konuya en geniş yer ayıran gazetelerden biri olan La Stampa gazetesi de "Papa'ya Türk küstahlığı: Davet 2006'ya" başlığını kullandı. Papa'nın kardinallik dönemindeki beyanatlarında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan görüşlerinin Türk yetkililer tarafından da bilindiğine, Patrik Bartholomeos'un ise Türk hükümetiyle istişare etmeksizin Papa'yı önümüzdeki kasım ayında Türkiye'yi ziyarete çağırmış olmasının, Ankara'da rahatsızlık yarattığına değinilen haberde, şu ifadelere yer verildi: "Ankara hükümetinin dün yaptığı, diplomasi dilinde, 16. Benediktus'a ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'a şiddetli bir tokat olarak tanımlanabilir. Papa Ratzinger'in İstanbul'u ziyaret önerisine Türkiye'den gelen cevap, öz itibarıyla olumsuz bir yanıt. Nitekim, ziyaretin ancak 2006'da mümkün olabileceği belirtilmekte. Bu cevap, Vatikan'da az hayal kırıklığı yaratmadı." Sezer'in Papa'nın ziyareti için 2006'yı işaret etmesinin Vatikan'da "soğuk duş" etkisi yarattığını belirten La Stampa, davete olumlu cevap verilmesi durumundaysa 16. Benediktus'un Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki olumsuz yaklaşımlarından vazgeçtiğinin sinyallerini veren bir beyanatta bulunmasının da Ankara tarafından müzakere konusu haline getirileceğini ileri sürdü.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce