|

23 yıl geçti: Felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de acılar adeta tazelendi

Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 23 yıl geçti. 16 milyon kişiyi etkileyen, 18 binden fazla insanın ölümüne yol açan depremin yıl dönümünde İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da aramızdan ayrılanlar anıldı, hatıralar canlandı, dualar edildi.

01:39 - 18/08/2022 Perşembe
Güncelleme: 01:48 - 18/08/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Anıtlara karanfiller bırakıldı, deprem şehitlerine dualar okundu.
Anıtlara karanfiller bırakıldı, deprem şehitlerine dualar okundu.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Deprem, 16 milyona yakın kişiyi etkilerken, 18 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Asrın felaketinde yaşamını yitirenler unutulmadı, saat 03.02'yi gösterdiğinde törenler düzenlendi.

YALOVA'DA DUYGUSAL ANLAR

  • Marmara Depremi’nin en çok etkilediği kentlerden biri olan ve 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği Yalova’da, bir anma programı düzenlendi. Sessiz bir yürüyüşle başlayan anma programında depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar sevdiklerinin isimlerinin yazılı olduğu mermer blokları karanfillerle donattı. Yalova Müftülüğü görevlileri ise Kuran-ı Kerim ve ilahiler okudu. Saatler depremin meydana geldiği 03.02’yi gösterdiğinde ise depremde hayatını kaybedenler için dualar edildi Anma programına katılanlara Yalova Belediyesi tarafından çorba ve helva ikramında bulunuldu.

GÖLCÜK DE ŞEHİTLER UNUTULMADI

Sakarya'da, asrın felaketinin 23. yılında Serdivan Mezarlığı girişindeki 17 Ağustos Deprem Şehitliği Anıtı önünde Serdivan Belediyesi'nce düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Hayatını kaybedenler için dua edilen ve mezarlarına çiçek bırakılan törende, vatandaşlara helva dağıtıldı. Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde ise 17 Ağustos 1999 Büyük Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler saat 03.02’de anıldı. Tüm deprem şehitleri için dualar edildi. Duanın ardından çelenk bırakma merasimi gerçekleştirildi.

O GÜNLER HATIRLANDI

  • Deprem sırasında Avcılar'da yaşamını yitiren 247 kişi, felaketin meydana geldiği dakikalarda anıldı. Kent Konseyi'nin çağrısı üzerine Marmara Caddesi'ndeki Deprem Anıtı önünde saat 03.02'de meşaleli tören düzenlendi. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçede başlattıkları çalışmalarla eski yapıların yenilenmesine çalıştıklarını, anlattı. Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar Deprem Anıtı'na karanfil bıraktı. Bu arada Diyarbakır İl AFAD Müdürlüğü bünyesindeki AFAD gönüllüleri, anma programına katılmak üzere Türkiye’nin AFAD gönüllüleriyle Kocaeli Gölcük’te depremin merkez üssünde buluştu.

Hazırlıklarımız 7.5'lik deprem için

Asrın felaketinin merkez üssü Gölcük’te, deprem şehitlerini anma etkinliğe katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önemli açıklamalar yaptı. “Biz depremi unutabiliriz ama deprem bizi unutmaz Türkiye bir afet ülkesidir” diyen Bakan Soylu şunları söyledi:

BÜYÜK BİR TRAVMA

  • "Burada gördüğümüz o tablo, insanın nasıl çaresiz olduğunu ortaya koyuyordu. Elbette, karşı karşıya kaldığımız sıkıntılarda, yetemeyeceğimiz durumlar söz konusu olabilir ama o gün bize hiç hak etmediğimiz bir çaresizlik ile karşı karşıya kaldığımız büyük bir travma oluşturmuştur. İnşallah o günden sonra yaptıklarımız, bizden sonra yapılacaklar için onlara mahcup olmayız.

TEDBİR ALIYORUZ

Türkiye eski Türkiye değil. Bugün alacağımız dersler de bize gelecekte birçok adım attıracak. Bütün hazırlıklarımızı İstanbul’da yaşanabilecek, 7.5’lik deprem üzerinden yapıyoruz. Zamanını bilmiyoruz ama tedbir almak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Allah bizi milletimize mahcup etmesin.”

#Türkiye
#AFAD
#Yalova
#Kocaeli
#Gölcük
2 yıl önce