|

25 milyar $'lık ticaret köprüsü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Başkan Vekili Ahmet Ciğer, 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen ticaret köprüsü programlarının 25 milyar dolarlık bir iş hacminin temelini oluşturduğunu belirtti. Ciğer, TUSKON olarak Türkiye'yi Afrika ülkelerinde yatırımcı olmaları konusunda teşvik ettiklerini söyledi

İstanbul
00:00 - 17/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:41 - 16/12/2011 Cuma
Yeni Şafak
25 milyar $'lık ticaret köprüsü
25 milyar $'lık ticaret köprüsü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Vekili Ahmet Ciğer, 2006'dan bu yana gerçekleştirilen ticaret köprüsü programlarının 25 milyar dolarlık bir iş hacminin temelini oluşturduğunu belirtti. Ciğer, TUSKON'un düzenlediği Türkiye-Afrika Ticaret Köprüsü-7 organizasyonunun açılışında, 2009 ve 2010 yıllarında Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü adı altında 135 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen programlara yurt dışından 5 bine yakın iş adamının iştirak ettiğini, Türkiye'den de bu etkinliklere yaklaşık 6 bin firmanın katıldığını söyledi.

54 ÜLKEDEN 350 KİŞİ

7. Türkiye-Afrika Ticaret köprüsü programına 54 ülkeden 350 iş adamı katıldığını, Türkiye'den de 600'e yakın firma temsilcisinin programa iştirak ettiğini ifade eden Ciğer, “Stant ziyaretleri ve akabinde gerçekleşecek olan ikili iş görüşmelerinde sağlam ticari bağların oluşturulup karşılıklı kazanımların korunması TUSKON olarak en buyuk arzumuz' diye konuştu.

YATIRIMCI OLMA FIRSATI VAR

Ciğer, Afrika'nın Türkiye için son derece önemli bir ekonomik ortak konumuna yükseldiğini, TUSKON olarak da Afrika ülkeleri ile olan ticari ilişkilere çok boyutlu baktıklarını, bu nedenle üyelerin Afrika ülkeleriyle olan ticari ilişkilerini geliştirmelerini önemsedikleri gibi, bu ülkelerde yatırımcı olmalarını da teşvik ettiklerini anlattı. Türkiye'nin sanayi üretim kapasitesinin son derece geliştiğine, Türkiye'de üretilen ürünlerin dünya piyasalarında kalite açısından bir rekabet sorunu bulunmadığına dikkati çeken Ciğer, 'Burada arayıp bulamadığınız ürünler olması durumunda salonda bulunan yardım masalarına başvurup, 100 bini aşkın üye firma tabanımızdan aradığınız ürünleri üreten firmalara ulaşabilirsiniz' şeklinde konuştu.

TÜRK ORTAKLA AVM

Gana'da inşaat alanında faaliyet gösteren Saasco Properties Limited'in Yönetim Kurulu Başkanı Stephen A. Arhing, organizasyon kapsamında gazetecilerin sorularını cevaplarken, ülkesinde 5 yıldızlı otel ve lüks konut inşaatı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “İnşaat malzemeleri için buradayım. İtalya'dan aldığımız bazı malzemelerin Türkiye'den geldiğini gördük. Bunun için buradayız. Dün burada AVM'leri gezdim. Türk ortakla Gana'da bir AVM de yapabilirim' diye konuştu.

SENEGAL'E BARAJ

Faslı Takbir Equrpemant şirketinin sahibi Elbossim Abdelilah ise, yıllık 10 milyon avro ciro yaptıklarını, otomobil ve ticari araç satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'den emaye tel almak istediklerini belirten Elbossim Abdelilah, “Her ay 10 ton mal alıyoruz. İspanya veya İtalya'dan alıyoruz. Hedefimiz artık bu malı Türkiye'den almak. Biz bunun için hazırız” dedi. Türkiye - Senegal Kardeşlik Derneği Başkanı Djibril Beye ise Senegal'de 2014 yılında 1 milyar dolarlık baraj yatırım projenin başlayacağını açıklayarak, Türk girişimcileri bu ihaleye davet etti.


Türkiye ticaret ortaklarıyla yüksek atlama yapıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin, kendi vatandaşlarına ve kendisiyle iş yapan ülkelere sunabileceği tek şeyin beraber kalkınmak ve büyümek olduğunu, bunun için de yatırım ve ticarete giden yolda köprüler inşa etmek gerektiğini bildirdi. TUSKON ve TİM'in kurduğu bu köprülerin üzerinden geçen girişimcilerin imza attıkları başarıların gurur verici olduğunu dile getiren Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Dünya devlerinin krize girdiği bir ortamda ticaret ve yatırım ortaklarıyla Türkiye, yüksek atlama yapıyor. Avrupa ekonomilerinde endişelerin olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bu ortamda Türkiye ise alkış toplamaya ve gıptayla izlenmeye devam ediyor. Ülkemiz 2009 yılının son çeyreğinden bu yana kesintisiz bir büyüme performansı sergiliyor.' Büyükekşi, şöyle devam etti: 'Bu yüzden Türkiye çok iyi bir ticari partner. Hem yatırım hem ticaret anlamında Biz ticaret ve yatırım ile hem kendi ülkemizin hem ticari ortaklarımızın refahını arttırmayı hedefliyoruz.'


Türk yatırımcılar ürünleriyle geldi

Türkiye ve Afrika ticaretini geliştirmek için yapılan ikili görüşmelerde bazı Türk yatırımcılar Afrikalı muhtemel ortaklarına ürünlerinden örnek getirdi. Birçok anlaşmanın da sağlandığı ikili görüşmelerde, 54 ülkeden 350 iş adamı katılırken, Türkiye'den 600'e yakın iş adamı katıldı.



12 yıl önce