|

28 Şubat'a AİHM darbesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 28 Şubat'ın 'sembol' davasında, DGM'nin 'adil ve bağımsız olmadığı' yolundaki itirazı kabul etti. 1977'de, Sincan'daki "Kudüs Gecesi"nin ardından mahkûm edilen şahısların başvurusunu değerlendiren AİHM, Türkiye'yi haksız buldu.

Yeni Şafak
01:00 - 16/03/2005 Çarşamba
Güncelleme: 15:17 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Sincan Belediyesi'nde 1997'de düzenlenen "Kudüs Gecesi"nin ardından DGM tarafından suçlu bulunarak mahkum edilen şahısların yaptığı şikayet başvurusunda, Türkiye'nin haksız olduğu görüşüne vardı. AİHM'den yapılan açıklamada, "askeri yargıç bulunduğu için sanıkları yargılayan DGM'nin adil ve bağımsız olmadığı yolundaki itirazın" kabul edildiği belirtildi. "Belediye görevli Mükremin Kılınç, Osman Özüpek, Duran Özdemir ve Avni Yazıcıoğlu'nun yaptığı başvurularda maddi tazminata gerek görmeyen ve kararın yeterli olduğuna" hükmeden AİHM, "Selam Gazetesi yazarı Nurettin Şirin'in ise başvurusunda maddî tazminat talebinde bulunmadığını" bildirdi.

Sincan'da neler olmuştu?

31 Ocak 1997 günü, Sincan Belediyesi tarafından "Kudüs Gecesi" düzenlendi. Geceye Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız da katılarak konuşma yaptı. Her yıl düzenlenen geceye İran'ın Ankara Büyükelçisi de katıldı. Filistin halkıyla dayanışmayı içeren gecede bir de tiyatro oyunu sergilendi. UBA Ajansı tarafından çekilen görüntüler ekranlarda gösterildi. Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na ait tanklar ise 4 Şubat 1997 günü ilçe merkezinden yürütüldü.

Bu olay, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Çevik Bir tarafından "Demokrasiye balans ayarı" olarak nitelendirildi. Sincan'dan tankların yürütülmesi 28 Şubat sürecinin başlangıcı sayıldı. Bu olaydan 24 gün sonra meşhur MGK toplantısında 28 Şubat kararları alındı. Postmodern darbe olarak nitelendirilen süreçte Refahyol Hükümeti düşürüldü. Aradan yıllar geçtikten sonra, tankların yürütülmesinin emir komuta zincirine uymadığı ortaya çıktı. Bu emri veren emekli Korgeneral İzzettin İyigün, bir röportajında "Sincan'da tankları yürüten, balans ayarını yapan benim. Öncesinden ne Karadayı'nın, ne de Bir'in haberi vardı. Bizim kelle koltukta yaptıklarımızı başkaları sahiplendi" dedi.

Nurettin Şirin, yıllarca hapis yattı
Sincan eski Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın da aralarında bulunduğu Sincan davası sanıkları Ankara 2 No'lu DGM'de yargılandılar. Yıldız, toplam 4 yıl 7 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteci-yazar Nurettin Şirin ise 17 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davadan yargılanan diğer sanıklardan belediye görevlileri Mükremin Kılıç, Hüseyin Avni yazıcıoğlu,Osman Özüpek ve Duran Özdemir de 3 yıl 9'ar ay hapse mahkûm edildiler. Yıldız, 2 yıl 5 ay hapis yattı. Şirin ise 2004 yılında tahliye edildi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce