|

3. havalimanı tam gaz

İstanbul''a yapılan 3. havalimanının şantiyesindeki çalışma tüm hızıyla sürüyor. En önemli aşama olan zemin etüdü için, şimdiye kadar şantiyede 780 ayrı sondaj yapıldı.

.
00:00 - 10/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:18 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
3. havalimanı tam gaz
3. havalimanı tam gaz

Tu¨rkiye'yi ve I·stanbul'u du¨nya hava trafigˆinin en o¨nemli merkezi konumuna getirmesi beklenen I·stanbul'daki yeni havalimanında zemin c¸alıs¸maları su¨ru¨yor. Tu¨rkiye'nin stratejik projesini ins¸a eden konsorsiyum, zemin c¸alıs¸malarını ince eleyip sık dokuyarak su¨rdu¨ru¨yor.

780 SONDAJ YAPILDI

Bu o¨lc¸ekteki bir projede zemin c¸alıs¸malarının ve planlamanın o¨nemini vurgulayan mu¨hendisler, yaklas¸ık 76,5 kilometrekarelik arazide zemin c¸alıs¸malarının titizlikle ilerledigˆini belirtiliyor. Zemin etu¨du¨ c¸alıs¸malarının bas¸ladıgˆı tarih olan mart ayından bugu¨ne 780 zemin etu¨t sondajı yapıldı.

EN KAPSAMLI ZEMİN LABORATUVARI

Zemin c¸alıs¸maları kapsamında zemin profilinin yerinde ve etkin tanımlanmasına elveren yaklas¸ık bin 20 numune c¸ukuru ve 9 bin adet CPT (Koni Penetrasyon Deneyi) uygulaması yapıldı. Proje ic¸in ilgili teknik konularda devlet u¨niversitelerinden de destek alınırken, 60'dan fazla mu¨hendis ve teknik ekipten olus¸an Tu¨rkiye'deki en kapsamlı zemin etu¨du¨ laboratuvarı da proje kapsamında faaliyetini su¨rdu¨ru¨yor.

YÜZLERCE ARAÇLIK MAKİNE PARKI

Sadece zemin c¸alıs¸malarına yo¨nelik olarak, bu¨yu¨k kısmı ins¸aatın sonraki as¸amalarında kullanılmayacak, dev bir makine parkı yatırımı yapıldı. Toplam 300 milyon avroya mal olan bu makine parkının ic¸inde bin 200 adet yu¨ksek tonajlı is¸ kamyonunun yanı sıra 150 adet 90 tonluk ekskavato¨r, 95 dozer, 70 greyder, 75 loader, 140 adet 25 ton agˆırlıklı silindir ve benzeri ekipmanlar bulunuyor.

Havalimanının zeminine yo¨nelik c¸alıs¸malar, jeoteknigˆin en yu¨ksek mu¨hendislik standartları go¨zetilerek büyük bir titizlikle yürütülüyor. Projede, yerli ve yabancı 250'nin u¨zerinde mimar ve 500'den fazla mu¨hendis görev yapıyor.

İlk etap 2017''de hizmete girecek

Havalimanının ilk etabının Cumhuriyetin 94. yıl dönümü olan 29 Ekim 2017'de hizmete girmesinin planlandıgˆını aktaran yetkililer, c¸alıs¸maları bu dogˆrultuda yu¨ru¨ttu¨klerini belirtti. Projenin dizayn ekipleri ic¸inde, alanlarında uzman yerli ve yabancı 250'nin u¨zerinde mimar ve 500'den fazla mu¨hendis görev yapıyor. Du¨nyanın en bu¨yu¨k havacılık merkezi olması hedeflenen projeyle, 400'e yakın noktaya uc¸us¸ gerc¸ekles¸tirilek yılda 150 milyon yolcu taşınacak. Yap-I·s¸let-Devret modeliyle yapılandırılan projede 25 yıllık is¸letim hakkı kars¸ılıgˆı, toplamda KDV dahil 26,2 milyar avro bedel devlete o¨denecek.


9 yıl önce