|

4 yerden toprakla veda

KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, son yolculuğuna on binlerce kişinin katıldığı törenle uğurlandı. Ankara'nın neredeyse tam kadro katıldığı cenazeye birçok ülke de temsilci gönderdi. Kıbrıs sokakları Denktaş posterleri ve bayraklarla donatıldı. Denktaş'ın mezarına Türkiye, oğlu Raif'in mezarı, Türk Cumhuriyetleri ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden toprak getirildi

Aa
00:00 - 18/01/2012 الأربعاء
Güncelleme: 01:26 - 18/01/2012 الأربعاء
Yeni Şafak
4 yerden toprakla veda
4 yerden toprakla veda

Tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nde cuma gecesi vefat eden KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş gözyaşlarıyla uğurlandı.

Cenaze töreni için KKTC'ye giden Ankara'nın zirvesi ve diğer konuklar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Denktaş'ın naaşı önünde saygı duruşunda bulundu. Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş ve ailesine başsağlığı dileyen misafirler, taziye defterini imzaladı. Ardından Denktaş'ın naaşı, askerler tarafından top arabasına taşındı. Bu sırada Aydın Denktaş, Rauf Denktaş'ın tabutundan ayrılamadı. Gözyaşları içinde dakikalarca tabuta sarılan Aydın Denktaş, oğlu Serdar Denktaş tarafından zorlukla uzaklaştırılabildi. 30 yılı aşkın süreyle görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı'ndan son kez uğurlanan Denktaş'ın naaşı, cenaze namazının kılınacağı Selimiye Camii'ne götürülürken binlerce kişi eşlik etti. Denktaş'ın cenazesinin taşındığı dakikalarda Lefkoşa semalarında beliren gökkuşağı törende duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

TEKBİRLERLE TOP ARABASINA KONDU

Türkiye'den cenazeye katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olduğu devlet erkanı da yaklaşık 3 kilometre mesafedeki camiye top arabasının arkasında yürüyerek gitti. Namazın ardından Denktaş'ın cenazesi tekbir getirilerek tekrar top arabasına alındı ve cenaze töreninin definden önceki son noktası olan Girne Kapısı'na doğru yola çıkarıldı.

RAİF'İN TOPRAĞINI TORUNU KOYDU

Denktaş'ın naaşı, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi. Denktaş'ın mezarına konulmak üzere, Rum kesimindeki Hala Sultan Tekkesi'nden, 1985 yılında trafik kazasında kaybettiği büyük oğlu Raif'in mezarından, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinden toprak getirildi. Oğlu Raif Denktaş'ın mezarından getirilen toprağı, Raif'in oğlu, Denktaş'ın ilk torunu olan diplomat Rauf Denktaş mezara koydu. Cumhuriyet Parkı'na defnedilen Denktaş'ın mezarı başında Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dua edildi.


ANKARA LEFKOŞA'DA

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki genel başkanlar Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, merhum Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Alparslan Türkeş'in oğulları MHP milletvekili Tuğrul Türkeş, AK Parti Milletvekili Ahmet Kutalmış Türkeş katıldı. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti heyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti heyeti, Ankara Ticaret Odası heyeti, İstanbul Gazeteciler Derneği heyeti ile Türk Musevi Cemaati Hahambaşı İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Sami Erman da hazır bulundu.

YABANCI KONUKLAR

Törende ayrıca Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Kırımlıoğlu, Kosova'dan KDTP milletvekilleri, ve KDTP Genel Başkan Yardımcısı Rifat Krasnic, Bulgaristan'dan HÖH milletvekilleri, Afganistan Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammed Patman, Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Büyükelçi Abdullah El Cabir, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya Milli Birlik Hareketi Başkanı Erdoğan Saraç, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Gümilcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Pakistan Ankara Büyükelçisi Haroon Shakuat ve Azerbaycan Devlet Bakanı Nazım İbrahimov ile milletvekilleri de yer aldı.


NOTLAR
TBMM'de saygı duruşu

* Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda halkın saygı geçişi sabaha kadar sürdü.

* Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın tabutu başında hem askerler hem de üst düzey devlet görevlileri tarafından saat 09.30'a kadar ihtiram nöbeti tutuldu.

* TBMM Genel Kurulu'nda, Denktaş için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından gruplar adına birer temsilci, Denktaş ile ilgili görüşlerini ifade etti.

* Meclis'teki saygı duruşu sırasında, BDP'li Altan Tan'ın, Genel Kurul salonundan çıkması dikkat çekti.

* Türkiye'deki tüm camilerde öğle namazından önce sala verildi.

* Türkiye ve KKTC üst düzey yetkililerinin yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri adına da çelenk gönderildi.

* Eski Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides de çelenk gönderdi.

* Vefat ilanları nedeniyle Kıbrıs gazeteleri 100 sayfanın üzerinde yayımlandı.

* Yas nedeniyle, resmi kurum ve kuruluşlarla, tüm okullar kapalıydı.


'SEVEMEZ KİMSE SENİ...'

Lefkoşa'da, yas nedeniyle kapatılan işyerlerine ve caddelere, üzerinde 'unutmayacağız' yazılı Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ın posterleri ile Türk ve KKTC bayrakları asıldı. Denktaş için 'Tüm Türk Ulusunun ve Halkımızın Başı Sağolsun. Sizi Asla Unutmayacağız' ve 'Seni ve Cumhuriyeti Sonsuza Dek Yaşatacağız' yazılı pankartlar açan, ellerinde Türk ve KKTC bayrakları ve Denktaş posterleriyle genç yaşlı binlerce kişi meydanda toplandı. Denktaş'ın naaşının Selimiye Camii'ne götürüldüğü yol üzerinde duvara, üzerinde 'Şehit abime, babama, dedeme selam söyle başkanım' ve 'Sevemez hiç kimse seni benim sevdiğim kadar' yazılı dövizler dikkati çekti. Yol boyunca Denktaş'ın naaşı üzerine zaman zaman karanfil de atıldı.


٪d سنوات قبل