|

6'dan büyük deprem olmaz

Bala'da incelemelerde bulunan bilim insanları bölgede 6'dan büyük deprem beklenmediğini söyledi

00:00 - 31/12/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:15 - 31/12/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
6'dan büyük deprem olmaz
6'dan büyük deprem olmaz

Ankara'nın Bala ilçesindeki depremin ardından, bilim insanı ve jeoloji mühendislerinden oluşan 3 kişilik ekip, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan fayın geçtiği Yanacak Vadisi'nde inceleme yaptı.

Yanacak Vadisi'nde yapılan incelemeyi, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Dirik, Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı İsmet Cengiz ile Jeoloji Mühendisleri Yönetim Kurulu Üyesi ve Afet İşleri Genel Müdürlüğünde görevli Jeoloji Mühendisi Sami Ercan gerçekleştirdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı İsmet Cengiz yüzey kırığını genelde 6'dan büyük depremlerin oluşturduğuna işaret ederek, Bala'daki depremlerin ardından böyle bir olay beklenemeyeceğini söyledi. Cengiz, "Buradaki fayların maksimum üreteceği deprem 6'dan büyük olamaz. Şu andaki veriler ışığında, bu fayların 6'dan büyük deprem üretme riski yok" dedi.

KAYNAK YANACAK VADİSİ

Doç. Dr. Dirik ise, yöredeki son depremlerin yüzey kırığı oluşturacak büyüklükte olmadıklarını ifade ederek, 3 depremin zemin odaklarının Yanacak Vadisi'ndeki fay üzerinde olduğunun göründüğünü bildirdi. "Onun için de depremin kaynağı bu fay olmalı diye düşünüyoruz" diyen Doç. Dr. Dirik, şöyle konuştu: "Burası, kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan faydan kaynaklanan bir vadi. Buranın konumu Tuz Gölü Fayı ile aynı konumda. Araştırılması gereken, 2 fay arasında bir çakışma var mı yok mu? Onun ortaya konulması lazım. Arada, bir Paşadağ yükselimi var. Bu yükselim, tam bu fay ile Tuz Gölü fayı arasında bir yükselim."


FAY 300 YILDIR SUSKUN

Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı İsmet Cengiz incelemeden edindikleri notları şöyle anlattı: "Buradaki jeolojik araştırmalar, henüz yeterli değil. Türkiye diri fay haritasına baktığımız zaman, Bala'nın güneyinde hemen 3-4 tane kırık olduğunu görüyoruz. Bunlardan 3 tanesi kuzeydoğu-güneybatı, 1 tanesi kuzeybatı-güneydoğu yönünde. Fakat Bala'nın yine hemen güneyinde Tuz Gölü'nden gelen ve diri fay ürettiğini bildiğimiz Tuz Gölü Fayı var. Bu ciddi bir risk oluşturuyor, çünkü biz bu fayın 200-300 yıldır suskun olduğunu biliyoruz. Eğer Bala güneyindeki fayların, Tuz Gölü Fayı ile irtibatı varsa bunu bilemiyoruz. Bu, yeni bir jeolojik araştırmayla ortaya konulabilir. Ancak diğer 3 fayın uzunlukları 10-15 kilometre. Bu fayların maksimum üreteceği deprem 6'dan büyük olamaz. Şu andaki veriler ışığında, bu fayların 6'dan büyük deprem üretme riski yok."


16 yıl önce