|

7,5 saatin hikâyesi

ECEVİT GÜVENCE VERDİ, YILMAZ DESTEKLEDİ, BAHÇELİ İKNA OLDU...

Yeni Şafak
01:00 - 14/01/2000 Cuma
Güncelleme: 14:07 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

S P O T
7.5 saat süren liderler zirvesinde Bahçeli, Öcalan dosyasının Meclis'e gönderilmesi için ortaklarına karşı 6 saat direndi. Yılmaz ile başbaşa yaptığı görüşmeden sonra yumuşayan Bahçeli'ye, Ecevit " Bu sadece sizin değil bütün Türkiye'nin ortak meselesidir" dedi.

ANKARA- Önceki gün yapılan liderler zirvesinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dosyanın derhal TBMM'ye sevkedilmesi için ortaklarına karşı 6 saat boyunca direndi. Edinilen bilgiye göre Ecevit tarafından hazırlanan taslak metin onlarca defa değiştirildikten sonra "Türkiye'nin yüksek menfaatleri" cümlesi eklenerek kamuoyuna açıklandı. Zirvede kararın Başbakanlık'ta bekletilmesinin millete izah edilemeyeceğini savunan Bahçeli, sık sık gerekirse hükümetten çekilebileceklerini ortaklarına ima etti. Başbakan Bülent Ecevit, Bahçeli'ye "Çekincelerinizi anlıyoruz. Bu sadece sizin değil bütün Türkiye'nin meselesidir" sözleriyle ikna etmeye çalışırken, Mesut Yılmaz, "Görüş ayrılıklarımız uzlaşmaz çelişkiler olarak görülmemelidir. Bu düşüncelerin hepsi birarada ifade edilebilir" diye konuştu. Yedi buçuk saat süren ve iki kez ara verilen liderler zirvesinin açılışı Başbakan Bülent Ecevit tarafından yapıldı. Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık hukuk danışmanlarının hazırladığı bir dosyayı okuyan Ecevit, daha sonra Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'dan MİT raporunu okumasını istedi. PKK'nın tam anlamıyla çökertilmediği ve Öcalan'ın idamının TBMM'ye getirilmesi durumunda terör olaylarında artış olacağını içeren rapor daha sonra toplantıda ayrıntılı biçimde değerlendirildi. Ecevit ile Yılmaz, ilk adımda Bahçeli'yi terör olaylarının tırmanması durumunda Türkiye'nin zarar göreceği noktasında ikna ettiler. Toplantıda daha sonra Adalet Bakanı Hikmat Sami Türk ile Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, AB ve AHİM'e ilişkin hukuksal süreci anlattılar. İrtemçelik, dosyanın Meclis'e sevkinden sonra sürecin durdurulamayacağını, AHİM kararlarına uymak zorunda olan Türkiye'nin "Büyük ve Avrupalı devlet çizgisinden uzaklaşmış bir görüntü vereceğini" vurguladı. Toplantıya parti kurmayları tarafından hazırlanan bir raporunu sunan Devlet Bahçeli ise dosyanın Başbakanlık'ta bekletilmesinden cesaret alan PKK'nın örgütlenmesini güçlendirerek terör eylemlerini tırmandırağını belirtti.

İplerin koptuğu an

Türk milletinin Öcalan kararının bekletilmesine karşı olduğunu söyleyen Bahçeli, "Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin gereği de alınan kararın hızla uygulanmasıdır. Biz dosyanın Meclis'e sevkedilmesinde ısrarlıyız. Eğer farklı bir karar verilecekse orada verilmelidir. Başbakanlıkta bekletmek gibi bir kararı millete nasıl izah ederiz. Üzerimizde tazyik var. Milletin tepkisi her gün ekranlar yansıyor" diye konuştu. Bahçeli'nin sözlerini yumuşak bir uslupla cevaplayan Ecevit, "Çekincelirinizi anlıyoruz. Bu sadece sizin değil, bütün Türkiye'nin meselesidir. Söylediğiniz konularda hepimizin hassasiyeti var" dedi. Karşılıklı görüşlerin tıkandığı bir noktada devreye giren Mesut Yılmaz Bahçeli ile başbaşa görüşmek istediğini bildirdi. İki liderin Bahçeli'nin makamında biraraya gelmelerinden sonra Ecevit, kendi makamına geçerek, daha önce kaleme aldığı taslak metni getirdi.

'Türkiye'nin yüksek menfaatleri'

Ecevit toplantı salonunda bir süre Yılmaz ile Bahçeli'nin dönmesini bekledi. Liderlerin salona dönmesinden sonra taslak metin tartışmaya açıldı. Uzun bir süre metin üzerinde anlaşma sağlanamadı ve cümleler altı kez yeniden yazıldı. Toplantının son saatine yaklaşırken, İrtemçelik, hazırladığı metni Mesut Yılmaz'a uzattı. Yılmaz, İrtemçelik'ten yazıyı kendisinin okumasını istedi. Diplomatik bir dille kaleme alınan metinde "Türkiye'nin yüksek menfaatleri" ifadesinin yeraldığı görüldü. MHP'nin hassasiyetini ifade eden bu cümlenin dile getirilmesinden sonra liderler ve bakanlar, başka bir görüş ifade etmediler ve metin son şekliyle kamuoyuna açıklandı. --------------- imza ve tarih ----------------







--------------- imza ve tarih ----------------

Geri OKU

HABER SONU HABER SONU HABER SONU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce