|

79 şehirden vekil

AK Parti, 79 ilde milletvekili çıkararak TBMM’deki üstünlüğünü korurken seçim haritası da büyük oranda değişikliğe uğramadı. 64 ilde birinciliği kaptırmayan AK Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’de yüzde 65.13 oranında oyla rekor kırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 07:17 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
AK Parti 64 ilde birinciliği kaptırmadı.
AK Parti 64 ilde birinciliği kaptırmadı.

AK Parti, 24 Haziran seçimlerinde 79 ilde milletvekili çıkararak TBMM’deki üstünlüğünü korurken seçim haritası da büyük oranda değişikliğe uğramadı. AK Parti, dün yapılan milletvekili seçiminde TBMM’de 550’den 600’e çıkan milletvekilinden 293’ünü aldı. AK Parti’nin vekil çıkaramadığı iller Tunceli ve Hakkari oldu. AK Parti 64 ilde birinciliği sandıklarda kaptırmadı. AK Parti 1 Kasım’da milletvekili çıkaramadığı Şırnak’ta bir vekil kazanırken, Hakkari’de az bir farkla milletvekilini HDP’ye kaptırdı. HDP’nin yüksek oranda oy kaybettiği iki ilde AK Parti oy oranını Kasım 2015 seçimlerine göre yükseltti.

ÇUKURCA VE ŞIRNAK’TA YÜKSELİŞ

Irak kuzeyine yönelik operasyonların devam ettiği sınır bölgesinde, Şemdinli’de, AK Parti’nin oy oranı yüzde 40’ın üzerine çıktı. Çukurca’da da AK Parti oylarında 10 puanlık bir artış oldu. Şırnak’ta ise HDP’nin kaybettiği yüzde 15’e yakın oya karşılık AK Parti 5 puandan fazla oy artışı yaptı. AK Parti’nin oyları Şırnak Merkez’de, Güçlükonak, Beytüşebap ve İdil’de en yüksek artışı kaydetti. HDP ise bu bölgelerde ciddi oy kaybetti. Kale olarak görülen Cizre’de kaybedilen oy oranı yüzde 10’u aştı.

AK PARTİ RİZE’DE İLK SIRADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’de AK Parti yüzde 65.13 oranında en çok oy aldığı il. CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin memleketi Yalova’dan da birinci parti çıkan AK Parti, bu ilde yüzde 43.97 ile iki vekil çıkardı. MHP Lideri Bahçeli’nin memleketi Osmaniye de AK Parti birinci sırayı götürdü. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in memleketi Kocaeli’nde AK Parti yüzde 48.18 ile ilk parti oldu.

ÜÇ DÖNEMLİKLER YENİDEN VEKİL

Üç dönem kuralını esneten AK Parti’de Fikri Işık, Lütfi Elvan, Ahmet Aydın, İlknur İnceöz, Öznur Çalık, Cevdet Yılmaz, Süreyya Sadi Bilgiç, Yılmaz Tunç, Mehmet Erdoğan, Veysel Eroğlu tekrardan Meclise girdi.

EN GENÇ VE EN YAŞLI ADAY GİREMEDİ

AK Parti’nin en genç milletvekili adayı Kocaeli 11. sıradan aday gösterilen 18 yaşındaki Elif Nur Bayram ve AK Parti’nin en yaşlı aday Mardin 4. sıradan Ahmet Munip Yıldızoğlu meclise giremedi.

  • ALTINOK ERZURUM’DAN SEÇİLDİ
  • Bürokratlardan Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Erzurum’dan milletvekili oldu. AK Parti’nin Bingöl’den 3. Sıra adayı Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Korkutata seçilemedi.

BAŞKANLAR MECLİS’TE

Belediye başkanlarından Tahir Akyürek, Yusuf Ziya Yılmaz, Mustafa Demir, Selim Yağcı, Ahmet Çakır da illerinden milletvekili olarak Meclise girdi.

2 BAŞDANIŞMAN VEKİL OLDU

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Gülay Samancı Konya’dan, Özlem Zengin Tokat’tan seçildi. Van 5. sıradan aday olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan seçilemedi. 65’nci hükümetten aday olan 21 isim tekrar Meclis’e girdi.


İkinci kuşak görevde

Milletvekili aday listesinde ünlü siyasetçilerin oğulları da yer almıştı. MHP kurucu genel başkanı merhum Alparslan Türkeş’in oğlu Yıldırım Tuğrul Türkeş Ankara’dan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç İstanbul 3. bölgeden, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu Zülfü Tolga Ağar da memleketi Elazığ’dan AK Parti milletvekili oldular.


Ünlü siyasetçi Saadettin Bilgiç’in oğlu Süreyya Sadi Bilgiç ile TBMM eski Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar’ın oğlu Mehmet Kasım Gülpınar da da ikinci kuşak siyasetçi olarak tekrar AK Parti’den TBMM’ye giren isimler arasında yer aldı.


Taze kan

Yeni Şafak Gazetesi ve tvnet’in işyeri hekimi Dr. Şenel Yediyıldız da Ordu 1. sıradan milletvekili olarak meclise girdi. Renkli kişiliği ile tanınan Dr. Yediyıldız, bundan sonra Türkiye’nin ve Ordu’nun problemlerini çözmek için çalışacak. AK Parti Ordu’dan yüzde 49.6 oranında oy alarak 3 milletvekili çıkardı.


Milli sporcular TBMM’de

Meclis’te spor camiasını temsilen Kenan Sofuoğlu ve Alpay Özalan temsil edecek. Sakarya’dan Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, İzmir’den Alpay Özalan seçildi. Eski milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu ve eski mili futbolcu Alpay Özalan AK Parti’den milletvekili seçilirken, eski milli futbolcu Saffet Sancaklı da MHP’den milletvekili oldu. Geçtiğimiz dönemde de MHP milletvekili olan Sancaklı, MHP Kocaeli milletvekili görevini sürdürecek. Trabzon’dan aday olan Güreşçi Selçuk Çebi meclise giremedi.

#Seçim
#Türkiye
#24 Haziran
6 yıl önce