|

90 bin şehide 90 bin nöbetçi

Sarıkamış Harekâtı'nın 97. yılında 90 bin kişiyi kente taşıyacak olan Sarıkamışlılar, misafirleri de evlerinde ağırlayacak. Anma törenine katılanlar, Allahuekber Dağı eteklerinde 90 bin şehit için nöbet tutacak

Orhan Turan
00:00 - 23/02/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:58 - 23/02/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
90 bin şehide 90 bin nöbetçi
90 bin şehide 90 bin nöbetçi

Sarıkamış Harekâtı'nda çoğu donarak şehit düşen 90 bin aske-rimiz gelecek yıl farklı bir etkinlikle anılacak. Sarıkamışlılar, harekatın 97. yılında şehit düşen 90 bin Türk askeri için tam 90 bin kişi otobüs ve uçaklarla Sarıkamış'a taşınacak. Sarıkamışlılar, misafirlerini de evlerinde ağırlayacak. Organizasyonu yürüten sivil toplum kuruluşlarından Kars Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız, “Şimdi nöbet sırası bizde, 90 bin kişi atalarımızın şehit düştüğü Sarıkamış'ta sabahlayacak” dedi.

97 YIL SONRA AYNI YERDE

1914 yılında Doğu'yu korumakla görevli Enver Paşa komutasındaki Üçüncü Ordu'nun Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin'i Ruslar'dan almak için 19 Aralık 1914'te başlattığı harekât, çetin kış koşulları ve ikmal gemilerinin Ruslar tarafından batırılmasıyla trajik biçimde son bulmuştu. 120 bin kişilik Osmanlı ordusunun 90 bini şehit düşmüştü. Önümüzdeki yıl, Sarıkamış'ta bulunan Allahuekber Dağları eteklerinde gerçekleşen trajik olayın 97. yıldönümü için hazırlıklarını sürdüren STK'lar, 90 bin şehidi, 90 bin kişiyle anacak. Askerlerimizin şehit düştüğü yerde gerçekleşecek olan anma programı için Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçiler organizasyon ekibi tarafından Sarıkamış'a getirilecek.

Kente gelecek 90 bin kişi yine Sarıkamışlıların evlerinde misafir edilecek. Dernek Başkanı Yıldız, projede her ailenin 3 ila 5 misafiri evlerinde ağırlayacağını belirterek, “Bunun için hazırlıklarımız sürüyor. Aslında böyle büyük bir organizasyonu anma etkinliklerinin 100. yılında yapmayı düşünüyorduk. Ancak 100. yılda daha büyük bir organizasyona imza atmak istediğimizden, bu bizim için iyi bir tecrübe olacak” şeklinde konuştu

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ GİBİ

Çanakkale'ye her yıl 4 milyon ziyaretçinin geldiğini söyleyen Yıldız, yurtiçinden gerçekleşen bu ziyaretlerin çoğu yerel yönetimlerin, ya da bakanlıkların olanakları doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Binlerce kilometre uzaklıktaki Avustralya'dan gelen Anzaklar dedelerinin mezarı başında nöbet tutmaya başlayınca biz Çanakkale'yi keşfettik. Şehitlerimizin ruhları için nöbet tutacağız. Sarıkamış şehitlerini de Çanakkale şehitleri gibi anacağız” diye konuştu.


Tüm şehitlerin şeceresi çıkarılacak

Sarıkamış Harekâtı'nda şehit düşen tüm askerlerin şecere bilgilerinin çıkarılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a taleplerini ilettiklerini söyleyen Kars Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız, “Başbakanımız, gerekli yerlere konuyla ilgili talimat vereceğini söyledi. Öte yandan Genel- kurmay'ın elinde de bu bilgilerin var olduğunu da biliyoruz. 97. yıl anma etkinliğinde bu taramayı da tamamlamayı hedefliyoruz. Gelen her ziyaretçi hangi memlekettense, ona harekâta katılıp şehit düşen kendi memleketlisi askerlerin listesini de verereceğiz” dedi.



13 yıl önce