|

90 yıllık 'Kula Sancağı'nı muhtar evinde koruyor

Yemen'den 90 yıl önce Kula'ya gönderilen Kula Tabur Sancağı'nı Emre Köyü Muhtarı İsmet Açıkgöz evinde koruyor. Açıkgöz, "Sancağın yeri askeri müzeler. Yetkililer alıncaya kadar saklayacağım" diyor.

Yeni Şafak
01:00 - 30/11/2003 Pazar
Güncelleme: 12:07 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Yemen'den 1. Dünya Savaşı'nda Manisa'nın Kula ilçesine gönderilen askeri tabur sancağı, 90 yıl sonra Emre Köyü Muhtarı İsmet Açıkgöz'ün evinde ortaya çıktı. Osmanlı Devleti'nin son padişahı VI. Mehmet Vahdettin döneminde Yemen'in İngilizlere geçmesinin ardından Kula'ya gönderilen Kula Taburu Sancağı'nın, Emre Köyü'nde korunduğu belirlendi. Muhtar İsmet Açıkgöz, uğruna şehitlerin verildiği sancağı, köy adına tarihi eser olarak evinde koruduğunu söyledi. Çeşitli nedenlerle 1918'de dağılan Kula Taburu'nun sancağını köye Ömer Karaman isimli bir askerin getirdiği yönündeki bilgiyi yıllar önce dedelerinden duyduğunu belirten muhtar, sancağın köyün camisine konduğunu anlattı. Açıkgöz, şöyle dedi:

Camide korunuyordu
"Son 25 yıla kadar gençlerimiz, sancağı Türk Bayrağı gibi düğünlerde camiden alarak köyün içinde davullarla gezerdi. Daha sonra bu gelenek kalktı. Sancak camide saklanıyordu. Ancak bir yıl önce tarihi sancağı çalınmaması için evimde koruma altına aldım." Sancağın asıl korunacağı yerin "askeri müzeler" olduğunu belirten Muhtar Açıkgöz, yetkililer teslim alıncaya kadar sancağı korumayı sürdüreceğini bildirdi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce