|

AB, yeni STA'lar imzalıyor Türkiye'nin başı ağrıyor

Avrupa Birliği, Vietnam'la Serbest Ticaret Anlaşması süreci başlattı. AB'nin STA imzaladığı ülkeler, Gümrük Birliği'ne dahil olması nedeniyle Türkiye'ye gümrüksüz mal satabiliyor. Türkiye ise o ülke ile ayrıca STA imzalamak durumunda kalıyor.

00:00 - 3/03/2010 Çarşamba
Güncelleme: 22:17 - 2/03/2010 Salı
Yeni Şafak
AB, yeni STA'lar imzalıyor Türkiye'nin başı ağrıyo
AB, yeni STA'lar imzalıyor Türkiye'nin başı ağrıyo

Avrupa Birliği ve Vietnam, serbest ticaret anlaşması müzakerelerini başlatma kararı aldı. AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu Üyesi Karel de Gucht, Başbakan Nguyen Tan Dung ile görüşmesinin ardından, ticari ilişkilerin derinleştirilmesi için STA müzakerelerini resmen başlatma kararı aldıklarını açıkladı.

AB'nin STA imzaladığı ülkeler, Gümrük Birliği'ne dahil olması nedeniyle Türkiye'ye gümrüksüz mal satabiliyor. Türkiye ise ancak yeniden STA imzalayarak ilgili ülkenin pazarına gümrüksüz erişme hakkını elde edebiliyor. Bu durumda AB ile STA imzalamış ülkeler, Türkiye pazarına zaten erişebildikleri için yeni bir STA imzalamaya mesafeli yaklaşıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, STA'lardaki gecikmeler nedeniyle sadece 3. ülkelere yönelik ihracatımızda 4,5 milyar dolarlık kayıp olduğunu vurguladı.

ACİL ÇÖZÜM LAZIM

AB'nin Güney Kore ile STA imzaladığını, Hindistan ile de müzakere yürüttüğünü belirten Büyükekşi, bu ülkelerin elde edecekleri imtiyazların bir çok sektörümüzü olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Büyükekşi, “Amacımız, GB'den vazgeçilmesi değil. GB kararı müzakere edilirken öngörülemeyen sorunlara acil çözüm üretilmesi. Bunun yolu da, AB'nin ve Türkiye'nin 3. ülkelerle STA anlaşmalarını eş zamanlı olarak yapmalarını sağlayacak mekanizmanın ivedilikle üretilmesidir” dedi.



14 yıl önce