|

ABD, demokrasi istiyor

İha
00:00 - 29/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 18:40 - 29/05/2008 Perşembe
Yeni Şafak
ABD, demokrasi istiyor
ABD, demokrasi istiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Grubu Başkanı John Tanner başkanlığındaki ABD Kongre heyetini kabul etti. Tanner, AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili olarak, "Biz, Türkiye'de demokrasinin kurumlarının çalışmasını istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşmeye, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Egemen Bağış ve Nükhet Hotar Göksel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hasan Kemal Yardımcı, ABD Parlamentolar Dostluk Grubu Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Vahit Erdem, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Başbakan Dışişleri Başdanışmanı Ali Yakıtal, Başbakan Müşaviri Akif Beki ve Dışişleri Bakanlığı ABD Genel Müdürlüğü Yardımcısı Ersin Erçin de katılırken, ABD heyetinde ABD Temsilciler Meclisi NATO Parlamenter Asamblesi Grubu Başkanı John Tanner, senatörler Patrick Leahy, Thad Cochran, Richard Shelby, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'ın da aralarında bulunduğu 11 temsilci yer aldı.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Heyet Başkanı John Tanner, çok mükemmel bir toplantı yaptıklarını belirterek, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan temsilcilerin de yer aldığını kaydetti.

Berlin'de NATO Parlamentolar Asamblesi'ne katıldıklarını ifade eden Tanner, Türkiye ve ABD'nin uzun süreli ilişkileri nedeniyle Türkiye'ye de gelmek istediklerini söyledi.


Türkiye'nin bu bölgede önemli bir müttefik olduğunu vurgulayan Tanner, bugün TBMM'deki NATO Parlamenter Asamblesi üyesi milletvekilleriyle yemek yediklerini ve birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.

Türkiye'ye nasıl yardım edebileceklerini görüştüklerini dile getiren Tanner, "Terörle mücadele konusunda Türkiye'ye nasıl yardım edebileceğimizi düşündük. Bu da PKK. Başbakan ile birçok konuda uzun bir görüşme gerçekleştirdik. Bu bölgeyi etkileyen birçok konuyla ilgili görüştük" diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasında geçmişte bazı farklılıklar olduğuna ancak her zaman iyi bir dost olduğunu kaydeden Tanner, iki ülkenin çok uzun yıllardır müttefik olduğunu vurguladı.

Tanner, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin bir soru üzerine ise, "Demokrasinin kurumlarının çalışmasına saygı duyulması gerekir. Tek söyleyeceğim bu. Biz Türkiye'de demokrasinin kurumlarının çalışmasını istiyoruz. Türkiye'ye, dünyanın bu bölgesinde demokrasi olarak saygı duyuyoruz. Dünyanın bu bölgesinde demokrasi çok önemli. Türkiye'deki demokrasi de, ABD için önemli" karşılığını verdi.

16 yıl önce