|

ABD Havadan öldür dedi

İsrail’in kara operasyonu düzenleyebilecek yetkinlikte olmadığına inanan ABD, katliamın hava saldırısıyla sürmesini istedi. CNN’in haberine göre plan “yoğun hava saldırıları ve nokta kara operasyonları” şeklinde olacak. Bu yöntemi deneyerek Felluce’de 6 bin sivil katleden ABD, “Felluce Kasabı” Korgeneral James Glynn’i de İsrail’e yardıma gönderdi.

04:00 - 26/10/2023 Perşembe
Güncelleme: 23:26 - 25/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD, savaş suçları ile dolu soykırım tecrübesini Tel Aviv ile paylaştı.
ABD, savaş suçları ile dolu soykırım tecrübesini Tel Aviv ile paylaştı.

Meskun mahal çatışmalarında acemi olan terör devleti İsrail’in başarılı bir kara operasyonu düzenleyebileceğine inanmayan ve İsrail’e akıl hocalığı yapması için bu alandaki yetkin isimlerini görevlendiren ABD, Irak’ta bir milyon kişiyi katlederek edindiği tecrübeyi Tel Aviv yönetimi ile paylaştı. CNN’in haberine göre Washington yönetimi, Musul ve Felluce’de uyguladığı plan olan “havadan bombala, kara zayiatını minimuma indir” planını İsrail’in de uygulamasını istedi. Bu plan doğrultusunda İsrail güçleri askeri hedeflerine ulaşmak uğruna Gazze’nin üzerine bomba yağdıracak ve karadan nokta operasyonlar gerçekleştirecek.

GLYNN’İN GÖNDERİLME NEDENİ

Haberde, ABD’nin İsrail’i meskun mahal çatışmalarından uzak tutacak formüller üzerinde çalıştığı belirtildi. Bu kapsamda ABD’nin 2004’te Irak’ı işgalinde en kanlı çatışmalarının yaşandığı Felluce savaşlarından edindiği tecrübelerden yararlandığı ifade edildi. Felluce’de 6 bin sivilin katledildiği çatışmaların mimarı Korgeneral James Glynn’in bu yüzden gönderildiği belirtilen haberde, Glynn’in bu planlar doğrultusunda bir strateji hazırlayacağı ve İsrail’i yönlendireceği vurgulandı.

SOMUT HEDEF VE PLANI YOK

ABD, İsrail ordusunun somut hedeflere sahip olmadığını ve İsrail ordusunun hazır olmadığını değerlendiriyor. Biden yönetimi içinden ismini vermeden CNN’e konuşan bir ordu yetkilisi, “İsrail’in tam teşekküllü bir kara saldırısı gerçekleştirme konusunda bundan sonra ne yapacağına dair bir stratejisi olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

MUSUL ÖRNEĞİ

Endişeleri doğrultusunda kara harekatının ve katliamların yol haritasını çizecek ekip yollayan ABD, hazırladığı planlar arasında Musul’u DEAŞ’ın elinden almak amacıyla uygulanan askeri plan referans olarak gösterildi. ABD Musul’a günlerce bomba yağdırmış, bölgedeki siviller haftalar sonra enkaz altından çıkarılabilmişti.

REHİNELERİ RİSKE ATMAK İSTEMİYOR

İsrail’in geniş çaplı bir kara operasyonu planladığı belirtilen haberde, ABD’nin böyle bir askeri stratejiye karşı olduğu vurgulandı. Biden yönetiminin, İsrail’in birliklerini Gazze’ye sokması halinde büyük zayiat vermesinden ve Hamas’ın elindeki 200’den fazla rehineyi riske atmasından endişe duyduğu ifade edildi.

Saldırı tüneldeki telefon ağı ile planlandı

ABD ile paylaşılan bir istihbarat bilgisi, 7 Ekim’de İsrail’e sürpriz saldırı gerçekleştiren Hamas'a bağlı İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan oluşan küçük bir grubun, iki yıllık süre boyunca Gazze’nin altındaki tünel ağına yerleştirilmiş kablolu telefon ağı aracılığıyla iletişim kurduğunu ortaya çıkardı. CNN’in güvenilir olduğunu belirttiği iki kaynaktan edindiği bilgilere göre, tünellerdeki telefon hatları savaş birbirleriyle gizlice iletişim kurmasını ve İsrail istihbarat yetkilileri tarafından takip edilmemesini sağladı.

Washington’dan günlük 246 milyon dolar

İsrail, Gazze'ye başlattığı savaşın günlük doğrudan maliyetinin 1 milyar şekel (246 milyon dolar) olduğunu duyurdu. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2023-2024 bütçesinin Gazze savaşı nedeniyle "artık uygun olmadığını" ve değiştirileceğini söyledi. Bakan, Standard & Poor's'un İsrail'e ilişkin tahminleri "negatif"e düşürmesini endişe verici olarak yorumladı. Geçtiğimiz hafta Biden yönetimi, bütçe çıkmazındaki Kongre’den İsrail’in katliamlarını sürdürebilmesi için 14 milyar dolar ek fon talep etmişti.

Öldürürken dans ettiler

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrailli bir grup "psikolojik üstünlük" gerekçesiyle sınır bölgesine gelerek araçlarından müzik açıp askerlerle dans etti. Gazze sınırının bir tarafında büyük bir hüzün yaşanırken diğer tarafta hüzne sebep olan katillerin neşeli halleri tepki topladı.

GAZZE’Yİ KARADAN İŞGALDE UZLAŞI YOK

İsrail’in Gazze’yi karadan işgaline yönelik soru işaretleri sürerken Başbakan Binyamin Netanyahu, “Saldırının zamanlaması uzlaşma ile belirlenecek. İsrail vatandaşlarını silahlanmaları yönünde teşvik ediyoruz” dedi. ABD merkezli The Wall Street Journal, Amerikalı yetkililerin, en erken bu haftanın sonuna kadar İsrail’i beklemeye ikna ettiğini yazdı. Gazete, ABD’li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, Gazze’ye kara harekatı öncesi İsrail’in, ABD’nin bölgedeki birliklerini korumak için hava savunma sistemleri kurmasını beklemeyi kabul ettiği belirtildi.



#ABD
#İsrail
#Filistin
7 ay önce