|

ABD İran hedeflerini vurdu

ABD, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve güdümündeki grupların kullandığı 2 tesise hava saldırısı düzenledi. Pentagon bombardımanın “İran destekli grupların Irak ve Suriye’deki ABD personeline yönelik saldırılarına cevap” olduğunu açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, “İran bu saldırılardaki rolünü gizlemek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. Gerilim yükselirken İran ordusu ise 2 gün sürecek geniş çaplı bir tatbikata başladı.

04:00 - 28/10/2023 Cumartesi
Güncelleme: 01:03 - 28/10/2023 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ülkesinin Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve güdümündeki gruplar tarafından kullanılan 2 tesise hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan yazılı açıklamaya göre, Austin, bu saldırıların, "İran destekli grupların Irak ve Suriye'deki ABD personeline yönelik 17 Ekim'de başlayan ve çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanan bir dizi saldırısına bir yanıt" olduğunu vurguladı. Austin, "İran destekli gruplar ABD güçlerine yönelik saldırılarına devam ederse, halkımızı korumak için gerekli diğer tedbirleri almakta tereddüt etmeyeceğiz" ifadesini kullandı. Lloyd Austin, "ABD güçlerine yönelik İran destekli bu saldırılar kabul edilemez ve durdurulmalı. İran bu saldırılardaki rolünü gizlemek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu. Hava saldırılarının ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatı üzerine düzenlendiğini kaydeden Austin, İran destekli grupların saldırıları sonucu bir ABD vatandaşının kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini, 21 kişinin de yaralandığını bildirdi. ABD saldırısından önce, Irak, erbil Uluslararası Havalimanı'ndan ABD üssü ve Suriye'nin doğusundaki Deyrizor ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı Koniko gaz sahası çevresine karadan karaya atış yapılan silahlarla 4 saldırı düzenlenmişti.

Tahran'dan kapsamlı kara tatbikatı

Orta Doğu'da tansiyon yükselirken İran ordusu 2 gün sürecek geniş çaplı tatbikata başladı. İran Ordusu Kara Kuvvetleri, İsfahan eyaletinde 2 gün sürecek geniş çaplı askeri tatbikata başladı. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, “1402 İktidar” adı verilen kara kuvvetleri tatbikatına füze, topçu, hava, piyade, zırhlı, hava indirme, elektronik harp ve modern harp birlikleri katılıyor. İsfahan’ın Nasrabad bölgesinde yapılan ve 2 gün sürecek geniş çaplı tatbikata, 200’den fazla nakliye ve saldırı helikopteri de katılırken hava kuvvetlerine bağlı birlikler de destek veriyor. Tatbikatta, kara kuvvetlerinin muharebe ve muhtemel tehditlere karşı savunma kapasiteleri değerlendirilecek.



#ABD
#İran
#Suriye
7 ay önce